fbpx
Deelnemers WandelCoaching lopen in het bos

Wandelcoaching

Training van 1 dag
sinds 2011
Leer in deze wandelcoaching training onze reflectieve vorm van coachen. Dat doen we tijdens aangename wandelingen in prachtige natuurgebieden overal in Nederland. Je leert in deze training de omgeving effectief te benutten. Daardoor kun je het proces van coaching aanzienlijk verdiepen. Leer het van onze deskundige outdoor docenten.

PROGRAMMA

 • Stiltewandeling
 • Praktische zaken
 • Benutten van weersomstandigheden
 • De outdoor coaching driehoek
 • De basisvragen van wandelcoaching
 • Reflecteren op de omgeving
 • Verschillen in loopsnelheid
 • Kruispunten, splitsingen en obstakels
 • Levensloopwandeling

Praktische informatie

* Koffie en thee is op rekening van het Atma Instituut. Neem je eigen lunchpakket mee want we blijven de hele training in het bos. We blijven op loopafstand van de startplek. Als het veel regent, kan het zijn dat we tijdens de lunch even terug naar de startplaats gaan om te schuilen en op te warmen. Daar kun je alleen niet je eigen lunchpakket gebruiken.

DAta & Startlocaties

Tijden
10:00 uur – verzamelen op startplek (met koffie, thee en toilet)
10:30 uur – start wandeling & training
16:00 uur – terugwandelen naar startplek
16:30 uur – terug op startplek

Voor wie?

WAT GAAN WE DOEN?

We maken wandelingen in gevarieerde natuurgebieden. Daarbij stoppen we geregeld en doet de trainer voorbeeldsessies met de deelnemers. Er zijn ook mogelijkheden om even te zitten. 

Neem mee:

 • eigen lunch (we blijven tijdens de hele training in de natuur)
 • kleedje of doek (om op te zitten tijdens de pauzes)
 • paraplu, regenbroek en waterdichte schoenen (als regen voorspeld wordt)
 • WC papier of tissues (altijd handig….we blijven de hele dag in de natuur)
 • warme trui of jas (we stoppen regelmatig als de trainer iets uitlegt, dus dan kan het soms fris zijn)
 • mondkapje (als je naar binnen gaat in de startplek)

Trainers

Peter Krijger

Docent, directeur en oprichter van het Atma Instituut. Therapeut sinds 1986 en outdoor coach sinds 2000.
Louise Barto, docent opleidingen Atma Instituut

Louise Barto

Docent binnen opleidingen LifeDesign en outdoor trainingen. Louise is therapeut en coach sinds 2005.

Coen van Broekhoven

Outdoor lifecoach & relatiecoach/therapeut, gespecialiseerd in coaching voor mannen & relaties.

Rosemarijn de Ruiter

Outdoor- & Life Coach, gespecialiseerd in innerlijk leiderschap, mindfulness (retreats) en sharing cirkels sinds 2014.
Karina Jansen, docent opleidingen Atma Instituut

Karina Jansen

Trainer binnen wandelcoaching en outdoor lifecoaching. Haar passie is om de kracht van ieder individu én van teams naar voren te halen.​

Reflectieve wandelcoaching

Wij onderrichten een reflectief georiënteerde vorm van wandelcoaching. Dit is een krachtige vorm van persoonlijke begeleiding die sinds 1995 door Peter Krijger is ontwikkeld, samen met andere docenten van het Atma Instituut.

De omgeving wordt bij deze vorm van coaching als extra hulpbron gebruikt. Er wordt niet alleen gewandeld en gepraat, maar er wordt voortdurend gereflecteerd op de omgeving. Daarbij wordt alles benut als inspiratiebron om te reflecteren op de innerlijke processen van de cliënt. 

In dialoog met onszelf en de omgeving

Tijdens reflectieve wandelcoaching gaan we in dialoog met onszelf en de omgeving. Dat doen we door de aandacht op de omgeving te richten en te observeren welke gedachten en gevoelens daardoor gereflecteerd worden. Op deze manier komen we in contact met onze diepere verlangens en behoeften. Die kunnen door alleen te praten veel moeilijker bereikt worden. Tijdens de training leer je de belangrijkste basisvaardigheden van reflectieve wandelcoaching. Je leert de basisvragen voor het stimuleren van reflectie en wat je doet met de objecten in de omgeving.

