fbpx
Tijdens de zomertraining

Outdoor Coaching

BASICS

Tijdens onze Outdoor Coaching Basics Opleiding leer je alle basistechnieken die nodig zijn om een professionele outdoor coach en wandelcoach te worden. Deze opleiding heeft dezelfde inhoud als onze opleiding Coaching Basics. Met als verschil dat je deze buiten leert toe te passen.

In het kort

De Outdoor Coaching Basics Opleiding bestaat uit dezelfde onderwerpen als onze Opleiding Coaching Basics:

 • Module 1 – Communicatievaardigheden
 • Module 2 – Coaching Tools

Na deze twee modules kun je verdergaan met de volgende LifeDesign opleidingen:

Praktische informatie

Voor wie?

De Outdoor Coaching Basics Opleiding is voor de volgende doelgroepen:

 1. Mensen die zich willen oriënteren op het vak van outdoor coaching om te kijken of dit een geschikt beroep voor ze is. 
 2. Mensen die een eigen praktijk willen starten in outdoor coaching. 
 3. Professionals die effectieve outdoor coachingsvaardigheden willen toevoegen aan hun werk in het bedrijfsleven, de zorg of het onderwijs.
 4. Mensen die de basisvaardigheden van outdoor coaching willen leren om te kunnen doorstromen naar de opleidingen (Outdoor) Life Coaching , VitaliteitsCoaching, Vital Life Coaching of Burn-out Specialist.

Heb jij talent voor coaching?

Gaan vrienden, collega’s of wildvreemde mensen bij jou in een mum van tijd over zichzelf praten? Kun je goed luisteren en kom je betrouwbaar over? Voelen mensen zich op hun gemak bij jou en willen ze alles met je delen? Zelfs de meest persoonlijke dingen? Dan heb jij hoogstwaarschijnlijk veel talent voor coaching! 

We krijgen bij Atma veel studenten die theoretisch zijn opgeleid, echter missen ze vaak de praktische vaardigheden om hun kennis handen en voeten te geven. Tijdens deze coaching opleiding leg je de basis voor het vak van coaching. 

LifeDesign

Deze opleiding behoort tot de categorie LifeDesign. LifeDesign betekent dat je op een pro-actieve manier je eigen leven vormgeeft. In de psychologie is aangetoond dat pro-actieve mensen gelukkiger en succesvoller zijn dan reactieve mensen. Mensen die actief hun eigen leven vormgeven zijn gelukkiger dan afwachtende mensen die het leven passief op zich af laten komen. Uiteraard zijn er allerlei gebeurtenissen die wij niet in de hand hebben, zoals ongelukken, grote maatschappelijke veranderingen of natuurrampen. Maar pro-actieve mensen gaan oplossingsgericht met problemen om. Zij zien deze als uitdagingen voor persoonlijke groei. Daardoor voelen zij zich sterk en gelukkig. Pro-actieve mensen durven hun eigen keuzes te maken. Zij kiezen voor hun eigen levenspad. Zij maken hun eigen LifeDesign. 

Atma gebouw Doornspijk Veluwe
Onze trainingslocatie in Doornspijk Noord-Veluwe

Corona & outdoor coaching

Outdoor coaching is ideaal voor coaches die onafhankelijk willen blijven van pandemieën en lockdowns. Daarom geven wij vanaf het voorjaar 2021 deze nieuwe Outdoor Coaching Basics Opleiding geheel buiten in Doornspijk op de Veluwe. Er is hier een mooie groepsruimte met toilet en een grote tuin + parkeergelegenheid. We kunnen in die ruimte schuilen als het regent. We gaan ook wandelen in de mooie nabijgelegen natuurgebieden. 

Ook geschikt voor indoor coaching
Alle vaardigheden die je leert, kun je ook binnen gebruiken als je dat in jouw toekomstige praktijk wenst. 

Leerdoelen

Als beginnend outdoor coach kun je je toekomstige cliënten begeleiden met:

1. effectieve outdoor communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken
2. het opzetten van een geschikt outdoor coachingstraject 
3. het verhogen van hun zelfvertrouwen en authenticiteit
4. het overwinnen van faalangst
5. het versteken van de assertiviteit 
6. het beter hanteren van stress en het bevorderen van een betere levensbalans 
7. emotiemanagement
 

Verder besteden wij veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, omdat het succes van coaching daar sterk mee samenhangt.

De 2 MODULES

Module 1:  Communicatie

 • gesprekstechnieken
 • actiewiel
 • outdoor coaching basics
 • nonverbale
 • communicatie
 • grenzen
 • lichamelijk contact
 • intakegesprek
 • het coachingstraject

Het succes van coaching is sterk afhankelijk van een goede communicatie en verstandhouding tussen de coach en de cliënt. De cliënt kan alleen tot diepe inzichten en veranderingen komen als hij de coach volledig vertrouwt. In deze coaching opleiding komen de belangrijkste gesprekstechnieken aan de orde die in de wereld van coaching en counseling zijn ontwikkeld.

Het actiewiel

Het actiewiel is een uniek coachingsmodel, ontwikkeld door Peter Krijger, de oprichter van het Atma Instituut. Het bestaat uit de vragen: Hoe gaat het? Wat wil je? Wat kun je? Wat besluit je? Je leert dit model te gebruiken bij allerlei coaching situaties. Daardoor wordt het zelfinzicht en de besluitvaardigheid van je cliënt aanzienlijk verhoogd.

Empathie

Empathie betekent dat je je zo veel mogelijk inleeft in de belevingswereld van andere mensen. Je probeert te begrijpen wat zij denken, wat zij willen, waar zij behoefte aan hebben en wat zij voelen. Dat doe je door rustig te luisteren en de juiste vragen te stellen. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘Ik kan mij voorstellen dat dat heel moeilijk voor je is’, ervaart de ander niet alleen begrip, maar nodig je hem ook uit er meer over te vertellen. We leggen in de training veel nadruk op deze basishouding. Deze is namelijk de basis is voor elke goede relatie.

Afstemmen en sturen

Het is in iedere vorm van communicatie essentieel dat je een positieve vertrouwensrelatie opbouwt. Dit doe je door een goede balans te ontwikkelen tussen afstemmen en sturen. Afstemmen betekent dat je je empathisch inleeft in de ander. Sturen betekent dat je op een positieve manier leiding geeft aan de communicatie.

Non-verbale communicatie

Meer dan 70% van de communicatie is non-verbaal. Daarom leer je voortdurend alert te zijn op iemands lichamelijke signalen en gezichtsuitdrukkingen. Daarnaast leer je hoe je daar empathisch en positief mee omgaat.

Lichamelijk contact

Vrijwel iedereen heeft waardering voor aanraking, vooral als er verdriet in het spel is. Je leert wanneer je iemand aanraakt en hoe je dat op een integere manier doet. Je leert ook wanneer je iemand beter niet kunt aanraken.

Overdracht en tegenoverdracht

Overdracht betekent dat cliënten, collega’s, geliefden of vrienden iemand anders op jou projecteren. Zij reageren bijvoorbeeld op jou zoals zij vroeger ook op hun vader of moeder reageerden. Tegenoverdracht betekent hoe jij zelf op hun overdracht reageert. Tijdens de training leer je dat soort situaties te herkennen en hoe je er positief mee omgaat.

Het coachingstraject

Je leert hoe je een intake gesprek voert, coachingsdoelen bepaalt, de juiste coachingsattitude ontwikkelt, omgaat met weerstand, overdracht en tegenoverdracht hanteert en het traject afrondt. Je krijgt een gedegen coaching training over al deze onderwerpen en de bijbehorende communicatie vaardigheden.

Gesprekstechnieken

Verder leer je de belangrijkste gesprekstechnieken zoals open en gesloten vragen stellen, empatisch luisteren, doorvragen, samenvatten, parafraseren, specificeren en feedback geven.  

Module 2: Coaching Tools

 • levensloop psychologie
 • visualisatie technieken
 • emotiemanagement 
 • adem- en lichaamswerk
 • stressmanagement
 • zelfvertrouwen en faalangst
 • authenticiteit, assertiviteit
 • supervisie

Visualisatie

Je leert tijdens deze coaching opleiding een aantal bijzondere visualisatietechnieken die een verdieping en verruiming in het bewustzijn scheppen. Door visualisaties gaat de cliënt voorbij aan het rationele denken. Daardoor krijgt de cliënt meer contact met zijn gevoel, wordt de creativiteit en intuïtie gestimuleerd en ontstaan er diepere inzichten dan wanneer er alleen gepraat wordt. Er komen speciale communicatievaardigheden aan de orde om effectief visualisaties te doen.

Levensloop

Voor iedere coach is het belangrijk dat hij inzicht heeft in levenslooppsychologie en de persoonlijke ontwikkeling die de mens in zijn leven doormaakt. Je leert een aantal effectieve coachingstools waarmee je de cliënt begeleidt tijdens verschillende levensloopfasen, zoals werken met autobiografie, visualisaties en de levensloopwandeling.

Stressmanagement

Tijdens deze coaching opleiding leer je hoe je cliënten meer inzicht laat krijgen in waarom ze te veel stress hebben. Daarnaast leer je enkele ontspanningstechnieken en hoe cliënten hun leven meer in balans kunnen brengen.

Omgaan met emoties

Een van de specifieke kenmerken van deze Atma coaching opleiding is dat er veel aandacht wordt besteed aan gevoel en emoties. Alleen praten over problemen lost meestal niet genoeg op. Het coachingsproces wordt aanzienlijk versneld en verdiept door cliënten meer bij hun gevoel te laten komen. Dat gaat het beste door het lichaam en de ademhaling erbij te betrekken. Je wordt daarbij tevens geschoold in de bijbehorende communicatievaardigheden.

Zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen is een probleem waar vrijwel iedereen in meer of mindere mate aan lijdt. De meeste persoonlijke problemen komen voort uit onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Daarom besteden we in deze coaching opleiding veel aandacht aan vaardigheden die het zelfvertrouwen verhogen. Zoals ontwikkeling van een positief zelfbeeld, authenticiteit, rationeel emotieve training (RET), omgaan met kritiek, belemmerende gedachten, herkennen van zelfkritiek, assertiviteit en overlevingsstrategieën.

Persoonlijke ontwikkeling

Goed (coachings)gereedschap is het halve werk. De andere helft is de persoonlijkheid van de coach. Het gaat namelijk niet alleen om het toepassen van technieken en methoden in de begeleiding van cliënten. De persoonlijke ontwikkeling van de coach is net zo belangrijk. Hoe meer de coach gewerkt heeft aan de eigen ontwikkeling, hoe vollediger hij zijn cliënten kan helpen. Tijdens coaching training van de opleidingen besteden we hier ruimschoots aandacht aan. Daarnaast schrijf je een verslag over je ontwikkeling en praat je er regelmatig over met je medestudenten.

Oefenen en supervisie

We oefenen met technieken waarbij je enerzijds aan je persoonlijke ontwikkeling werkt en anderzijds vertrouwd raakt met het beoefenen van coaching. We moedigen je aan de technieken en methoden zoveel mogelijk te oefenen met medestudenten in oefengroepen. Ook krijg je verschillende keren supervisie in deze coaching training. Er is dan een supervisor aanwezig bij een sessie waarin een student een medestudent coacht, of een cliënt die voor deze gelegenheid is gevraagd. Regelmatig wordt geëvalueerd hoe je je ontwikkelt in voortgangsgesprekken. Je neemt dan je leerproces door met één van de docenten of supervisors.

Video's

Daantje de Wit (docent) over de opleiding

Peter Over Geschiedins Atma

Peter Krijger (docent) over de opleiding

Accreditaties

Na het volgen van de opleiding Outdoor Coaching Basics ontvang je een Atma-certificaat. Met dit certificaat krijg je toegang tot één van onze andere opleidingen. Zie hieronder onze aanbevolen vervolgopleidingen. Al onze opleidingen en bijscholingen zijn geaccrediteerd door KTNO (Kwaliteit Toetsing Natuurgerichte Opleidingen).

Investering

In termijnen:

33 48
per maand
 • in 72 termijnen*
*Er zijn in overleg ook andere termijnbetalingen mogelijk. Maak een afspraak met CFSN Kredietendesk voor het beste maandtarief.

In termijnen:

360
per maand
 • in 6 termijnen
Dit is exclusief bijkomende kosten zoals boeken en leersessies. Die mag je ook op een later tijdstip betalen.

In 1 keer:

2.115
volledige cursusgeld
 • betaling in 1 keer
Dit is exclusief bijkomende kosten zoals boeken en leersessies. Die mag je ook op een later tijdstip betalen.

Bijkomende kosten:

Belasting & BTW

CRKBOOnze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW omdat Atma staat ingeschreven bij het Centraal Register Korte Beroepsopleidingen (CRKBO). Atma is een erkend instituut in de Europese BTW-richtlijn.
Voor zowel particulieren als ondernemers is een opleiding aftrekbaar van de belasting

Wat krijg je?

tijdsinvestering

Meer over de tijdsinvestering 

Uren per week
Je bent ongeveer 8 tot 10 uur per week met de opleiding bezig, inclusief klassikale lesdagen, studie en intervisiegroepjes.

Lesdagen
Tijdens de lesdagen leer je de krachtigste coachingstechnieken die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Er worden theoretische onderwerpen behandeld, groepssessies gehouden en demonstraties gegeven. Daarnaast wordt er geoefend met technieken waarbij de deelnemers enerzijds aan zichzelf werken en anderzijds vertrouwd raken met de beoefening van coachingsvaardigheden en met het inzetten van verschillende interventies. Er zijn naast de docent regelmatig begeleiders aanwezig die de studenten feedback geven. Op sommige dagen wordt supervisie gegeven, waarbij de supervisor bij een oefensessie zit. De sessie wordt na afloop uitgebreid besproken.

Persoonlijke ontwikkeling
De persoonlijke ontwikkeling staat centraal in de opleiding en is essentieel voor elke coach. Hoe verder iemand hierin ontwikkeld is, hoe beter hij zijn cliënten kan begeleiden. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan: ontwikkeling van gezond zelfvertrouwen, goede sociale vaardigheden en helderheid in eigen levensbeschouwing en zingeving. Wij verwachten een open houding ten opzichte van gecoacht worden en feedback ontvangen.

Oefengroepjes
Naast het oefenen tijdens de lesdagen ga je ook 1 dag of 2 dagdelen per maand de technieken en methoden, die in de lessen worden behandeld, zoveel mogelijk oefenen met medestudenten in oefengroepjes. Door dit regelmatig te doen ontwikkel je niet alleen je coachingsvaardigheden, maar ook je zelfvertrouwen en eigen coachingsstijl. Deze oefensessies worden georganiseerd bij studenten thuis, maar mogen ook online plaatsvinden via e-mail, chat of Skype.

Studiemateriaal
Op de eerste lesdag ontvang je een studiegids. De reader van de opleiding kun je downloaden van onze studentenpagina. De informatie hierin is gekoppeld aan de lesonderwerpen. Daarnaast ontvang je een literatuurlijst waarop een aantal verplichte en aanbevolen boeken staan.

Les gemist?
Indien mogelijk kun je altijd lessen inhalen in andere groepen. Wij hanteren een aanwezigheidspercentage van 90%, uitzonderingen daargelaten.

Uitstel, samenvoeging, annulering
In sommige gevallen wordt een opleiding uitgesteld, worden groepen samengevoegd of wordt (bij  uitzondering) een opleiding geannuleerd. We doen ons uiterste best om dergelijke situaties te voorkomen. Mocht het zo zijn, dat stellen we je daar uiteraard tijdig van op de hoogte (uiterlijk een week van te voren).

Scroll naar top