KindeRcoaching basics

Je leert tijdens deze KinderCoaching opleiding de belangrijkste basisvaardigheden van de kindercoach. Je leert hoe je kinderen kunt helpen op het gebied van o.a. communicatie, zelfvertrouwen, faalangst, conflicten, eenzaamheid en stress. Je wordt getraind door professionele docenten met veel praktijkervaring.

Leer alle basisvaardigheden om met kinderen te werken!

Grote behoefte

Net als volwassenen, hebben kinderen het niet altijd gemakkelijk in hun leven. Ook zij hebben te maken met gebrek aan zelfvertrouwen en allerlei nare gebeurtenissen. Sommigen hebben het heel zwaar omdat ze gepest worden of uit een disfunctioneel gezin komen. Er is daarom een grote behoefte aan kindercoaches.

Praktische informatie

 

Tijdens de opleiding KinderCoaching Basics leer je de volgende basisvaardigheden van Kindercoaching:

 • inzichtelijk maken van conflicten en problematiek van kinderen via krachtige communicatie- en gesprekstechnieken;
 • duidelijkheid krijgen in de coachvraag en -doelen van kinderen (en van de ouders);
 • inzichtelijk maken van levensloop en ontwikkelingen van kinderen;
 • gebruik maken van visualisatietechnieken om de creativiteit van kinderen te bevorderen en ze meer in contact te laten komen met hun gevoel; 
 • gebruik van ontspanningstechnieken om kinderen te helpen beter met stress om te gaan;
 • leren omgaan met emoties bij kinderen en ze helpen deze beter te hanteren en te uiten;
 • bevordering van assertiviteit en zelfvertrouwen van kinderen; 
 • kinderen helpen beter zichzelf te zijn, op te komen voor zichzelf en deze factoren in balans te brengen met de behoefte om erbij te horen.

De opleiding is voor de volgende doelgroepen:

 1. Mensen die zich willen oriënteren op het vak van kindercoaching om te kijken of dit een geschikt beroep voor ze is. 
 2. Mensen die een eigen praktijk willen starten in kindercoaching. 
 3. Professionals die effectieve coachingsvaardigheden willen toevoegen aan hun werk in de zorg of het onderwijs.
 4. Mensen die de basisvaardigheden van coaching willen leren om te kunnen doorstromen naar de opleiding Kinder- en Jeugd Coaching.

De kindercoach kijkt wat zowel kinderen als hun systeem nodig hebben en wat hun gemeenschappelijke doelen zijn. De coach helpt het kind om zijn werkelijke authenticiteit te (her)ontdekken zodat het binnen zijn leefsysteem volledig tot zijn recht komt en goed leert communiceren. Het doel daarvan is dat het kind zich ontwikkelt tot een zelfverzekerd en sociaal individu dat zijn talenten optimaal kan ontplooien.

Atma docenten aan het woord

TOEKIE VAN APELDOORN

Zijn de ouders aanwezig bij een sessie kindercoaching?
Meestal niet, maar de intakes doe ik in principe alleen met de ouders. Dan kunnen ze alles zeggen en vragen, en dat doe ik ook. Ik teken dan een stamboom en weet daardoor in korte tijd heel veel over het familiesysteem. Op deze manier gaan de ouders als spoorzoekers vooruit. Alleen bij kinderen vanaf ongeveer 16 jaar praat ik eerst met het kind en pas in de tweede sessie met de ouders. Deze pubers naderen de volwassenheid en dan is het juist beter dat ze zelf eerst komen.

Je doet dus niet zo vaak sessies met de kinderen en hun ouders samen?
Ik kan de kinderen beter bereiken als we één-op-één zijn. Dan durven ze meer te zeggen en te vragen. Maar als jonge kinderen liever willen dat hun ouders erbij zijn, dan mag dat natuurlijk. Ik volg altijd de behoefte van de kinderen. Ook zeg ik tegen de kinderen: ‘Wat we hier doen is privé. Dat betekent dat jij mag besluiten of je het aan anderen vertelt, maar ik vertel het aan niemand.’ (Uit interview met Toekie van Apeldoorn, docent kindercoaching Atma Instituut. Zie verder: www.dekindercoaches.nl)

DAANTJE DE WIT

Hoe kun je kinderen helpen hun sociale vaardigheden te verbeteren? 
Die kun je verbeteren door bijvoorbeeld een verhaal te vertellen of voor te lezen: hoe een ander kind of dier in een bepaalde situatie omgaat met iets dat het kind moeilijk vindt. En wat ook heel leuk is en goed werkt is rollenspel. Door via het werken met handpoppen het verhaal van het kind na te spelen. Daarin heeft het gewenste gedrag de nadruk in wat we spelen. Bijvoorbeeld meer voor zichzelf opkomen.

