fbpx
Deelnemers Outdoor Loopbaancoaching lopen in het bos

Outdoor Loopbaancoaching

Leer mensen in de natuur te reflecteren op hun loopbaan

De natuur is bij uitstek geschikt voor reflectie op de loopbaan.
Mensen krijgen door de rust en schoonheid van de natuur meestal vanzelf een positieve houding ten aanzien van hun loopbaan. De natuur is heel geschikt om stil te staan bij talentontdekking, passie en grote loopbaanveranderingen. De rust van de natuur is bevorderend voor de creativiteit en het nemen van beslissingen.

DATA en startplek

 1. vr 10 september 2021 – Basisvaardigheden – Peter
 2. vr 17 september 2021 – Verleden, heden en toekomst – Louise
 3. vr 24 september 2021 – Loopbaanopstelling – Yoke

Tijden
10:00 – verzamelen op startplek
10:30 – start wandeling en training
16:00 – einde wandeling en training
16:30 – terug op startplek

Praktische infoRMATIE

* Koffie en thee is op rekening van het Atma Instituut. Neem je eigen lunchpakket mee want we blijven de hele dag in het bos. We blijven op loopafstand van de startplek. Als het veel regent, kan het zijn dat we tijdens de lunch even terug naar de startplaats om te schuilen en op te warmen. Daar kun je alleen niet je eigen lunchpakket gebruiken. 

Startlocatie van de wandelingen

We starten elke dag vanuit Hotel de Vossenberg, Elspeterbosweg 1 Vierhouten. We kunnen meteen gaan wandelen vanuit deze startplek.   
Eerst drinken we een kop thee of koffie vanaf 10:00 uur en om 10:30 uur gaan we de natuur in. Kom op tijd, want anders kun je ons niet meer vinden als we vertrokken zijn.

Parkeren 
Wij willen de parkeerplaats van de Vossenberg vrijhouden voor hun eigen gasten. Daarom verzoeken wij te parkeren op de parkeerplaats tussen appartementen Bommels (Elspeterbosweg 5) en het Pannenkoekenhuis (Elspeterbosweg 11). Dat is vlak naast de Vossenberg.

Reflectieve coaching

Allerlei objecten in de natuur kunnen symbool staan voor situaties op het werk of voor talenten en competenties. Bomen symboliseren vaak collega’s en klanten en bloesems kunnen staan voor een opbloei in de loopbaan of een bloeiende onderneming. Je leert om te reflecteren op alle objecten en verschijnselen in de omgeving en hoe je deze in verband kunt brengen met loopbaanvraagstukken.

Voor wie?
Deze training is bedoeld voor professionals op het gebied van psychosociale begeleiding die willen leren werken in de natuur.

Leerdoelen

Tijdens de training leer je:
 1. De natuur effectief te gebruiken als spiegel en inspiratiebron bij het coachen van individuen en groepen bij loopbaanvragen;
 2. Specifieke gesprekstechnieken toe te passen om cliënten de natuur te laten herkennen als spiegel en inspiratiebron bij loopbaanvragen; 
 3. Creatieve werkvormen te gebruiken om het proces van loopbaancoaching te versnellen en te verdiepen; 
 4. Cliënten helderheid te laten krijgen over hun persoonlijkheid, talenten, kwaliteiten en de invloed op de loopbaan van hun plek in het eigen, huidige organisatiesysteem;
 5. Cliënten verleden, heden en toekomst van hun loopbaankeuzes te leren onderzoeken vanuit de intentie wat zij werkelijk willen in hun leven.

Peter Krijger

Docent, directeur en oprichter van het Atma Instituut. Outdoor loopbaancoach sinds 2000
Louise Barto, docent opleidingen Atma Instituut

Louise Barto

Docent binnen LifeDesign en outdoor trainingen. Therapeut sinds 2005 en outdoor coach sinds 2011
Yoke de Wilde, docent opleidingen Atma Instituut

Drs. Yoke de Wilde

Docent binnen opleidingen LifeDesign en outdoor trainingen. Tevens loopbaancoach.

Wat gaan we doen?

We maken wandelingen in gevarieerde natuurgebieden. Daarbij stoppen we geregeld en doet de trainer voorbeeldsessies met de deelnemers. Er zijn ook mogelijkheden om even te zitten. 

