fbpx

Outdoor Traumatherapie

Leer mensen buiten te begeleiden bij de verwerking van trauma's

Je leert hoe je de troostende en ondersteunende sfeer van de natuur benut bij het verwerken van psychotrauma's. Daarbij benut je de kracht van wandelen en het positieve effect daarvan op de hersenen en de algehele psychische gezondheid. 

Data & locaties

2021

* We stoppen regelmatig om even te zitten en de oefeningen na te bespreken. Neem een kleedje of doek mee. 

Praktische informatie

VOOR WIE?

Deze training is bestemd voor professionals op het gebied van psychosociale begeleiding zoals psychologie, coaching, counseling, psychotherapie, HR, verpleegkunde, social work enz.  
De training is vooral een goede aanvulling op onze opleidingen Traumatherapie Basics en Traumatherapie Advanced en onze trainingen Wandelcoaching en Outdoor LifeCoaching

Onderwerpen

 • Stiltewandeling
 • Praktische onderwerpen
 • Benutten van natuur en weersomstandigheden
 • Outdoor regressietherapie
 • Outdoor gesprekstechieken
 • Reflecteren op de omgeving
 • Lopen en bilaterale stimulatie
 • Kruispunten, splitsingen en obstakels
 • Trauma’s verwerken in de natuur
 • Afronding en nazorg
Peter Krijger, Docent en trainer Atma Instituut

Trainer: Peter Krijger

Docent, directeur en oprichter van het Atma Instituut. Therapeut sinds 1986 en outdoor coach sinds 2000.

Wat is Outdoor TraumaTHERAPIE?

Bilaterale stimulatie

In de opleidingen Traumatherapie Basics en Traumatherapie Advanced geef ik het onderwerp BodyDrumRelease, een methode waarbij bilaterale stimulatie plaatsvindt in de hersenen. Door het trommelen gaan er namelijk extra veel zenuwprikkels heen en weer tussen de twee hersenhelften. Daardoor wordt de verwerking van psychotrauma aanzienlijke bevorderd. 

Tijdens de coronacrisis is dit alleen niet zo’n geschikte techniek omdat je dan geen 1,5 meter afstand van je cliënt kunt houden. Dus ben ik gaan zoeken naar een alternatief bij mijn cliënten. Die vond ik in de vorm van ‘outdoor traumatherapie’. 

De natuur is namelijk een rustgevende en vooral ook troostende omgeving, die het  verwerken van trauma’s sterk ten goede komt. Ook is wandelen een bewegingsvorm die, net als trommelen, bilaterale stimulatie opwekt. Dus daarmee vond ik een nieuwe combinatie en die noem ik: ‘outdoor traumatherapie’. 

De methode

De methode is heel simpel. Je vraagt de cliënt om aan een trauma te denken terwijl hij een eindje loopt. Tijdens het wandelen praat je weinig of niet. Na een tijdje te hebben gelopen, vraag je de cliënt wat hij ervoer tijdens het wandelen. Daarbij betrekken we de omgeving regelmatig bij het proces, net als bij wandelcoaching en outdoor lifecoaching. Je leert specifieke gesprekstechnieken om de ondersteuning van de  natuur in het proces te betrekken. Vervolgens ga je weer een eindje lopen met de cliënt en zo herhaal je het proces, net als bij BodyDrumRelease. Alleen wordt er niet getrommeld maar gelopen. En bovendien kun je gemakkelijk 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Lees meer over BodyDrumRelease

Het positieve effect van de natuur op het herstelproces van patiënten

Dat de natuurlijke omgeving een positief effect heeft op het herstelproces van patiënten werd al in 1984 aangetoond door Roger Ulrich, waarbij patiënten met een uitzicht op bomen sneller herstelden en minder medicatie nodig hadden dan patiënten die uitkeken op een stenen muur (Ulrich, 1984).

Daarnaast bezit de natuurlijke omgeving specifieke kwaliteiten die dit een geschikte plek maken voor de re-integratie van mensen met psychische problemen (Hassink, Vaandrager & Jansen, 2017).

Tegenwoordig zijn er dan ook verschillende groene zorginitiatieven in omloop, die enerzijds variëren in de mate waarin de natuur wordt gebruikt en anderzijds in de manier waarop de natuur wordt gebruikt (Pijpker, Vaandrager, Veen & Koelen, 2019b). Het overkoepelende doel waaruit deze groene zorginitiatieven opereren is hetzelfde: het herstel van cliënten door middel van helende natuur (Langers & de Boer, 2013). De natuurlijke omgeving creëert een niet-bedreigende omgeving die vervolgens door zorgprofessionals als behandelkamer benut kan worden (Corazon, Stigsdotter, Moeller & Ramsmussen, 2012; Van den Berg, 2015). De focus ligt hierbij op de rustgevende, ontspannende en positieve werking van de natuur, wat zowel pijn als stress kan verminderen.

Daarnaast wordt de natuur gebruikt als spiegel wat tot nieuwe inzichten kan leiden (van de Berg, 2015). Het benutten van de positieve effecten van de natuur heeft als potentieel om de zowel de impact op het individu als de maatschappij te verminderen door een mogelijke verlaging van het aantal burnout klachten en de hiermee samenhangende zorgkosten.

(tekst van Evy de Kort, Universiteit Wageningen, 2020)

Praktische zaken

We maken wandelingen in gevarieerde natuurgebieden. Daarbij stoppen we geregeld en doet de trainer voorbeeldsessies met de deelnemers. Je kunt af en toe even te zitten, als je wil. 

Neem mee:

 • lunch en drank (we blijven de hele dag in de natuur)
 • kleedje of doek (om op te zitten tijdens de lunch / picknick)
 • paraplu, regenbroek en waterdichte schoenen (als regen voorspeld wordt)
 • WC papier (we lopen te ver weg van de startplek om terug te lopen)
 • warme trui of jas (we stoppen regelmatig als de trainer iets uitlegt, dus dan kan het soms fris zijn)

Wat doen we als het regent?

We blijven op loopafstand van de startplek. Als het veel regent, kan het zijn dat we tijdens de lunch even terug naar de startplaats gaan om te schuilen en op te warmen. Daar kun je alleen niet je eigen lunchpakket gebruiken. Een regenbroek is heel nuttig als er regen voorspeld wordt. Het regent in Nederland overigens maar 10% van de tijd. Zie Weeronline.

Onze outdoor trainingen op de Veluwe

Lees meer

Foto van twee deelnemers die wandelen in het bos

Zomerweek in Vierhouten

In Vierhouten hadden we twee grote groepen van 16 tijdens de zomerweek. Het was heel warm, maar de grote loofbomen van de Veluwe gaven veel beschutting.

Louise Barto coacht deelnemer wandelcoaching

Gebruik de omgeving als inspiratiebron

De omgeving om je heen, waar je samen met je cliënt bent, is bij coaching altijd goed te benutten. Benut deze rijke inspiratiebron, of je nu binnen of buiten werkt.

Reacties van deelnemers

Scroll naar top