Hoe leer kinderen beter hun grenzen aan te geven, assertiever te worden en om te gaan met kritiek? 
Het werken met (hand)poppen, dieren of een play-mobiel, die het verhaal van een kind uitbeelden, werkt altijd krachtig en helder. Hierin kunnen ook de emoties die de kinderen voelen naar voren komen. Een hele andere manier is bijvoorbeeld de ‘grenzen-oefening’ die met het kind zélf gedaan wordt. Daar zie je ze van groeien! (interview met Daantje de Wit, docent en opleidingsmanager Kindercoaching www.daantjedewit.nl)

overzicht opleiding

Module 1:
Communicatie

 • gesprekstechnieken

 • actiewiel

 • outdoor coaching basics

 • nonverbale communicatie

 • grenzen

 • lichamelijk contact

 • intakegesprek

 • het coachingstraject

Module 2:
Coaching Tools

 • visualisatie technieken
 • levensloop psychologie
 • omgaan met emoties 
 • adem- en lichaamswerk 
 • stressmanagement
 • zelfvertrouwen
 • authenticiteit, assertiviteit
 • supervisie 

Module 1 – Communicatie

Communicatie- en gesprekstechnieken
Het succes van coaching is sterk afhankelijk van een goede communicatie en verstandhouding tussen de coach en de cliënt. De cliënt kan alleen tot diepe inzichten en veranderingen komen als hij de coach volledig vertrouwt. In de opleiding komen de belangrijkste gesprekstechnieken aan de orde die in de wereld van coaching en counseling zijn ontwikkeld.

Het actiewiel
Het actiewiel is een effectief coachingsmodel ontwikkeld door Peter Krijger van het Atma Instituut. Het bestaat uit de vragen: Hoe gaat het? Wat wil je? Wat kun je? Wat besluit je? Je leert dit model te gebruiken bij allerlei coaching situaties. Daardoor wordt het zelfinzicht en de besluitvaardigheid van je cliënt aanzienlijk verhoogd.

Het coachingstraject
Je leert hoe je een intake gesprek voert, coachingsdoelen bepaalt, de juiste coachingsattitude ontwikkelt, omgaat   met weerstand, overdracht en tegenoverdracht hanteert en het traject afrondt.

Outdoor coaching
Outdoor coaching is een van de specialiteiten van Atma. Het coachingsproces wordt aanzienlijk verdiept door af en toe met cliënten naar buiten te gaan. Je leert welke basisvragen je stelt als je buiten werkt en hoe je de omgeving bij het proces van coaching betrekt. Soms wordt er in de natuur gewerkt en soms in de stad. 

Module 2: Coaching Tools

Visualisatietechnieken
Ook leer je een aantal visualisatietechnieken die een verdieping en verruiming in het bewustzijn scheppen. Door visualisaties gaat de cliënt voorbij aan het rationele denken. Daardoor krijgt de cliënt meer contact met zijn gevoel, wordt de creativiteit en intuïtie gestimuleerd en ontstaan er diepere inzichten dan wanneer er alleen gepraat wordt. 

Levensloop en ontwikkeling
Voor iedere coach is het belangrijk dat hij inzicht heeft in levensloop psychologie en de persoonlijke ontwikkeling die de mens in zijn leven doormaakt. Je leert een aantal effectieve coachingtools waarmee je de cliënt begeleidt tijdens verschillende levensloop fasen, zoals werken met autobiografie, visualisaties en de levensloop wandeling.

Stressmanagement
Je leert hoe je cliënten meer inzicht laat krijgen waarom ze teveel stress hebben. Daarnaast leer je enkele ontspanningstechnieken en hoe cliënten hun leven meer in balans kunnen brengen.

Omgaan met emoties
Een van de specifieke kenmerken van de Atma opleidingen is dat er veel aandacht wordt besteed aan gevoel en emoties. Alleen praten over problemen lost meestal niet genoeg op. Het coachingsproces wordt aanzienlijk versneld en verdiept door cliënten meer bij hun gevoel te laten komen. Dat gaat het beste door het lichaam en de ademhaling erbij te betrekken.

