fbpx

wandelcoaching

Leer in deze wandelcoaching training onze reflectieve vorm van coachen. Dat doen we tijdens aangename wandelingen in prachtige natuurgebieden overal in Nederland. Je leert in deze training de omgeving effectief te benutten. Daardoor kun je het proces van coaching aanzienlijk verdiepen. Leer het van onze deskundige outdoor docenten.

PROGRAMMA

 • Stiltewandeling
 • Praktische zaken
 • Benutten van weersomstandigheden
 • De outdoor coaching driehoek
 • De basisvragen van outdoor coaching
 • Reflecteren op de omgeving
 • Verschillen in loopsnelheid
 • Kruispunten, splitsingen en obstakels
 • Levensloopwandeling

Praktische informatie

* Koffie en thee is op rekening van het Atma Instituut. Neem je eigen lunchpakket mee want we blijven de hele training in het bos. We blijven op loopafstand van de startplek. Als het veel regent, kan het zijn dat we tijdens de lunch even terug naar de startplaats gaan om te schuilen en op te warmen. Daar kun je alleen niet je eigen lunchpakket gebruiken.

data & locatieS

Winterprogramma 2020 - 2021

Alle data in Doornspijk

In de winter geven wij de training in twee halve dagen in Doornspijk op de Veluwe (vlakbij Nunspeet). Dat doen we omdat het voor veel mensen te koud is om de hele dag buiten te blijven. Ook willen we hiermee tijdens de donkere dagen het licht optimaal benutten. Vergeet niet je eigen lunch mee te nemen. In Doornspijk is koffie en thee en kun je van het toilet gebruikmaken. 

 • Startplek: Koopsweg 9 Doornspijk
 • 11:00 uur – verzamelen op startplek
 • 11:30 uur  – start wandeling
 • 14:00 uur – einde wandeling
 • 14:30 uur – terug op startplek
do 21 jan 2021 - GEANNULEERD WEGENS CORONA
do 28 jan 2021 - GEANNULEERD WEGENS CORONA
do 4 febr 2021 - GEANNULEERD WEGENS CORONA
do 11 febr 2021 - GEANNULEERD WEGENS CORONA
do 4 mrt 2021 (Peter) - GAAT DOOR Wintertraining 4
do 11 mrt 2021 (Louise) - GAAT DOOR

Voorjaar/zomer 2021

Diverse locaties

Deze trainingen duren een hele dag en geven wij op diverse locaties in Nederland. 

Startlocaties en corona
Mochten de horeca startlocaties langere tijd gesloten blijven wegens corona, dan verplaatsen we de trainingen naar de Koopsweg 9 Doornspijk. We zullen dat op de website vermelden en mailen naar iedereen die zich heeft aangemeld. Mocht je niet naar Doornspijk willen reizen, dan mag je je aanmelding kosteloos annuleren. 

Tijden

 • 10:00 uur – verzamelen op startplek
 • 10:30 uur  – start wandeling
 • 16:00 uur – einde wandeling
 • 16:30 uur – terug op startplek

VOOR WIE?

Deze training is bestemd voor professionals op het gebied van psychosociale begeleiding zoals psychologie, coaching, counseling, psychotherapie, HR, verpleegkunde, social work enz. 

WAT GAAN WE DOEN?

We maken wandelingen in gevarieerde natuurgebieden. Daarbij stoppen we geregeld en doet de trainer voorbeeldsessies met de deelnemers. Er zijn ook mogelijkheden om even te zitten. 

Neem mee:

 • lunch (we blijven tijdens de hele training in de natuur)
 • kleedje of doek (om op te zitten tijdens de pauzes)
 • paraplu, regenbroek en waterdichte schoenen (als regen voorspeld wordt)
 • WC papier of tissues (altijd handig….)
 • warme trui of jas (we stoppen regelmatig als de trainer iets uitlegt, dus dan kan het soms fris zijn)
 • mondkapje (als je naar binnen gaat in de startplek in Doornspijk)

Trainers

Peter Krijger

Docent, directeur en oprichter van het Atma Instituut. Therapeut sinds 1986 en outdoor coach sinds 2000.
Louise Barto, docent opleidingen Atma Instituut

Louise Barto

Docent binnen opleidingen LifeDesign en outdoor trainingen. Louise is therapeut en coach sinds 2005.

Coen van Broekhoven

Internationaal docent outdoor lifecoaching / wandelcoaching, gespecialiseerd in coaching voor mannen & leiders, en relaties.

Reflectieve wandelcoaching

Wij onderrichten een reflectief georiënteerde vorm van wandelcoaching. Dit is een krachtige vorm van persoonlijke begeleiding die sinds 1995 door Peter Krijger is ontwikkeld, samen met andere docenten van het Atma Instituut.

De omgeving wordt bij deze vorm van coaching als extra hulpbron gebruikt. Er wordt niet alleen gewandeld en gepraat, maar er wordt voortdurend gereflecteerd op de omgeving. Daarbij wordt alles benut als inspiratiebron om te reflecteren op de innerlijke processen van de cliënt. 

