De Atma visie

De Atma visie is gebaseerd op het woord atmaDit Sanskriet woord betekent je ware ik, je authentieke zelf. Het is de bron van je levenskracht, je gevoelens en je diepste verlangens. In het Atma Instituut leer je steeds meer vanuit jezelf te leven. Daardoor wordt je sterker en energieker en leer je om steeds meer je geluk uit jezelf te halen. 

Jezelf zijn in alle levensgebieden

Docentenvertellenover Atma

voor zowel de online als live bijeenkomsten:

kijken in de spiegel van je ziel

Coachen is spiegelen 

Coaching is volgens de Atma visie niet adviseren, maar spiegelen. Een coach houdt cliënten een spiegel voor zodat ze het antwoord op hun vragen zelf ontdekken. Als je bij ons een coaching opleiding volgt, vinden wij het daarom essentieel dat je ook in de spiegel van je eigen ziel durft te kijken. Voorgehouden door onze docenten én je medestudenten. Dat lijkt misschien eng, maar eigenlijk is het vooral fun! Je ontdekt bij ons dat het heel fijn is om samen met anderen in de spiegel van je ziel te kijken.  

Je ontwikkeling als coach

Kijken in de spiegel van je eigen ziel, gaat bij ons volledig hand in hand met je ontwikkeling als coach. Tijdens de lesdagen oefen je namelijk heel veel met elkaar. Soms speel jij de rol van coach en houd je een medestudent de spiegel voor. Daarna worden de rollen omgedraaid: dan kom jij aan de beurt. Dit spiegelen begint al bij les één en gaat door tot aan de allerlaatste les. Vaak zit er een docent bij die na afloop uitgebreid feedback geeft en jou dus een spiegel voorhoudt. Op deze manier trainen wij je om een hele effectieve coach te worden!
 

Naar het gevoel

Volgens de Atma visie speelt het gevoel een hoofdbetekenis in coachen. Daarom kiezen wij voor docenten die ‘voelspecialisten’ zijn en bovendien tevens goed verbonden zijn met hun eigen gevoel. Ze gaan je helpen om steeds meer in contact te komen met jouw gevoel. Want alleen via je gevoel kom je bij je atma, je ware zelf. En alleen van daaruit kun je andere mensen helpen bij zichzelf te komen.

het symbool van de levensboom

Wensboom

De vier levensgebieden

Vanuit de Atma visie hanteren wij het symbool van de levensboom. Er zijn vier gebieden in het leven waarbinnen ieder mens zich wil ontplooien. Deze worden gesymboliseerd door de verschillende onderdelen van de levensboom: boven, onder, links en rechts.

 • Onder in de levensboom vinden we de wortels en de stam. Die staan voor onze kindertijd en levensloop. Wij noemen dit gebied de intrapersoonlijke sfeer.
 • In het midden van de boom vinden wij de takken, bladeren, bloesems en vruchten. Die staan voor de relaties in de privésfeer en de maatschappij. Dit gebied noemen wij de interpersoonlijke sfeer.
 • De kruin van de boom symboliseert het gebied van zingeving en levensvisie. Dit noemen wij de transpersoonlijke sfeer.
 • In het midden van de boom vinden wij de atma, de bron van onze levenskracht.

Het onderste deel van de levensboom

 • De grond staat voor de cultuur waarin wij zijn opgegroeid. Dat is onze basis. Hoe steviger wij in de grond geworteld staan, hoe steviger de hele boom is.
 • De wortels zitten vol met indrukken uit het verleden. Sommige wortels zijn verwond. Die verwondingen symboliseren de nare dingen die wij in de kindertijd hebben meegemaakt.
 • Als de wonden in de wortels te diep zijn, bereiken wij de grenzen van coaching. Dan gaan we doorverwijzen naar een psychotherapeut.
 • De stam is onze lichamelijke kracht en psychische ruggengraat. Die laat zien hoe sterk, zelfverzekerd en flexibel we zijn.
 • In de ringen van de stam vinden wij al onze herinneringen uit ons verleden.

Het middelste gedeelte

De linkerkant van dit gedeelte bestaat uit onze privérelaties. Aan de rechterkant vinden wij het maatschappelijke gebied, met alle relaties die daarbij horen.

Het maatschappelijke gebied
 • De takken aan de rechterkant symboliseren het maatschappelijke gebied. Daarin zitten al onze ontwikkelde vaardigheden, talenten en vermogens. Maar ook de rollen die wij spelen of de functies die wij uitoefenen. Het is het gebied van werk, opleidingen, politiek, verenigingen, wetenschap, kunst en cultuur. 
 • Via de bladeren communiceren we met de mensen om ons heen, zoals collega’s, klanten en leraren.
 • Via de bloesems geven en ontvangen we inspiratie.
 • De rijpe vruchten symboliseren de producten, diensten en adviezen die we te bieden hebben in de maatschappij.
De privésfeer
 • De takken aan de linkerkant symboliseren de privésfeer. Daarin zitten alle rollen die we daarin spelen zoals die van geliefde, ouder, vriend of vriendin.
 • Via de bladeren communiceren we met mensen in de privésfeer en genieten we van gezelligheid en plezier.
 • Via de bloesems geven en ontvangen we inspiratie en liefde en genieten we met onze partner van intimiteit en seksualiteit.
 • De rijpe vruchten in dit gebied symboliseren de zorg en wijsheid die we in de privésfeer te bieden hebben.

De kruin van de levensboom

Als we naar de kruin van de boom klimmen, krijgen we ruim uitzicht op onze omgeving. We nemen dan afstand van onze dagelijkse activiteiten en stappen uit de rollen die we spelen. We kijken vanuit dit hogere gebied naar de zin en doelen van ons leven.

 • Via de bladeren staan we in contact met de natuur en communiceren wij met onze intuïtie.
 • Via de bloesems voelen we affectie voor de wereld en de natuur in het algemeen.
 • De rijpe vruchten symboliseren de wijsheid en inspiratie die we de wereld te bieden hebben.

Tijdens coaching onderzoeken we de algemene levensvisie en of deze het levensgeluk bevordert. In principe maakt het volgens de Atma visie niet uit wat voor levensbeschouwing iemand heeft. Het gaat er vooral om dat deze vooruitstrevend, ethisch en bovenal optimistisch is.

Het centrum: de conclusie van de Atma visie

In het centrum van de boom komen de vier levenssferen bij elkaar. Daar bevindt zich het centrale ik, de atma, ons ware zelf. Van daaruit nemen wij de vier levenssferen waar en verbinden wij ze met elkaar. Het is belangrijk om steeds weer terug te komen in dit centrum, nadat je je begeven hebt in een van de levenssferen. Op deze wijze blijf je bij jezelf en bij je innerlijke kracht. Dit is de conclusie van de Atma visie. Daar besteden wij dan ook ruimschoots aandacht aan tijdens al onze opleidingen en trainingen.

5/5

Deel dit artikel:

Atma team

Onze docenten geven allemaal les vanuit hun uitgebreide praktijkervaring. Bovendien zijn ze niet alleen docent, maar ook trainer, mentor en coach.

Lees verder »

Wij zijn verbonden met de Stichting Keuzevrij Bij Mij.
Wij respecteren ieders keuze op het gebied van leefstijl en gezondheid.

4.5/5 (4 Reviews)
Scroll naar boven