fbpx

positieve communicatie

Eendaagse training

Essentieel voor goede relaties zowel op het werk als in de privé-sfeer

Hoofdonderwerpen

  • positieve psychologie
  • empathie & rapport 
  • afstemmen & sturen
  • open & gesloten vragen stellen
  • luisteren 
  • samenvatten
  • doorvragen
  • parafraseren

Voor wie?

Deze positieve communicatie training is bestemd voor iedereen die veel moet communiceren, bijvoorbeeld in de hulpverlening, het onderwijs of het bedrijfsleven. Ook in de privé-sfeer is een positieve vorm van communicatie onontbeerlijk voor goede relaties.

Kosten & praktische informatie

 • 1 dag
 • zondag 11 oktober 2020
 • Diverse trainers
 • 199,-
 • Atma, Zuidsingel 1 Amersfoort
 • 10:00 - 17:00 uur
 • bewijs van deelname
 • geen specifieke vooropleiding vereist
 • Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers

Trainers

Peter Krijger

Peter is sinds 1986 actief als regressietherapeut en sinds 2000 als lifecoach. In 1989 heeft Peter het Atma Instituut opgericht. Hij geeft regelmatig les binnen de opleidingen LifeDesign en Lichaam & Geest.
Louise Barto, docent opleidingen Atma Instituut

Louise Barto

Louise Barto is docent binnen de opleidingen LifeDesign en geeft diverse lessen binnen de outdoor trainingen. Ze is therapeut sinds 2005 en outdoor coach sinds 2011. Ze heeft daardoor veel ervaring met positieve communicatie.

Wat leer je? 


Empathie en positieve communicatie

Empathie betekent dat je je zo veel mogelijk inleeft in de belevingswereld van andere mensen. Je probeert te begrijpen wat zij denken, wat zij willen, waar zij behoefte aan hebben en wat zij voelen. Dat doe je door rustig te luisteren en de juiste vragen te stellen. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘Ik kan mij voorstellen dat dat heel moeilijk voor je is’, ervaart de ander niet alleen begrip, maar nodig je hem ook uit er meer over te vertellen. We leggen in de training veel nadruk op deze basishouding. Deze is namelijk de basis is voor elke goede relatie. Lees meer over empathie.

Afstemmen en sturen

Het is in iedere vorm van communicatie essentieel dat je een positieve vertrouwensrelatie opbouwt. Dit doe je door een goede balans te ontwikkelen tussen afstemmen en sturen. Deze techniek komt uit NLP. Afstemmen betekent dat je je empathisch inleeft in de ander. Sturen betekent dat je op een positieve manier leiding geeft aan de communicatie. Lees meer over NLP.

Gesprekstechnieken bij positieve communicatie

Effectieve gesprekstechnieken vormen de basis voor positieve communicatie. Daardoor krijg je inzicht in iemands gedrag, denkstijl, gevoelens, behoeften en levensvisie. Tijdens deze training leer je de belangrijkste gesprekstechnieken die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Daarmee ga je in elke relatie beter communiceren, zowel op het werk als in de privé-sfeer. Je leert de volgende technieken:

Open vragen stellen

Empathie gaat bij positieve communicatie samen met het stellen van oprecht geïnteresseerde vragen. Je leert open vragen te stellen die mensen stimuleren steeds meer over zichzelf te vertellen. 

Luisteren

Luisteren is het belangrijkste element van positieve communicatie. Door oprecht geïnteresseerd naar mensen te luisteren, voelen zij zich gehoord. Daardoor ontstaat er een vertrouwensband en gaan ze meer over zichzelf vertellen. 

Samenvatten

Bij samenvatten ga je het verhaal van mensen in het kort navertellen. Daardoor ervaren zij dat je ze oprecht probeert te begrijpen.  

Doorvragen

Doorvragen houdt in dat je met je vragen steeds meer tot de kern van een onderwerp doordringt. Hierbij is het belangrijk zoveel mogelijk open vragen te stellen.

Parafraseren

Parafraseren lijkt op samenvatten en betekent dat je met eigen woorden iemands uitspraken herhaalt. Daardoor ervaart de ander dat je goed luistert. 

Geïnspireerd door de positieve psychologie

Deze positieve communicatie training is geïnspireerd door de inzichten van de positieve psychologie die rond 2000 is ontstaan. Deze nieuwe wetenschap heeft veel onderzoek gedaan naar de factoren die het geluk en welzijn van de mens bevorderen. Er is onomstotelijk aangetoond dat goede relaties daar de belangrijkste factor bij zijn. Een positieve stijl van communiceren is daarbij essentieel. Lees meer over positieve psychologie.

Lees meer

Atma visie gesymboliseerd door stralende zon

Atma visie

In het Atma Instituut leer je steeds meer vanuit jezelf te leven. Daardoor word je sterker en energieker en leer je om steeds meer je geluk uit jezelf te halen.

positieve psychologie

Positieve psychologie

De visie en werkwijze van het Atma Instituut is voor een groot deel gebaseerd op de inzichten van de positieve psychologie.

Coaching Basics

Tijdens deze opleiding leer je alles om een professionele coach te worden. Je leert effectieve communicatie vaardigheden en je krijgt een praktijkgerichte coaching training van onze ervaren docenten.

Scroll naar top