De symboliek van de natuur

De grote rijkdom aan planten, dieren, bomen, struiken en landschappen kunnen op allerlei manieren worden benut. De natuur is namelijk uitermate geschikt om symbool te staan voor de innerlijke processen van de cliënten. Zij zien deze gespiegeld in de omgeving. De combinatie van reflectie op de omgeving en de lichamelijke activiteit, zorgen voor de grote effectiviteit van wandelcoaching. Door de lichaamsbeweging en de variatie van de omgeving, komt ook het innerlijk van de cliënt eveneens in beweging. En uiteraard werkt de natuur heel ontspannend, wat diepere inzichten en gevoelsbelevingen sterk bevordert.

Het levenspad

De wandelpaden symboliseren het levenspad van de cliënt. Tijdens het wandelen verandert de omgeving voortdurend en daarmee ook de visie op het levenspad. Door geregeld te lopen en te praten worden hoofd en lichaam met elkaar verbonden en daarmee dus de ratio en het gevoel. 

Gelukshormonen

Veel filosofen, wetenschappers, musici en kunstenaars maken graag wandelingen in de natuur om inspiratie op te doen. Een andere fijne meerwaarde van wandelen is dat er gelukshormonen worden vrijmaakt. Daardoor voel je je meteen lekkerder in je vel zitten. 

Toepassingen

Wandelcoaching kan vooral goed worden toegepast bij:

 • Ontdekking van passies en talenten;
 • Duidelijheid scheppen in levensdoelen;
 • Ondersteuning van belangrijke overgangen naar een nieuwe fase in de loopbaan of levensloop;
 • Verbetering en verdieping van relaties, zowel privé als op het werk;
 • Stressrelease en ontdekken van de oorzaken van stress;
 • Het voorkomen of herstellen van een burn-out.

Praktische zaken

Wij geven je allerlei praktische tips voor outdoor coaching zoals  voorbereiding, startplaats, locaties, weer, foto’s, rugzak enz.

ERKENNING

Deze training is erkend door KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen)Aan de training WandelCoaching – 1 dag zijn 6 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches: www.NOBCO.nl  
  NEDERLANDSE ORDE VAN BEROEPSCOACHES

De training gaat altijd door

ongeacht het weer

De training gaat altijd door, ongeacht het weer en de weersvoorspellingen (die er vaak naast zitten). Wij benutten de weersomstandigheden, ook als het regent. Want regen kan een mooie symbolische betekenis hebben die tot diepe inzichten leidt. Bij regen raden wij wel aan een regenbroek en waterdichte schoenen aan te trekken.
Het is raadzaam je warm te kleden bij koel weer. We wandelen veel, maar we staan ook regelmatig stil als we werkvormen uitleggen of demonstreren. Dan kan het wel best fris zijn! 
Lees meer over coaching in de regen

VERVOLG TRAININGEN

Je kunt na deze 1-daagse Training Wandelcoaching ook meedoen aan een aantal vervolgtrainingen en een opleiding. 

Iedereen die buiten wil leren coachen begint eerst met onze training Wandelcoaching, die we overal in Nederland geven. Daarna kun je verdergaan met een van de andere trainingen. De training Wandelcoaching is gelijk aan de eerste dag van de training Outdoor Lifecoaching. Dus als je de Wandelcoaching al gedaan hebt, dan kun je doorgaan met les 2 van Outdoor LifeCoaching. 

Lees meer

Foto van twee deelnemers die wandelen in het bos

Zomerweek in Vierhouten

In Vierhouten hadden we twee grote groepen van 16 tijdens de zomerweek. Het was heel warm, maar de grote loofbomen van de Veluwe gaven veel beschutting.

Louise Barto coacht deelnemer wandelcoaching

Gebruik de omgeving als inspiratiebron

De omgeving om je heen, waar je samen met je cliënt bent, is bij coaching altijd goed te benutten. Benut deze rijke inspiratiebron, of je nu binnen of buiten werkt.

Scroll naar top