Neem mee:

 • lunch en drank (we blijven de hele dag in de natuur)
 • kleedje of doek (om op te zitten tijdens de picknick)
 • paraplu, regenbroek en waterdichte schoenen (als regen voorspeld wordt)
 • WC papier (we lopen te ver weg van de startplek om terug te lopen)
 • warme trui of jas (we stoppen regelmatig als de trainer iets uitlegt, dus dan kan het soms fris zijn)

PROGRAMMA

Dag 1 – Basisvaardigheden

Deze dag is gelijk aan onze 1-daagse training Wandelcoaching. Iedereen die in de natuur wil leren werken moet deze dag met basisvaardigheden volgen. Als je deze dag al een keer gevolgd hebt, kun je meteen met dag 2 beginnen en hoef je deze dag niet meer te volgen. Je betaalt dan alleen voor dag 2 en 3.  

 • Stiltewandeling
 • Praktische zaken: voorbereiding, startplaats, locaties, weer, foto’s, rugzak enz.
 • Benutten van weersomstandigheden
 • De outdoor coaching driehoek
 • De basisvragen van wandelcoaching en outdoor life coaching
 • Reflecteren op de omgeving met de basisvragen
 • Verschillen in loopsnelheid
 • Benutten van kruispunten, splitsingen en obstakels
 • Levensloopwandeling 

We gaan vooral veel oefenen met de basisvragen van outdoor coaching. Met deze vragen leer je de omgeving bij het proces van coaching te betrekken en leer je hoe de cliënt daarop kan reflecteren. Tevens leer je wat voor invloed de loopsnelheid heeft en hoe je kruispunten, splitsingen en obstakels benut in het proces van coaching. Terwijl je met cliënten in de natuur loopt op paden (of ‘banen’) praat je met ze over hun loopbaan. Daarbij betrek je de omgeving voortdurend bij het coachingsproces via reflectievragen.

Dag 2: Verleden, heden en toekomst

 • Stiltewandeling en loopbaan
 • Invloed van de ouders op diepere drijfveren en passies
 • De loopbaanwandeling: verleden, heden en toekomst

Je gaat onderzoeken wat de invloed van je ouders, leraren en vrienden is geweest op de keuzes die je hebt gemaakt en nog steeds maakt in relatie tot je loopbaan. Daarnaast maken we een loopbaanwandeling waarbij je reflecteert op je studie- en loopbaankeuzes in het verleden en het heden. Ook reflecteer je op de toekomst van je loopbaan, vanuit de intentie wat je werkelijk wil in je leven. Je leert hoe je op dit gebied belangrijke beslissingen neemt en hoe je daarbij de natuur betrekt.  

Dag 3 – Loopbaanopstelling

 • De individuele loopbaanboom
 • Outdoor loopbaan- en organisatieopstelling
 •  Afronding met de Wensboom

Een boom kan uitstekend symbool staan voor iemands persoonlijkheid, leven en loopbaan. Daarbij kunnen alle onderdelen van de boom verlangens, talenten en kwaliteiten uitbeelden. Ook de omgeving van de boom wordt daarbij betrokken. Er wordt in de natuur een plek gezocht die de relationele situatie op het werk symboliseert. Op die plek zoek je eerst een boom die je eigen persoonlijkheid symboliseert. Vervolgens wijs je andere bomen aan die collega’s symboliseren. Op deze wijze kan de organisatiestructuur op het werk uitstekend in kaart worden gebracht. Je krijgt daardoor veel helderheid in je eigen plek in het organisatiesysteem, de relatie met je collega’s en hoe die invloed hebben op je loopbaan.  

koel weer of regen?

Het is raadzaam je warm te kleden in de koele maanden. We wandelen veel, maar we staan ook regelmatig stil als we werkvormen uitleggen of demonstreren. Dan kan het wel best fris zijn! 
Bij regen raden wij aan een regenbroek en waterdichte schoenen aan te trekken. En uiteraard een paraplu mee te nemen!

Lees meer

Foto van twee deelnemers die wandelen in het bos

Zomerweek in Vierhouten

In Vierhouten hadden we twee grote groepen van 16 tijdens de zomerweek. Het was heel warm, maar de grote loofbomen van de Veluwe gaven veel beschutting.

Louise Barto coacht deelnemer wandelcoaching

Gebruik de omgeving als inspiratiebron

De omgeving om je heen, waar je samen met je cliënt bent, is bij coaching altijd goed te benutten. Benut deze rijke inspiratiebron, of je nu binnen of buiten werkt.

Scroll naar top