Outdoor Life Coaching

Leer te benutten in coaching

Voorheen heette deze training ‘Wandelcoaching’, maar omdat we veel meer zijn gaan doen dan alleen wandelen, hebben wij de naam veranderd in ‘Outdoor Life Coaching’.  
In deze training gaan we niet alleen praten en lopen, maar reflecteren wij voortdurend op de omgeving. Je leert de omgeving effectief te gebruiken als spiegel en inspiratiebron. Daarvoor leer je veel creatieve reflectietechnieken van onze outdoor experts.

in het kort

Tijdens deze training leer je een reflectieve vorm van coaching, waarin je de omgeving effectief gaat gebruiken als spiegel en inspiratiebron. Daarvoor leer je veel creatieve werkvormen en verdiepende reflectietechnieken. Onderwerpen:

Dag 1– Basisvaardigheden
Dag 2– Outdoor loopbaancoaching
Dag 3– Relaties, zowel privé als werk
Dag 4– Stress
Dag 5 –Levensboom & wensen

Kosten & Praktische informatie

 • 999,- incl. koffie & thee (excl. lunch)
 • diverse startdata, roosters & locaties
 • 10:30 - 16:00 uur (verzamelen om 10:00 uur)
 • bewijs van deelname (HBO niveau)
 • geen specifieke vooropleiding of werkervaring vereist
 • studiebelasting: ± 49 uur (lesdagen en reader)
 • minimaal 8 - maximaal 16 deelnemers

Trainers

Peter Krijger In Atma Tuinvierkant 667

Peter Krijger

Oprichter en directeur
Peter begeleidt individuen en groepen sinds 1978. Hij  heeft in 1989 het Atma Instituut opgericht van waaruit hij mensen opleidt tot coach, therapeut, trainer en docent. Sinds 1990 begeleidt hij regelmatig groepen en individuen in de natuur. 
Louise-500

Louise Barto

Docent LifeDesign
Louise is opgeleid als hypnotherapeut en lichaamsgerichte therapie. Haar specialisaties zijn: lifecoaching, wandelcoaching, lichaamswerk en relaties. Ze werkt al vele jaren in de natuur met groepen en individuen.
Karina-uitbundig-lachend

Karina Jansen

Docent LifeDesign
Karina is opgeleid als docent lichamelijke opvoeding, lifecoach en teamcoach en heeft jarenlange ervaring in het bedrijfsleven. Ze werkt indoor en outdoor als individueel-, relatie- en teamcoach zowel particulier als in organisaties.
SONY DSC

Yoke de Wilde

Docent LifeDesign
Yoke is natuur- en loopbaancoach en werkt al vele jaren in de natuur met groepen en individuen. Ze heeft verschillende boeken over natuurcoaching geschreven.

roosters & locatieS

Locatie: Brasserie De Uitvlucht, Akerstraat 153, Brunssum

 1. za 16 mrt – Basisvaardigheden, levensloop – Karina Jansen
 2. za 30 mrt – Loopbaan – Karina Jansen
 3. za 13 apr – Relaties – Karina Jansen
 4. za 11 mei – Stress – Karina Jansen
 5. za 25 mei – Levensboom en wensen – Karina Jansen

Parkeren 
Er is parkeergelegenheid bij de Brasserie en op 100 m afstand bij de parkeerplaats voor restaurant Kriti (Akerstraat 132).

Locatie: Hotel de Vossenberg, Elspeterbosweg 1, Vierhouten

 1. vr 12 apr – Basisvaardigheden, levensloop – Peter Krijger
 2. vr 26 apr – Stress – Peter Krijger
 3. vr 17 mei – Relaties – Louise Barto
 4. vr 7 jun – Loopbaan – Yoke de Wilde
 5. vr 21 jun – Levensboom en wensen – Louise Barto

Parkeren 
Bij de Vossenberg is niet zoveel parkeerruimte en we willen deze vrijhouden voor hun eigen gasten. Daarom verzoeken wij te parkeren op de parkeerplaats tussen appartementen Bommels (Elspeterbosweg 5) en het Pannenkoekenhuis (Elspeterbosweg 11). Dat is vlak naast de Vossenberg.

Locatie: Hotel de Vossenberg, Elspeterbosweg 1, Vierhouten

 1. ma 8 jul – Basisvaardigheden, levensloop – Peter Krijger
 2. di 9 jul – Loopbaan – Yoke de Wilde
 3. wo 10 jul – Relaties – Louise Barto
 4. do 11 jul – Stress – Peter Krijger
 5. vr 12 jul – Levensboom en wensen – Louise Barto

Parkeren 
Bij de Vossenberg is niet zoveel parkeerruimte en we willen deze vrijhouden voor hun eigen gasten. Daarom verzoeken wij te parkeren op de parkeerplaats tussen appartementen Bommels (Elspeterbosweg 5) en het Pannenkoekenhuis (Elspeterbosweg 11). Dat is vlak naast de Vossenberg.

Locatie: Hotel de Vossenberg, Elspeterbosweg 1, Vierhouten

 1. vr 13 sept – Basisvaardigheden, levensloop – Peter Krijger
 2. vr 20 sept – Loopbaan – Yoke de Wilde
 3. vr 27 sept – Relaties – Louise Barto
 4. vr 4 okt – Stress – Peter Krijger
 5. vr 11 okt – Levensboom en wensen – Louise Barto

Parkeren 
Bij de Vossenberg is niet zoveel parkeerruimte en we willen deze vrijhouden voor hun eigen gasten. Daarom verzoeken wij te parkeren op de parkeerplaats tussen appartementen Bommels (Elspeterbosweg 5) en het Pannenkoekenhuis (Elspeterbosweg 11). Dat is vlak naast de Vossenberg.

wat gaan we doen?

Er wordt veel geoefend met technieken waarbij je enerzijds aan jezelf werkt en anderzijds vertrouwd raakt met de beoefening van onze reflectieve stijl van coaching. Er wordt veel gewandeld, de docenten geven voorbeeldsessies en er zijn groepsoefeningen. Je krijgt tijdens elke dag ruimschoots gelegenheid de geleerde tools met elkaar te oefenen. 

Bekijk video's:

1-daagse training wandelcoaching

Als je wilt kun je eerst deelnemen aan de 1-daagse Training Wandelcoaching. Het programma van deze dag is hetzelfde als de eerste lesdag van de 5-daagse training Outdoor Life Coaching. Na de 1-daagse training kun je je inschrijven voor de 5-daagse training en kun je, mits er plek is, meteen verder gaan met de tweede lesdag. De resterende dagen zijn ook te volgen tijdens een latere training. Het bedrag dat je hebt betaald voor de 1-daagse training wordt dan verrekend met de deelnamekosten voor de 5-daagse training. 

Hele programma met alle onderwerpen

Dag 1: Basisvaardigheden

Deze dag is gelijk aan de 1-daagse training Wandelcoaching

 • Kennismaking
 • Stiltewandeling
 • Praktische zaken: voorbereiding, startplaats, locaties, weer, foto’s, rugzak enz.
 • Benutten van weersomstandigheden
 • De outdoor coaching driehoek
 • De basisvragen van wandelcoaching en outdoor life coaching
 • Reflecteren op de omgeving met de basisvragen
 • Verschillen in loopsnelheid
 • Benutten van kruispunten, splitsingen en obstakels

We gaan vooral veel oefenen met de basisvragen van wandelcoaching en outdoor life coaching. Met deze vragen leer je de omgeving bij het proces van coaching te betrekken en hoe de cliënt daarop kan reflecteren. Tevens leer je wat voor invloed de loopsnelheid heeft en hoe je kruispunten, splitsingen en obstakels benut in het proces van coaching.  

Dag 2: Loopbaan

 • Stiltewandeling en loopbaan
 • Natuur en loopbaan
 • Inspiratie uit de natuur
 • Medicijnwiel
 • Werken met de vier seizoenen
 • Individuele rituelen en stillevens
 • Collectieve rituelen  

Outdoor life coaching is bij uitstek geschikt voor reflectie op de loopbaan. Er wordt o.a. gewerkt met het ‘medicijnwiel’, een klassieke werkvorm die door veel natuurvolkeren werd gebruikt. Deze werkvorm is in een modern jasje gegoten en is heel goed te gebruiken bij loopbaanvragen. Tijdens deze les leer je ook met verschillende individuele en collectieve rituelen te werken om iets ouds af te sluiten en iets nieuws te beginnen. 

Dag 3: Relaties

 • Stiltewandeling
 • Outdoor life coaching met gesloten ogen
 • Relatiewandeling
 • De natuur als stimulans voor relaties
 • Systeemopstelling met bomen: gezin van herkomst en huidige relatie

Je hebt het wellicht zelf al vaak ontdekt: als je met iemand de natuur ingaat, wordt praten over persoonlijke zaken vanzelf bevorderd. Daarom is outdoor life coaching zo goed voor communicatie- en coachingsprocessen. Tijdens deze dag leer je mensen met relationele problemen te helpen door te reflecteren in de natuur. Dat doen we door te wandelen, maar ook door de belangrijkste personen in iemands leven op te stellen als systeem. Dat doen we met behulp van bomen, struiken of andere natuurobjecten. 

Dag 4: Stress en burnout

 • Stiltewandeling en stressrelease
 • Oorzaken en gevolgen stress
 • De levenloopwandeling
 • Herstellen van een burnout in de natuur
 • Energizers
 • Wandelen en stressrelease

Outdoor life coaching is bij uitstek zeer geschikt om mensen te helpen hun stress beter te hanteren. Door de natuur in te gaan glijdt de stress al bijna vanzelf van je af. Tijdens deze dag wordt er minder gepraat dan tijdens de andere dagen en besteden we meer tijd aan stilte. We gaan ook tijd besteden aan het opsporen van oorzaken van stress via een levensloopwandeling en het oplossen van de gevolgen van stress. 

Dag 5: Levensboom en wensen

 • Stiltewandeling
 • De levensboom en omgeving
 • Wensboom ritueel 
 • Evaluatie 
 • Afronding

In de ochtend leer je met de metafoor van de levensboom te werken. Je helpt cliënten met deze krachtige werkvorm zichzelf beter te begrijpen. Ook wordt de omgeving van de levensboom erbij betrokken. Daarmee kunnen cliënten reflecteren op de relaties in hun leven, zowel in de maatschappij als in de privé sfeer.
In de middag doen we de metafoor van de wensboom, zoals dat in veel culturen in de wereld gedaan wordt. De wensen worden symbolisch ‘opgehangen’ aan een bijzondere boom in de natuur. Deze boom wordt gezien als het symbool voor de ontdekking en vervulling van iemands diepste wensen of verlangens.

Reactie van deelnemer

In november 2018 heb ik de 5-daagse Outdoor Lifecoach Training gevolgd bij het Atma instituut. De training bleef mijn aandacht trekken en inspireren. Deze verwachting is uitgekomen. De variatie aan trainers bracht elke week een nieuwe inspiratie en input in de groep. Ik heb geleerd hoe mooi en krachtig het is om de natuur als hulpmiddel te gebruiken bij het coachen en meer naar intuïtie en gevoel te brengen. Hoe mensen in beweging worden gezet en hoe je echt wat voor hen kan betekenen met de extra dimensie van de natuur. Zowel in mijn eigen proces als in het coachen hen ik meer handvatten meegekregen. De omgeving was zeer bewonderenswaardig en verrassend en ook elke week weer gevarieerd. Ik keek er naar uit dat ik weer een training mocht volgen. Bedankt! 

Ingrid Boenders-Dijkstra

Accreditatie

Aan de training Outdoor LifeCoaching zijn 30 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). 

NEDERLANDSE ORDE VAN BEROEPSCOACHES

Belasting / BTW

De kosten van de training kunnen worden opgegeven als scholingskosten. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers.
Kijk op www.belastingdienst.nl. Onze trainingen zijn vrijgesteld van btw.

Lees meer

Gebruik de omgeving als inspiratiebron

De omgeving om je heen, waar je samen met je cliënt bent, is bij coaching altijd goed te benutten. Benut deze rijke inspiratiebron, of je nu binnen of buiten werkt.

Zomerweek in Vierhouten

In Vierhouten hadden we twee grote groepen van 16 tijdens de zomerweek. Het was heel warm, maar de grote loofbomen van de Veluwe gaven veel beschutting.