Outdoor Traumatherapie
Leer mensen buiten te begeleiden bij de verwerking van trauma's
Je leert hoe je de troostende en ondersteunende sfeer van de natuur benut bij het verwerken van psychotrauma's. Daarbij benut je de kracht van wandelen en het positieve effect daarvan op de hersenen en de algehele psychische gezondheid.
Home » Trainingen » Outdoor Traumatherapie
Data & locaties
2021
* We stoppen regelmatig om even te zitten en de oefeningen na te bespreken. Neem een kleedje of doek mee.
Praktische informatie
- 1 dag
- 199,- (incl. koffie en thee)
- 10:00 uur - verzamelen op startplek
- 10:30 uur - start van de wandeling*
- 16:00 uur - terugwandelen naar startplek
- 16:30 uur - terug op de startplek
- bewijs van deelname (HBO niveau)
- Vooropleiding: HBO of WO op psychosociaal gebied
- studiebelasting: ± 5 uur
- minimaal 6 - maximaal 10 deelnemers
VOOR WIE?
Deze training is bestemd voor professionals op het gebied van psychosociale begeleiding zoals psychologie, coaching, counseling, psychotherapie, HR, verpleegkunde, social work enz.
De training is vooral een goede aanvulling op onze opleidingen Traumacoaching en Traumatherapie en onze trainingen Wandelcoaching en Outdoor LifeCoaching.
Onderwerpen
- Stiltewandeling
- Praktische onderwerpen
- Benutten van natuur en weersomstandigheden
- Outdoor regressietherapie
- Outdoor gesprekstechieken
- Reflecteren op de omgeving
- Lopen en bilaterale stimulatie
- Kruispunten, splitsingen en obstakels
- Trauma’s verwerken in de natuur
- Afronding en nazorg
Wat is Outdoor TraumaTHERAPIE?
Bilaterale stimulatie
In de opleidingen Traumacoaching en Traumatherapie geef ik het onderwerp BodyDrumRelease, een methode waarbij bilaterale stimulatie plaatsvindt in de hersenen. Door het trommelen gaan er namelijk extra veel zenuwprikkels heen en weer tussen de twee hersenhelften. Daardoor wordt de verwerking van psychotrauma aanzienlijke bevorderd.
Tijdens de coronacrisis is dit alleen niet zo’n geschikte techniek omdat je dan geen 1,5 meter afstand van je cliënt kunt houden. Dus ben ik gaan zoeken naar een alternatief bij mijn cliënten. Die vond ik in de vorm van ‘outdoor traumatherapie’.
De natuur is namelijk een rustgevende en vooral ook troostende omgeving, die het verwerken van trauma’s sterk ten goede komt. Ook is wandelen een bewegingsvorm die, net als trommelen, bilaterale stimulatie opwekt. Dus daarmee vond ik een nieuwe combinatie en die noem ik: ‘outdoor traumatherapie’.
De methode
De methode is heel simpel. Je vraagt de cliënt om aan een trauma te denken terwijl hij een eindje loopt. Tijdens het wandelen praat je weinig of niet. Na een tijdje te hebben gelopen, vraag je de cliënt wat hij ervoer tijdens het wandelen. Daarbij betrekken we de omgeving regelmatig bij het proces, net als bij wandelcoaching en outdoor lifecoaching. Je leert specifieke gesprekstechnieken om de ondersteuning van de natuur in het proces te betrekken. Vervolgens ga je weer een eindje lopen met de cliënt en zo herhaal je het proces, net als bij BodyDrumRelease. Alleen wordt er niet getrommeld maar gelopen. En bovendien kun je gemakkelijk 1,5 meter afstand van elkaar houden.
Het positieve effect van de natuur op het herstelproces van patiënten
Dat de natuurlijke omgeving een positief effect heeft op het herstelproces van patiënten werd al in 1984 aangetoond door Roger Ulrich, waarbij patiënten met een uitzicht op bomen sneller herstelden en minder medicatie nodig hadden dan patiënten die uitkeken op een stenen muur (Ulrich, 1984).
Daarnaast bezit de natuurlijke omgeving specifieke kwaliteiten die dit een geschikte plek maken voor de re-integratie van mensen met psychische problemen (Hassink, Vaandrager & Jansen, 2017).
Tegenwoordig zijn er dan ook verschillende groene zorginitiatieven in omloop, die enerzijds variëren in de mate waarin de natuur wordt gebruikt en anderzijds in de manier waarop de natuur wordt gebruikt (Pijpker, Vaandrager, Veen & Koelen, 2019b). Het overkoepelende doel waaruit deze groene zorginitiatieven opereren is hetzelfde: het herstel van cliënten door middel van helende natuur (Langers & de Boer, 2013). De natuurlijke omgeving creëert een niet-bedreigende omgeving die vervolgens door zorgprofessionals als behandelkamer benut kan worden (Corazon, Stigsdotter, Moeller & Ramsmussen, 2012; Van den Berg, 2015). De focus ligt hierbij op de rustgevende, ontspannende en positieve werking van de natuur, wat zowel pijn als stress kan verminderen.
Daarnaast wordt de natuur gebruikt als spiegel wat tot nieuwe inzichten kan leiden (van de Berg, 2015). Het benutten van de positieve effecten van de natuur heeft als potentieel om de zowel de impact op het individu als de maatschappij te verminderen door een mogelijke verlaging van het aantal burnout klachten en de hiermee samenhangende zorgkosten.
(tekst van Evy de Kort, Universiteit Wageningen, 2020)
Praktische zaken
We maken wandelingen in gevarieerde natuurgebieden. Daarbij stoppen we geregeld en doet de trainer voorbeeldsessies met de deelnemers. Je kunt af en toe even te zitten, als je wil.
Neem mee:
- lunch en drank (we blijven de hele dag in de natuur)
- kleedje of doek (om op te zitten tijdens de lunch / picknick)
- paraplu, regenbroek en waterdichte schoenen (als regen voorspeld wordt)
- WC papier (we lopen te ver weg van de startplek om terug te lopen)
- warme trui of jas (we stoppen regelmatig als de trainer iets uitlegt, dus dan kan het soms fris zijn)
Wat doen we als het regent?
Lees meer