In dialoog met onszelf en de omgeving

Tijdens reflectieve wandelcoaching gaan we in dialoog met onszelf en de omgeving. Dat doen we door de aandacht op de omgeving te richten en te observeren welke gedachten en gevoelens daardoor gereflecteerd worden. Op deze manier komen we in contact met onze diepere verlangens en behoeften. Die kunnen door alleen te praten veel moeilijker bereikt worden. Tijdens de training leer je de belangrijkste basisvaardigheden van reflectieve wandelcoaching. Je leert de basisvragen voor het stimuleren van reflectie en wat je doet met de objecten in de omgeving.

De symboliek van de natuur

De grote rijkdom aan planten, dieren, bomen, struiken en landschappen kunnen op allerlei manieren worden benut. De natuur is namelijk uitermate geschikt om symbool te staan voor de innerlijke processen van de cliënten. Zij zien deze gespiegeld in de omgeving. De combinatie van reflectie op de omgeving en de lichamelijke activiteit, zorgen voor de grote effectiviteit van wandelcoaching. Door de lichaamsbeweging en de variatie van de omgeving, komt ook het innerlijk van de cliënt eveneens in beweging. En uiteraard werkt de natuur heel ontspannend, wat diepere inzichten en gevoelsbelevingen sterk bevordert.

Het levenspad

De wandelpaden symboliseren het levenspad van de cliënt. Tijdens het wandelen verandert de omgeving voortdurend en daarmee ook de visie op het levenspad. Door geregeld te lopen en te praten worden hoofd en lichaam met elkaar verbonden en daarmee dus de ratio en het gevoel. 

Gelukshormonen

Veel filosofen, wetenschappers, musici en kunstenaars maken graag wandelingen in de natuur om inspiratie op te doen. Een andere fijne meerwaarde van wandelen is dat er gelukshormonen worden vrijmaakt. Daardoor voel je je meteen lekkerder in je vel zitten. 

Toepassingen

Wandelcoaching kan vooral goed worden toegepast bij:

 • Ontdekking van passies en talenten;
 • Duidelijheid scheppen in levensdoelen;
 • Ondersteuning van belangrijke overgangen naar een nieuwe fase in de loopbaan of levensloop;
 • Verbetering en verdieping van relaties, zowel privé als op het werk;
 • Stressrelease en ontdekken van de oorzaken van stress;
 • Het voorkomen of herstellen van een burn-out.

Praktische zaken

Wij geven je allerlei praktische tips voor outdoor coaching zoals  voorbereiding, startplaats, locaties, weer, foto’s, rugzak enz.

ERKENNING

Deze training is erkend door KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen)Aan de training WandelCoaching – 1 dag zijn 6 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches: www.NOBCO.nl  
  NEDERLANDSE ORDE VAN BEROEPSCOACHES

koel weer of regen?

Het is raadzaam je warm te kleden in de koele maanden. We wandelen veel, maar we staan ook regelmatig stil als we werkvormen uitleggen of demonstreren. Dan kan het wel best fris zijn! 
Bij regen raden wij aan een regenbroek en waterdichte schoenen aan te trekken. 

VERVOLG TRAININGEN

Je kunt na deze 1-daagse Training Wandelcoaching ook meedoen aan de 5-daagse Training Outdoor Life Coaching of de 3-daagse Training Outdoor Loopbaancoaching. De eerste lesdag van beide trainingen is gelijk aan de 1-daagse training Wandelcoaching. Dan kun je, mits er plek is, meteen deelnemen aan de tweede lesdag. De resterende dagen zijn ook te volgen tijdens een later tijdstil. Het bedrag dat je hebt betaald voor de 1-daagse training wordt dan verrekend. Als je therapeut bent, dan ben je wellicht geïnteresseerd in onze nieuwe 1-daagse training Traumatherapie.

Outdoor LifeCoaching

Een mooi vervolg op wandelcoaching met veel gespecialiseerde werkvormen op het gebied van o.a. stress, loopbaan en relaties.

Outdoor loopbaan coaching

Een specialisatie waarin je dieper ingaat op het begeleiden van loopbaanvraagstukken in de natuur.

Outdoor traumatherapie

Leer een aantal werkvormen om mensen in de natuur te helpen hun trauma's te verwerken. Geschikt voor geschoolde coaches en therapeuten.
Nieuw!

Lees meer

Foto van twee deelnemers die wandelen in het bos

Zomerweek in Vierhouten

In Vierhouten hadden we twee grote groepen van 16 tijdens de zomerweek. Het was heel warm, maar de grote loofbomen van de Veluwe gaven veel beschutting.

Louise Barto coacht deelnemer wandelcoaching

Gebruik de omgeving als inspiratiebron

De omgeving om je heen, waar je samen met je cliënt bent, is bij coaching altijd goed te benutten. Benut deze rijke inspiratiebron, of je nu binnen of buiten werkt.

Scroll naar top

Gratis E-Book