handreflexologie

Wat is handreflexologie en hoe kun je het zelf leren?

handreflexologie voor beginners

Wat is handreflexologie en hoe kun je het zelf leren?
17 januari 2024

Handreflexologie: De Helende Kracht van Drukpunten in je Handen

Handreflexologie is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe dat bepaalde punten in je handen corresponderen met organen en lichaamsdelen. Door deze punten te stimuleren, kan handreflexologie helpen om de natuurlijke balans in je lichaam te herstellen en het zelfgenezend vermogen te activeren. In deze uitleg over de drukpunten van de handen zullen we dieper ingaan op handreflexologie, de werking ervan en de voordelen die het kan bieden voor je algehele welzijn.

Wat is handreflexologie?

Handreflexologie is een vorm van reflexologie die zich richt op het masseren en stimuleren van specifieke reflexpunten in je handen. Deze punten worden beschouwd als mini-representaties van je hele lichaam, waarbij elk punt correspondeert met een specifiek orgaan, klier of lichaamsdeel. Door druk uit te oefenen op deze punten, wordt de doorbloeding en energiestroom gestimuleerd, waardoor blokkades worden opgeheven en het lichaam in staat wordt gesteld om zichzelf te genezen.

Hoe werkt handreflexologie?

Handreflexologie is gebaseerd op het concept van de energiebanen in je lichaam, ook bekend als meridianen. Volgens de Chinese geneeskunde stroomt levensenergie, ook wel bekend als Qi, door deze meridianen. Wanneer er blokkades ontstaan ​​in de energiestroom, kan dit leiden tot fysieke, mentale en emotionele onevenwichtigheden. Door de reflexpunten in je handen te masseren en te stimuleren, wordt de energiestroom bevorderd en kunnen blokkades worden opgeheven, waardoor het natuurlijke helingsproces van het lichaam wordt ondersteund doot het gebruik van de drukpunten in de hand.

Onze handen zijn gevuld met verschillende drukpunten die verbonden zijn met verschillende delen van ons lichaam. Door deze drukpunten te stimuleren, kunnen we verschillende voordelen ervaren, van ontspanning tot het verlichten van pijn. Hier zijn een paar drukpunten in de handen en hoe je ze kunt gebruiken:

  1. Duimdrukpunt: Het drukpunt tussen de duim en de wijsvinger staat bekend als het 'Hoku'-punt. Door stevig druk uit te oefenen op dit punt, kun je spanning in de schouders en nek verminderen. Het kan ook helpen bij het verlichten van hoofdpijn en sinusproblemen.

  2. Middelvingerdrukpunt: Het drukpunt aan de binnenkant van de middelvinger, net onder het tweede gewricht, kan helpen bij het verlichten van maagklachten en misselijkheid. Masseer dit punt voorzichtig in een cirkelvormige beweging om verlichting te ervaren.

  3. Pinkdrukpunt: Het drukpunt aan de basis van de pink staat bekend als het 'P6'-punt. Het masseren of stevig drukken op dit punt kan helpen bij het verminderen van angst, stress en slapeloosheid. Het is ook nuttig bij het verlichten van misselijkheid en braken.

  4. Tussen de wijsvinger en de duim: Het drukpunt tussen de wijsvinger en de duim staat bekend als het 'Union Valley'-punt. Door stevige druk uit te oefenen op dit punt, kun je pijn in het hele lichaam verlichten. Het kan ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn en spanning in de nek en schouders.

Om deze drukpunten te gebruiken, kun je stevige druk uitoefenen met je duim of vingers op het betreffende gebied. Doe dit gedurende enkele minuten terwijl je langzaam diep ademhaalt. Je kunt dit meerdere keren per dag herhalen of wanneer je de behoefte voelt om te ontspannen of verlichting te zoeken.

De voordelen van handreflexologie:

  1. Stressverlichting: Handreflexologie kan helpen om stress en spanning in het lichaam te verminderen. Door de reflexpunten in je handen te masseren, worden de stresshormonen verminderd en wordt het ontspanningsrespons van het lichaam geactiveerd. Dit kan leiden tot een diepe ontspanning en een gevoel van kalmte en welzijn.

  2. Verbeterde doorbloeding: Het masseren van de reflexpunten in je handen bevordert de doorbloeding in je handen en het hele lichaam. Dit kan helpen om de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen te verbeteren, afvalstoffen af te voeren en de algemene gezondheid en vitaliteit te bevorderen.

  3. Verlichting van pijn en ongemak: Handreflexologie kan effectief zijn bij het verlichten van pijn en ongemak in verschillende delen van het lichaam. Door de reflexpunten in je handen te stimuleren, kunnen natuurlijke pijnstillers, zoals endorfines, worden vrijgegeven, waardoor pijn wordt verminderd en het genezingsproces wordt ondersteund.

  4. Verbeterde spijsvertering: Handreflexologie kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en spijsverteringsproblemen te verlichten. Door de reflexpunten in je handen te masseren, wordt de doorbloeding naar het spijsverteringsstelsel gestimuleerd, wat kan helpen bij een gezonde spijsvertering, een betere opname van voedingsstoffen en het verminderen van spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel en obstipatie.

  5. Versterkt immuunsysteem: Handreflexologie kan het immuunsysteem versterken en de algehele gezondheid verbeteren. Door de reflexpunten in je handen te stimuleren, wordt de energiestroom in je lichaam verbeterd, waardoor je immuunsysteem beter in staat is om ziekteverwekkers af te weren.

Bezoek Thuisstudie handreflexologie

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden