VITALITEITSCOACHING

 

VitaliteitsCoaching

 

Wil je cliënten nog efficiënter kunnen begeleiden? Wil je cliënten kunnen begeleiden en adviseren hoe ze vitaler, gezonder en gelukkiger kunnen leven?  In deze specialisatie leer je holistisch te kijken en te werken. Waardoor je cliënten op alle levensgebieden kan begeleiden: gezond denken, gezond voeden, gezond bewegen. Ook gezond werken komt aan bod in deze specialisatie.

 

Niveau: Post-HBO niveau
Aantal lesdagen: 25 lesdagen
Duur opleiding: ± 12 maanden
Vooropleiding: relevante hbo of wo studie + werkervaring op psychosociaal gebied
Diploma: certificaat 'VitaliteitsCoaching'
Start opleiding: bekijk startdata en roosters
Groepsgrootte: minimaal 10 - maximaal 16 deelnemers
Locatie: Atma Instituut - Amersfoort

 

Voor wie?

De specialisatie opleiding VitaliteitsCoaching is bedoeld voor coaches, counselors, therapeuten en andere begeleiders in de psychosociale sector, die krachtige vaardigheden willen ontwikkelen op het gebied van vitaliteitsverhoging.


De opleiding VitaliteitsCoaching is tevens een geschikte specialisatie voor mensen die zijn opgeleid als bijvoorbeeld loopbaancoach, relatiecoach, executive coach, bedrijfscoach, re-integratiecoach, counselor, systeembegeleider, HR manager, maatschappelijk werker, klinisch psycholoog enz.

 

 

WAT HOUDT HET IN?

 

WAT IS VITALITEITSCOACHING?

Vitaliteitscoaching richt zich op het verhogen van de algehele vitaliteit van individuen en/of organisaties. Daarbij wordt uitgegaan van het klassieke Latijnse spreekwoord: mens sana in corpore sano – ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. De vitaliteitscoach werkt daarom holistisch en onderzoekt alle factoren die de vitaliteit beïnvloeden. De belangrijkste daarvan zijn:

 • Stress en burn-out
 • Assertiviteit
 • Eetgewoonte
 • Beweging
 • Verslavingen en levensstijl
 • Persoonlijk leiderschap   
   

Organisaties

Het gezegde 'een gezonde geest in een gezond lichaam’ is ook van toepassing op organisaties. De gezonde geest staat voor een prettige werksfeer; het gezonde lichaam staat voor de organisatiestructuur. De vitaliteitscoach richt zich daarom ook op leidinggevenden, zodat deze een organisatie kunnen scheppen en managen waarin de vitaliteit van de medewerkers optimaal is. Daardoor zijn de medewerkers productiever en is het ziekteverzuim lager.


LEERDOELEN & BEROEPSPERSPECTIEF

Aan het eind van deze opleiding kun je op een professionele manier cliënten en organisaties begeleiden in de bevordering van hun algehele vitaliteit met de krachtigste technieken die de laatste jaren ontwikkeld zijn op het gebied van vitaliteitsmanagement. Je leert in de opleiding:  

 • De relatie tussen gezondheid en vitaliteit versus ziekte en vermoeidheid;
 • De oorzaken en gevolgen van stress en burn-out;
 • Praktische technieken en methoden op het gebied van stressmanagement;
 • Hoe je mensen helpt assertiever (en dus vitaler) te worden;
 • Hoe je mensen inspireert tot gezonde voedingsgewoonten en lichaamsbeweging;
 • Wat de verschillende fasen zijn van een coachingsproces op het gebied van vitaliteit;
 • Hoe je mensen begeleidt in een re-integratietraject;
 • Hoe je leidinggevenden begeleidt in de verhoging van de algehele vitaliteit van hun organisatie.  
 

Beroepsperspectief

Omdat gebrek aan vitaliteit al decennia lang tot veel ziekteverzuim leidt, is er een grote behoefte aan specialisten op dit gebied. De vitaliteitscoach kan effectief in deze behoefte voorzien. Dit beroep kan parttime of fulltime worden beoefend, in een privépraktijk, in samenwerking met andere coaches of als vaste medewerker in een organisatie. Deze vorm van coaching kan bovendien gecombineerd worden met vele beroepen in de psychosociale en paramedische sector.

 

  

PRAKTISCHE INFORMATIE

   

Toelatingseisen en intakegesprek

Voor toelating tot één van onze opleidingen voldoe je aan de minimale vooropleidingseisen van havo, vwo of mbo. 
 
Onze vervolg opleidngen zoals KinderCoaching Advanced, Life Coaching en Levensloop Coaching kunnen gevolgd worden na voltooiing van onze opleiding Basics of een vergelijkbare opleiding elders. 
 
Wanneer je een opleiding op Post-HBO (SPHBO) niveau wilt afronden is een vereiste dat je een HBO of WO vooropleiding hebt en enkele jaren werkervaring in het begeleiden van mensen. Vraag naar de opleidingen die je op Post HBO niveau kunt afronden.
 
Voorafgaand aan de opleiding krijg je een mondeling intakegesprek. Het intakegesprek is een vrijblijvend gesprek waarin wordt gekeken naar je werkervaring, levenservaring, persoonlijke leerwensen en relevante opleidingen/trainingen.
 
Tijdens het intakegesprek kun je eventueel aangeven of je vrijstelling wilt krijgen voor vakken die je tijdens een eerdere opleiding hebt gevolgd. Vrijstellingen worden in mindering gebracht op de studiekosten.
  
Het intakegesprek is een voorwaarde voor toelating en vindt plaats tijdens onze introductiedagen. Mocht je door omstandigheden niet in staat zijn een introductiedag bij te wonen, dan kun je een afspraak maken voor een intakegesprek op andere dag in het Atma Instituut, Zuidsingel 1 te Amersfoort. Bel daarvoor: 033 - 465 32 77 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Studiekosten

Studiekosten: 12 x € 450,- (€ 5.400,-)
Korting betaling in één keer: € 400,- korting (€ 5.000,-)
   
Bijkomende studiekosten  
Studieboeken: 3 boeken (± € 60,-)

 

Hiervoor bieden wij:

 • inspirerende lesdagen
 • hooggekwalificeerde docenten met veel praktijkervaring
 • praktijkgerichte leermethode
 • regelmatige supervisie
 • individuele mentorbegeleiding
 • reader met veel praktijkgerichte informatie
 • sfeervol gebouw in het hart van Amersfoort
 • koffie en thee

  

Belastingaftrek en BTW vrijstelling

Voor zowel particulieren als ondernemers is een opleiding aftrekbaar van de belasting als deze wordt gevolgd voor bijscholing of omscholing. Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW omdat Atma staat ingeschreven bij het Centraal Register Korte Beroepsopleidingen (CRKBO). Atma is een erkend instituut in de Europese BTW-richtlijn.

  

Studiebelasting

Te schrijven: 1 verslag
Te lezen: 3 boeken + reader
Oefengroepje: 1 dag of 2 dagdelen per maand

 

Uren per week

Je bent ongeveer 4 tot 5 uur per week met de opleiding bezig, inclusief klassikale lesdagen, studie en intervisiegroepjes.

 

Lesdagen

Tijdens de lesdagen leer je de krachtigste coachingstechnieken die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Er worden theoretische onderwerpen behandeld, groepssessies gehouden en demonstraties gegeven. Daarnaast wordt er geoefend met technieken waarbij de deelnemers enerzijds aan zichzelf werken en anderzijds vertrouwd raken met de beoefening van coachingsvaardigheden en met het inzetten van verschillende interventies. Er zijn naast de docent regelmatig begeleiders aanwezig die de studenten feedback geven. Op sommige dagen wordt supervisie gegeven, waarbij de supervisor bij een oefensessie zit. De sessie wordt na afloop uitgebreid besproken.

 

Persoonlijke ontwikkeling

De persoonlijke ontwikkeling staat centraal in de opleiding en is essentieel voor elke coach. Hoe verder iemand hierin ontwikkeld is, hoe beter hij zijn cliënten kan begeleiden. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan: ontwikkeling van gezond zelfvertrouwen, goede sociale vaardigheden en helderheid in eigen levensbeschouwing en zingeving. Wij verwachten een open houding ten opzichte van gecoacht worden en feedback ontvangen.

 

Oefengroepjes

Naast het oefenen tijdens de lesdagen ga je ook 1 dag of 2 dagdelen per maand de technieken en methoden, die in de lessen worden behandeld, zoveel mogelijk oefenen met medestudenten in oefengroepjes. Door dit regelmatig te doen ontwikkel je niet alleen je coachingsvaardigheden, maar ook je zelfvertrouwen en eigen coachingsstijl. Deze oefensessies worden georganiseerd bij studenten thuis, maar mogen ook online plaatsvinden via e-mail, chat of Skype.

 

Studiemateriaal

Op de eerste lesdag ontvang je een studiegids en een reader. De informatie hierin is gekoppeld aan de lesonderwerpen. Daarnaast ontvang je een literatuurlijst waarop een aantal verplichte en aanbevolen boeken staan.

 

Les gemist?

Indien mogelijk kun je altijd lessen inhalen in andere groepen. Wij hanteren een aanwezigheidspercentage van 90%, uitzonderingen daargelaten.

 

Uitstel, samenvoeging, annulering

In sommige gevallen wordt een opleiding uitgesteld, worden groepen samengevoegd of wordt bij (uitzondering) een opleiding geannuleerd. We doen ons uiterste best om dergelijke situaties te voorkomen. Mocht het zo zijn, dat stellen we je daar uiteraard tijdig van op de hoogte (uiterlijk een week van te voren).

 

PROGRAMMA

 

Studieprogramma

 

Stress- en burn-out

We behandelen uitgebreid de oorzaken en gevolgen van stress en burn-out:
 
 • De fysiologie van stress
 • Relatie tussen draagkracht en draaglast
 • Symptomen van stress, overspannenheid en burn-out
 • Werksoort en werkdruk
 • Stress en slapeloosheid
 • Lichamelijke aspecten: hersenen, hormonen
 • Specifieke kenmerken en behandeling van burn-out
Je leert tevens een aantal krachtige ontspanningsoefeningen, meditatietechnieken en mindfulness-methoden.
 
Assertiviteit
Gebrek aan assertiviteit is een belangrijke oorzaak van stress en vermoeidheid omdat iemand die niet assertief is moeite heeft met het aangeven van grenzen, zijn mening te uiten of leiding te geven. Je leert in de opleiding de volgende mentale en verbale oefeningen om cliënten te helpen hun assertiviteit te verhogen:
 
 • De relatie tussen assertiviteit en vitaliteit
 • Grenzen leren aangeven
 • ‘Nee’ leren zeggen en opkomen voor jezelf
 • Effectief omgaan met allerlei soort klanten of collega’s
 • Goede balans vinden in eigen koers en aanpassing aan die van anderen
 • Hantering van belemmerende gedachten via cognitieve gedragstechnieken
 • Onafhankelijker worden van de mening of beoordeling van anderen

Voeding
Je leert welke soorten voeding de vitaliteit verhogen en verlagen. De volgende onderwerpen worden behandeld:
 • Welke voeding leidt tot optimale gezondheid en vitaliteit?
 • De problemen van de huidige voedingsindustrie
 • Vitaminen en mineralen
 • Voeding om te vermijden of beperken
 • Het gebruik van superfoods
 • De invloed van voeding op de innerlijke gemoedstoestand
 • Welke voeding veroorzaakt stress en vermoeidheid?

Beweging
Je leert wat het grote belang is van regelmatige beweging. We behandelen o.a.:
 • Het effect van verschillende soorten beweging: sport, wandelen, fitness, yoga enz.
 • Beweging en de invloed op gezondheid (wetenschappelijke inzichten)
 • Richtlijnen voor sport en beweging tijdens het dagelijks leven
 • De juiste afwisseling tussen zitten en bewegen op het werk en thuis
 • Het belang van beweging voor de verbetering van stemming, denken en werkkwaliteit
Je leert een aantal eenvoudige indoor en outdoor oefeningen waarmee snel de vitaliteit kan worden verhoogd.
 
 
Re-integratie
Je leert hoe je cliënten begeleidt via een goed georganiseerd re-integratie traject. Er wordt aandacht besteed aan o.a.:
 • Relaties met Arbo diensten, artsen en andere geneeskundigen
 • Communicatie met werkgever
 • Wetgeving op het gebied van re-integratie
 • Schepping van een goede dag- en weekplanning
 • Terugval-preventieplan
 • Bevordering van sociale steun en relaties
 • Verbeterde balans tussen werk en privé

Vitale organisaties en leiderschapsvormen
De vitaliteit van een organisatie is afhankelijk van verschillende zaken: de vitaliteit van de medewerkers, de organisatiestructuur vanuit bedrijfskundig perspectief, de visie van het bedrijf, de relaties van het bedrijf t.a.v. de maatschappij enz.
 
Stress en vermoeidheid worden niet alleen veroorzaakt door een verkeerde levensstijl van de individuele medewerkers, maar ook door slecht leiderschap, stressvolle organisatiestructuren en een onjuiste visie. We besteden aandacht aan o.a.:
 • Kenmerken van een vitale organisatie: interne en externe factoren
 • Realistische deadlines en werkdruk
 • Verbetering van time management
 • Duidelijkheid in visie en doelen van een organisatie
 • Goede interne en externe communicatie
 • Inspireren van werknemers in verschillende leeftijdsfasen
 • Moderne visies op vitaliserend leiderschap zoals: motiverend, inspirerend, faciliterend, authentiek en coachend leiderschap

 

EXAMEN

Eindpresentatie

Aan het eind van de opleidingen geef je een presentatie over vitaliteit gebaseerd op eigen praktijk, zelf gekozen literatuur en internet onderzoek. Tevens schrijf je een verslag over je eigen vitaliteit. Herkansing is mogelijk.

 

Certificaat

Wanneer je alle praktijkopdrachten met een voldoende (minimaal 5,5) hebt afgerond en je eindpresentatie voldoende is beoordeeld, ontvang je je certificaat 'VitalteitsCoaching'.

 

Nieuwsbrief

De Wensboom

Boek WensboomLees dit boek en laat je diepste
wensen uitkomen.

 

 


GRATIS DOWNLOAD

Coach bij jou in de buurt

In onze coachdatabase vind je coaches die bij Atma zijn afgestudeerd en hun eigen praktijk zijn begonnen.