Outdoor Life Coaching in de regen
Het is een uitdaging om buiten te coachen als het regent. Hoe kun je de regen juist benutten bij het coachproces?

Zomerweek in Vierhouten
In Vierhouten hadden we twee grote groepen van 16 tijdens de zomerweek. Het was heel warm, maar de grote loofbomen van de Veluwe gaven veel beschutting.

Gebruik de omgeving als inspiratiebron
De omgeving om je heen, waar je samen met je cliënt bent, is bij coaching altijd goed te benutten. Benut deze rijke inspiratiebron, of je nu binnen of buiten werkt.
Reacties van deelnemers
Een nieuwe tool die ik op deze dag aangereikt kreeg was het stiltewandelen. Na het in tweetallen bepalen van het onderwerp had het wandelen en de zintuiglijke ervaringen van het in de natuur zijn duidelijke voordelen. Hierdoor kan onderliggend trauma opkomen en vorm krijgen in een kalmerende omgeving. De stilte gaf introspectie meer ruimte, de groep was een goed klankbord voor het naderhand (na telkens 15 minuten stiltewandeling) veilig delen van je inzichten en ervaringen. Interessant vond ik het ook om mijn eigen behoefte aan in- of uit contact zijn met de ander te zien verschuiven tijdens deze opeenvolgende stilteperiodes.
Peter leidde de groep zoals altijd zeer deskundig door rustig te luisteren, te herhalen en te benadrukken wat er gezegd werd, en ook door te begrenzen met de juiste formulering van de vragen. Er was alle ruimte voor het delen van ervaringen, en oefenen met tweetallen in de vaardigheden.
Ik zou deze training zeker aanbevelen aan anderen, met name de stiltewandeling en hoe die in te delen was nieuw en nuttig voor mij als coach.
Ik had op voorhand geen verwachting bij de training, heb begrepen dat er ook niet direct een blauwdruk van de dag aanwezig was - dat er gewerkt is met de inbreng van de deelnemers en met daarbij passende methoden. Vraag en aanbod liepen naadloos in elkaar over - grappig om te zien dat iedere deelnemer zich in het thema van een ander leek te herkennen. Er was direct een saamhorigheid in de groep en een plezierige wisselwerking. Doordat ik mijn levenslijn mocht doorlopen ben ik weer tot veel inzichten gekomen, vielen angsten op hun plek en heb ik daar op een mooie manier vrede mee mogen sluiten. Het heeft mij een stuk rust gebracht.
Ik zie de training outdoor traumatherapie als mooie aanvulling op de jaaropleidingen van Atma. Ook zeer geschikt als nascholing. De begeleiding van Peter was plezierig, door zijn jarenlange ervaring straalt hij een serene rust uit en kan hij putten uit vele ervaringsbronnen.