COACHING BASICS

 

Coaching Basics 

 

De opleiding Coaching Basics is gebaseerd op ons concept van LifeDesign, het vormgeven van je eigen leven. 

 

Je leert de belangrijkste coaching-tools die nodig zijn om andere mensen effectief te begeleiden. De nadruk ligt daarbij op communicatieve vaardigheden, ontwikkeling van zelfvertrouwen en hantering van emoties. Deze opleiding vormt de basis voor de andere opleidingen in de categorie LifeDesign.

 

Niveau: HBO niveau
Aantal lesdagen: 12 lesdagen
Duur opleiding: ± 6 maanden
Vooropleiding: havo, vwo of mbo
Certificaat: certificaat 'Coaching Basics'
Start opleiding: bekijk startdata en roosters
Groepsgrootte: minimaal 10 - maximaal 16 deelnemers
Locatie: Atma Instituut - Amersfoort

  

LIFEDESIGN


LIFEDESIGN

Tijdens de opleidingen in deze categorie leer je mensen te helpen een pro-actieve levenshouding te ontwikkelen. Zodat ze hun eigen LifeDesign kunnen maken, vanuit hun belangrijkste talenten en grootste passies.

 

In de psychologie is aangetoond dat pro-actieve mensen gelukkiger en succesvoller zijn dan reactieve mensen. Mensen die actief hun eigen leven vormgeven zijn gelukkiger dan afwachtende mensen die het leven passief op zich af laten komen. Uiteraard zijn er allerlei gebeurtenissen die wij vaak niet in de hand hebben, zoals ziektes, ongelukken, veranderingen op het werk, economische crises, maatschappelijke problemen of natuurrampen. Pro-actieve mensen gaan echter oplossingsgericht met deze problemen om. Zij hebben een optimistische levenshouding en zien hun problemen als uitdagingen voor persoonlijke groei. Daardoor voelen zij zich sterk en gelukkig. Pro-actieve mensen durven hun eigen keuzes te maken en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Zij kiezen voor hun eigen levenspad. Zij maken hun eigen LifeDesign.

 

WAT HOUDT HET IN?


Wat houdt het in?


We krijgen bij Atma altijd veel studenten die op hoog theoretisch niveau zijn opgeleid. Maar ze missen vaak de praktische vaardigheden om hun kennis handen en voeten te geven. Tijdens de opleiding Coaching Basics leg je de basis voor het vak van coaching. Je leert alle belangrijke technieken en methoden om effectief in de praktijk te kunnen werken.

Deze technieken en methoden zijn je gereedschap. Want goed gereedschap is het halve werk. Maar de andere helft ben jij. Alleen praktische vaardigheden leren is niet genoeg. Minstens zo belangrijk is jouw persoonlijke ontwikkeling. Hoe beter je daarin bent ontwikkeld, hoe beter je bent als coach. In de Coaching Basics gaan beide hand in hand: je persoonlijke groei en je ontwikkeling als coach.


Lees meer over hoe wij werken…

 

Specialisatie na deze opleiding
Een logisch vervolg op de opleiding Coaching Basics is om je verder te specialiseren in Life Coaching of Levensloop Coaching.

Maar je kunt ook opleidingen in een andere categorie gaan volgen zoals Kindercoaching, Lichaamsgerichte Coaching of Traumacoaching.

   

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

Toelatingseisen en intakegesprek

De opleiding is voor de volgende doelgroepen:

 1. Professionals die coaching willen leren om effectiever te kunnen werken in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs, als zzp-er of als consultant.
 2. Mensen die de basis willen leggen voor een van de vervolgopleidingen Life Coaching, Levensloop Coaching of Transpersoonlijke Coaching.  
 3. Mensen die voornamelijk willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en beter willen communiceren met andere mensen in het algemeen. 

Voor toelating tot één van onze opleidingen voldoe je aan de minimale vooropleidingseisen van havo, vwo of mbo.

 

Wanneer je een opleiding op Post-HBO (SPHBO) niveau wilt afronden is een vereiste dat je een HBO of WO vooropleiding hebt en enkele jaren werkervaring in het begeleiden van mensen. Vraag naar de opleidingen die je op Post HBO niveau kunt afronden.

 

Voorafgaand aan de opleiding krijg je een mondeling intakegesprek. Het intakegesprek is een vrijblijvend gesprek waarin wordt gekeken naar je werkervaring, levenservaring, persoonlijke leerwensen en relevante opleidingen/trainingen.

