DE TRAINING

 

WandelCoaching - 6 dagen

Leergang voor professionals

  

Reflectieve coaching


Wij onderrichten een reflectief georiënteerde vorm van wandelcoaching. Dit is een krachtige vorm van persoonlijke begeleiding die sinds 1995 door Peter Krijger is ontwikkeld, samen met andere docenten van het Atma Instituut.

 

WandelCoaching buiten outdoor tools

 

De omgeving wordt bij deze vorm van coaching als extra hulpbron gebruikt. Er wordt niet alleen gewandeld en gepraat, maar er wordt voortdurend gereflecteerd op de omgeving. Daarbij wordt alles benut als inspiratiebron om te reflecteren op de innerlijke processen van de cliënt. 

 

Praktische informatie

Startdata:

17 juli 2017 - zomerweek 6 dagen aaneen > zie roosters

1 september 2017 - vrijdaggroep 1 x per week  > zie roosters

Deelnamekosten: € 990,-
Deelnamebewijs: Bewijs van deelname
Niveau: HBO
PE punten: NOBCO kent deze training 12 PE punten toe
Groepsgrootte: minimaal 10 - maximaal 16 deelnemers
Docenten: Peter Krijger, Louise Barto, Karina Jansen en/of Yoke de Wilde
Aanmelden: Schrijf je direct in
Tijden: 10:30 tot 16:30 uur  (om 10:00 uur verzamelen op startplaats)
Locatie: Hotel de Vossenberg, Elspeterbosweg 1 te Vierhouten

  

Voor wie?

Deze training is geschikt voor voor professionals op psychosociaal gebied zoals coaches, trainers, (psycho)therapeuten, HR managers, loopbaanadviseurs, maatschappelijk werkers enz.


De 1-daagse training Wandelcoaching

Als je wilt kun je eerst deelnemen aan de 1-daagse training wandelcoaching. Het programma van deze dag is hetzelfde als de eerste lesdag van de 6-daagse training. Na de 1-daagse training kun je je inschrijven voor de 6-daagse training en kun je, mits er plek is, meteen verder gaan met de 2e lesdag. De resterende dagen zijn ook te volgen tijdens een latere training. Het bedrag dat je hebt betaald voor de 1-daagse training wordt dan verrekend met de deelnamekosten voor de 6-daagse training. 
 

Lunch

Neem je eigen lunchpakket mee want we blijven de hele dag in het bos. We blijven op loopafstand van de startplek.

 

Belastingaftrek en btw

De kosten van de training kunnen worden opgegeven als scholingskosten. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Kijk op www.belastingdienst.nl. Onze trainingen zijn vrijgesteld van btw.

 

WAT HOUDT HET IN?

 

Reflectieve wandelcoaching

 

Tijdens reflectieve wandelcoaching gaan we in dialoog met onszelf en de omgeving. Dat doen we door de aandacht op de omgeving te richten en te observeren welke gedachten en gevoelens daardoor gereflecteerd worden. Op deze manier komen we in contact met onze diepere verlangens en behoeften. 

  

Studenten staand pratend in Den Treek 2

 

Datgene waartoe onze aandacht wordt getrokken, reflecteert allerlei verborgen gedachten, gevoelens en behoeften uit ons onderbewustzijn. Alles in onze omgeving kan daarvoor gebruikt worden. De natuur is uitermate geschikt om symbool te staan voor deze mentale en emotionele processen. 

 

Door naar buiten te gaan wordt er een extra dimensie toegevoegd aan het proces van coaching. De natuur wordt een soort 'tweede coach' die je effectief gaat benutten. Tijdens deze training ondervind je dit direct. Zowel de wandelcoach als de cliënt worden geïnspireerd door de verborgen wijsheid die in de natuur verborgen ligt. Bovendien werkt de natuur ontspannend voor lichaam en geest, hetgeen sterk bijdraagt aan het krijgen van diepere inzichten en gevoelsbelevingen. 

 

De rijkdom aan planten, dieren, objecten en landschappen kunnen op allerlei creatieve manieren worden benut, zowel passief als actief. De omgeving kan passief gebruikt worden als reflectieve spiegel, om gevoelens, wensen en behoeftes te onderzoeken. De omgeving kan ook actief gebruikt worden om creativiteit, gevoelens te uiten, rituelen te doen of beslissingen te nemen. De combinatie van de omgevingsrijkdom en allerlei lichamelijke activiteiten, zorgen voor de grote kracht van reflectieve wandelcoaching. Omdat het lichaam in beweging komt en de omgeving steeds verandert, komt ook de psyche en het leven van de cliënt in beweging.


Het levenspad

De wandelpaden symboliseren het levenspad waarop de cliënt loopt. Bij elke stap verandert de omgeving en dus ook de visie op het levenspad. Door gelijktijdig te lopen en te praten worden hoofd en lichaam met elkaar verbonden en daarmee het verstand en het gevoel.

 

Gelukshormonen

Ook de creativiteit, intuïtie en intellectuele helderheid wordt door wandelen sterk geprikkeld. Veel artiesten, musici, filosofen en wetenschappers maken daarom graag wandelingen in de natuur om inspiratie op te doen. Een prettige bijkomstigheid van wandelen is dat het lichaam dopamine en endorfine vrijmaakt waardoor je lekker in je vel komt te zitten.