Verhoging van zelfvertrouwen
Gebrek aan zelfvertrouwen is een probleem waar vrijwel iedereen in meer of mindere mate aan lijdt. De meeste persoonlijke problemen komen voort uit onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Daarom besteden we in de opleiding veel aandacht aan vaardigheden die het zelfvertrouwen verhogen. Zoals ontwikkeling van een positief zelfbeeld, authenticiteit, rationeel emotieve training (RET), omgaan met kritiek, belemmerende gedachten, herkennen van zelfkritiek, assertiviteit en overlevingsstrategieën.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Goed (coachings)gereedschap is het halve werk. De andere helft is de persoonlijkheid van de coach. Het gaat namelijk niet alleen om het toepassen van technieken en methoden in de begeleiding van cliënten. Het persoonlijke ontwikkelingsniveau van de coach is net zo belangrijk. Hoe meer de coach gewerkt heeft aan de eigen ontwikkeling, hoe vollediger hij zijn cliënten kan helpen. Tijdens de trainingsdagen van de opleidingen besteden we hier ruimschoots aandacht aan. Daarnaast schrijf je een verslag over je ontwikkeling en praat je er regelmatig over met je medestudenten.

Oefenen en supervisie
We oefenen met technieken waarbij je enerzijds aan jezelf werkt en anderzijds vertrouwd raakt met het beoefenen van coaching. We moedigen je aan de technieken en methoden zoveel mogelijk te oefenen met medestudenten in oefengroepen. Ook krijg je verschillende keren supervisie. Er is dan een supervisor aanwezig bij een sessie waarin een student een medestudent coacht of een cliënt die voor deze gelegenheid is gevraagd. Regelmatig wordt geëvalueerd hoe je je ontwikkelt in voortgangsgesprekken. Je neemt dan je leerproces door met één van de docenten of supervisors.

Accreditaties

Na het volgen van de opleiding KinderCoaching Basics ontvang je een Atma-certificaat. Met dit certificaat krijg je toegang tot één van onze andere opleidingen, zie hieronder onze aanbevolen vervolg opleidingen. Al onze opleidingen en bijscholingen zijn geaccrediteerd door KTNO (Kwaliteit Toetsing Natuurgerichte Opleidingen) 

Studiekosten

€ 2.999

in één keer *

* je kunt deze opleiding ook in 6 termijnen betalen. Hiervoor berekenen we een toeslag van 8%.

Bijkomende studiekosten:

 • 3 boeken ± € 110,-
 • 2 leersessies: ± € 75,- à € 125,- per sessie

Studiebelasting

12 lesdagen

8 a 10 uur per week

inclusief klassikale lesdagen, thuisstudie en oefengroepje (afhankelijk van je studiesnelheid)

Specificatie studiebelastingsuren:

 • Lezen: 3 boeken + reader
 • Leersessies volgen: 2 sessies
 • Coachingsessies geven: 3 sessies
 • Schrijven: 3 verslagen
 • Oefengroepje: 1 dag of 2 dagdelen per maand
 • Totaal: ± 316,5 studiebelastingsuren
 • Aanwezigheidspercentage: minimaal 90% aanwezig

Verder studeren?

De twee modules van KinderCoaching Basics zijn gelijk aan de eerste twee modules van de onderstaande opleidingen. Na voltooiing van de KinderCoaching Basics, kun je dus doorstromen naar module 3 en 4 van deze opleidingen:

Kinder- En jeugdcoaching

Module 1: Communicatie (KinderCoaching Basics)
Module 2: Coaching Tools (KinderCoaching Basics)

Module 3: Vaardigheden KinderCoaching
Module 4: JeugdCoaching

Examenmodule (optioneel)

Indien je je in één keer inschrijft voor de opleiding Kinder- en JeugdCoaching (zie bovenstaande vier modules) bespaar je € 749,-.

Life coaching

Module 1: Communicatie (KinderCoaching Basics)
Module 2: Coaching Tools (KinderCoaching Basics)

Module 3: RelatieCoaching
Module 4: LoopbaanCoaching

Examenmodule (optioneel)

Indien je je in één keer inschrijft voor de opleiding LifeCoaching (zie bovenstaande vier modules) bespaar je € 749,-.

Introductiedag

Bezoek ons sfeervolle gebouw in het hartje van Amersfoort. Ontmoet onze docenten en volg inspirerende workshops.