 

 

Lees meer over wandelcoaching:


Gebruik de omgeving als inspiratiebron

Zomerweek 2016

 

WAT LEER JE?

 

Wat gaan we doen?

Je leert de krachtigste coachingstechnieken die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld en er worden ook enkele theoretische onderwerpen behandeld.


Daarnaast wordt er geoefend met technieken waarbij je enerzijds aan jezelf werkt en anderzijds vertrouwd raakt met de beoefening van onze reflectieve stijl van wandelcoaching. Er wordt veel gewandeld, de docenten geven voorbeeldsessies en er zijn groepsoefeningen. Je krijgt tijdens elke dag ruimschoots gelegenheid de geleerde tools met elkaar te oefenen. Soms wandel je met z’n tweeën en oefen je met individuele coaching, soms blijft de groep bij elkaar voor het aanleren van werkvormen in groepsverband. Meestal beginnen we de dag met een korte stiltewandeling. 

 

rsz wandelende studenten den treek 7 900 

 

Wat leer je?

 • De natuur effectief te gebruiken als spiegel en inspiratiebron bij het coachen van individuen en groepen.
 • Specifieke gesprekstechnieken toe te passen om cliënten dit te laten herkennen.
 • Creatieve werkvormen te gebruiken om het proces van coachen te versnellen en te verdiepen

 

Wat kun je ermee?

Wandelcoaching kan worden toegepast op alle levensthema’s, maar is in het bijzonder geschikt voor:

 • Ontdekking van levensdoelen, passies en talenten.
 • Overgang naar nieuwe fase in de loopbaan of levensloop.
 • Verbetering van relaties, zowel in de privésfeer als op het werk.
 • Opdoen van creatieve, zakelijke of intellectuele inspiratie;
 • Stressmanagement en herstel van burn-out.

 

De lesdagen

Dag 1 - Basisvaardigheden 1

Dag 2 - Basisvaardigheden 2 

Dag 3 - Loopbaan

Dag 4 - Stress

Dag 5 - Relaties

Dag 6 - Kwaliteiten & wensen

 


Details

 

Lesdag 1 - Basisvaardigheden 1

 • Kennismaking
 • Stiltewandeling
 • De outdoor coaching driehoek
 • De twee niveaus van wandelcoaching
 • De basisvragen van wandelcoaching
 • Praktische zaken: voorbereiding op wandelcoaching, startplaats, locaties, weer, foto's, rugzak enz.
 • Benutten van weersomstandigheden
 • De loopsnelheid
 • Benutten van kruispunten, splitsingen en obstakels
 • Werken met de levensboom
 • Persoonlijke levensplek

 

We gaan vooral veel oefenen met de basisvragen van outdoor coaching: 'Wat valt je op?' en 'Wat symboliseert dat?' Met deze vragen leer je de omgeving bij het proces van coaching te betrekken en hoe de de cliënt daarop kan reflecterren. In de middag leer je met de metafoor van de levensboom te werken. Je helpt cliënten met deze krachtige werkvorm zichzelf beter te begrijpen. Ook wordt de omgeving van de levensboom erbij betrokken. Daarmee kunnen cliënten reflecteren op de relaties in hun leven, zowel in de maatschappij als in de privé sfeer.

 
Lesdag 2 - Basisvaardigheden 2

 • Stiltewandeling slow motion
 • Openen van intuïtie
 • Associëren op natuurobjecten
 • Brainstorm- en inspiratiewandeling
 • Levensloop wandeling: verleden, heden en toekomst

 

In de ochtend leer je nog een aantal extra basisvaardigheden om het reflectieproces verder te bevorderen. Je leert verschillende manieren om in stilte te wandelen en de intuïtie op te wekken. Daardoor leer je beter te associëren en reflecteren op de omgeving. In de middag wordt een van de belangrijkste werkvormen van wandelcoaching behandeld: de levensloop wandeling. Daarbij bespreekt de cliënt alle ups en downs uit zijn levensloop. Aan het eind van de wandeling kijkt de cliënt naar de toekomst om te kijken welke richting hij kiest in zijn leven. Ook tijdens de levensloop wandeling wordt de omgeving voortdurend bij het coachingsproces betrokken. We staan stil bij kruispunten, splitsingen en blokkades en we lopen over smalle, brede, rechte of kronkelige (levens)paden enz. 


Lesdag 3 - Loopbaan

 • Stiltewandeling en loopbaan
 • Natuur en loopbaan
 • Inspiratie uit de natuur
 • Medicijnwiel
 • Werken met de vier seizoenen
 • Individuele rituelen en stillevens
 • Collectieve rituelen 

 

Wandelcoaching is bij uitstek geschikt voor reflectie op de loopbaan. Er wordt o.a. gewerkt met het 'medicijnwiel', een klassieke werkvorm die door veel natuurvolkeren wordt gebruikt. Als deze werkvorm in een modern jasje wordt gegoten, is deze heel goed te gebruiken bij loopbaanvragen. Tijdens deze les leer je ook met verschillende individuele en collectieve rituelen te werken om iets ouds af te sluiten en iets nieuws te beginnen. 


Lesdag 4 – Stress

 • Stiltewandeling
 • Levensloopwandeling naar verleden: oorzaken en gevolgen stress
 • Natuur en stress
 • Stressrelease wandeling

 

Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat wandelen een van de beste manieren is om te ontstressen of te herstellen van een burn-out. Je leert diverse soorten wandelingen die erg geschikt zijn om de dagelijkse stress los te laten. Daarnaast wordt de levensloopwandeling toegepast om oorzaken en gevolgen van stress of burn-out te achterhalen.   

 
Lesdag 5 - Relaties

 • Stiltewandeling
 • Wandelcoaching met gesloten ogen
 • Relatiewandeling
 • De natuur als stimulans voor relaties
 • Systeemopstelling met bomen: gezin van herkomst en huidige relatie

 

Je hebt het wellicht al vaak ontdekt: als je in de natuur gaat wandelen met iemand, wordt praten over persoonlijke zaken vanzelf bevorderd. Daarom is wandelcoaching zo goed voor communicatie- en coachingsprocessen. Tijdens deze dag leer je mensen met relationele problemen te helpen door te reflecteren in de natuur. Dat doen we door te wandelen, maar ook door de belangrijkste personen in iemands leven op te stellen als systeem. Dat doen we met behulp van bomen, struiken of andere natuurobjecten.   

 
Lesdag 6 - Kwaliteiten en wensen

 • Stiltewandeling
 • Kwaliteitenwandeling
 • Kwaliteit object zoeken
 • Persoonlijke vragen, herhalingen, werkvormen die zijn blijven liggen
 • Outdoor natuurvisualisaties
 • Wensboom ritueel  
 • Evaluatiewandeling
 • Afronding

 

Tijdens de laatste dag van de training gaan we in de ochtend belangrijke persoonlijke kwaliteiten en talenten onderzoeken door op natuurobjecten te reflecteren. In de middag worden deze kwaliteiten in relatie gebracht met je diepste wensen en verlangens. Dat doen we via de metafoor van de wensboom, zoals dat in veel culturen in de wereld gedaan wordt. De wensen worden symbolisch 'opgehangen' aan een bijzondere boom in de natuur. Deze boom wordt gezien als het symbool voor de ontdekking en vervulling van iemands diepste wensen of verlangens. 

 

Studenten zittend pratend in Den Treek 1

 

ROOSTERS

 

Juli - zomerweek (Vierhouten)

ma 17 jul - Basisvaardigheden 1 Peter & Louise
di 18 jul - Basisvaardigheden 2  Louise Barto
wo 19 jul - Stress  Karina Jansen
do 20 jul - Loopbaan Peter Krijger
vr 21 jul - Relaties Louise Barto
za 22 jul - Kwaliteiten en wensen Peter & Louise

 

September - november (Vierhouten)

vr 1 sept - Basisvaardigheden 1 Louise & Peter
vr 15 sep - Basisvaardigheden 2  Louise Barto
vr 29 sep - Relaties Louise Barto
vr 13 okt - Stress Peter Krijger
vr 27 okt - Loopbaan Yoke de Wilde
vr 10 nov - Kwaliteiten en wensen Peter & Louise

 

wandelende studenten den treek 900

 

TRAINERS

 

Peter Krijger in Atma tuin 142 okt 2014 edited 1Peter Krijger

Peter is (outdoor) life coach, regressietherapeut, schrijver en oprichter van het Atma Instituut. Hij begeleidt sinds 1990 regelmatig groepen en individuen in de natuur. Lees verder: www.peterkrijger.nl

 

 

 

 

 

b
Louise 142 200

Louise Barto

 • Louise is docent Life Coaching en WandelCoaching bij Atma. Ze is
 • opgeleid als hypnotherapeut en in lichaamsgerichte therapie en heeft een eigen praktijk in Vierhouten.
 • Specialisaties: life coaching, wandelcoaching, lichaamswerk en relaties
 • LinkedIn

 

Yoke de WILDE 143Drs. Yoke de Wilde

Yoke is natuur- en loopbaancoach en werkt al vele jaren in de natuur met groepen en individuen. Ze heeft enkele boeken over natuurcoaching geschreven. Lees verder: www.smaragd-coaching.nl

 

Karina Jansen websiteKarina Jansen

Docent wandelcoaching en outdoor lifecoaching

Bedrijf: CREATE MC

Biedt individuele coaching en teamtrainingen d.m.v. Outdoor Life Coaching, relatiecoaching en geeft cursussen in het bedrijfsleven

www.createmc.nl

LinkedIn

 

Outdoor groep onder boom met Louise 900

 

 

Nieuwsbrief

De Wensboom

Boek WensboomLees dit boek en laat je diepste
wensen uitkomen.

 

 


GRATIS DOWNLOAD

Coach bij jou in de buurt

In onze coachdatabase vind je coaches die bij Atma zijn afgestudeerd en hun eigen praktijk zijn begonnen.