 

Tijdens het intakegesprek kun je eventueel aangeven of je vrijstelling wilt krijgen voor vakken die je tijdens een eerdere opleiding hebt gevolgd. Vrijstellingen worden in mindering gebracht op de studiekosten.

 

Het intakegesprek is een voorwaarde voor toelating en vindt plaats tijdens onze introductiedagen. Mocht je door omstandigheden niet in staat zijn een introductiedag bij te wonen, dan kun je een afspraak maken voor een intakegesprek op andere dag in het Atma Instituut, Zuidsingel 1 te Amersfoort. Bel daarvoor: 033 - 465 32 77 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Studiekosten

Studiekosten:  6 x € 435,- (€ 2.610,-)
Korting betaling in één keer:  € 210,- korting (€ 2.400,-)
   
Bijkomende studiekosten  
Studieboeken: 5 boeken (± € 140,-)
Leersessies: 2 leersessies (± € 75,- a € 125,- per leersessie)

  

Hiervoor bieden wij:

 • inspirerende lesdagen
 • hooggekwalificeerde docenten met veel praktijkervaring
 • praktijkgerichte leermethode
 • regelmatige supervisie
 • individuele mentorbegeleiding
 • reader met veel praktijkgerichte informatie
 • sfeervol gebouw in het hart van Amersfoort
 • koffie en thee

  

Belastingaftrek en BTW vrijstelling

Voor zowel particulieren als ondernemers is een opleiding aftrekbaar van de belasting als deze wordt gevolgd voor bijscholing of omscholing. Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW omdat Atma staat ingeschreven bij het Centraal Register Korte Beroepsopleidingen (CRKBO). Atma is een erkend instituut in de Europese BTW-richtlijn.

 

Studiebelasting

Leersessies: 2 leersessies
Coachingsessies geven: 3 sessies
Te schrijven: 3 verslagen
Te lezen: 5 boeken
Oefengroepje: 1 dag of 2 dagdelen per maand

 

Uren per week

Je bent ongeveer 8 tot 10 uur per week met de opleiding bezig, inclusief klassikale lesdagen, studie en intervisiegroepjes.

 

Lesdagen

Tijdens de lesdagen leer je de krachtigste coachingstechnieken die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Er worden theoretische onderwerpen behandeld, groepssessies gehouden en demonstraties gegeven. Daarnaast wordt er geoefend met technieken waarbij de deelnemers enerzijds aan zichzelf werken en anderzijds vertrouwd raken met de beoefening van coachingsvaardigheden en met het inzetten van verschillende interventies. Er zijn naast de docent regelmatig begeleiders aanwezig die de studenten feedback geven. Op sommige dagen wordt supervisie gegeven, waarbij de supervisor bij een oefensessie zit. De sessie wordt na afloop uitgebreid besproken.

 

Persoonlijke ontwikkeling

De persoonlijke ontwikkeling staat centraal in de opleiding en is essentieel voor elke coach. Hoe verder iemand hierin ontwikkeld is, hoe beter hij zijn cliënten kan begeleiden. Er wordt in het bijzonder aandacht besteed aan: ontwikkeling van gezond zelfvertrouwen, goede sociale vaardigheden en helderheid in eigen levensbeschouwing en zingeving. Wij verwachten een open houding ten opzichte van gecoacht worden en feedback ontvangen.

 

Oefengroepjes

Naast het oefenen tijdens de lesdagen ga je ook 1 dag of 2 dagdelen per maand de technieken en methoden, die in de lessen worden behandeld, zoveel mogelijk oefenen met medestudenten in oefengroepjes. Door dit regelmatig te doen ontwikkel je niet alleen je coachingsvaardigheden, maar ook je zelfvertrouwen en eigen coachingsstijl. Deze oefensessies worden georganiseerd bij studenten thuis, maar mogen ook online plaatsvinden via e-mail, chat of Skype.

 

Studiemateriaal

Op de eerste lesdag ontvang je een studiegids en een reader. De informatie hierin is gekoppeld aan de lesonderwerpen. Daarnaast ontvang je een literatuurlijst waarop een aantal verplichte en aanbevolen boeken staan.

 

Les gemist?

Indien mogelijk kun je altijd lessen inhalen in andere groepen. Wij hanteren een aanwezigheidspercentage van 90%, uitzonderingen daargelaten.

 

Uitstel, samenvoeging, annulering

In sommige gevallen wordt een opleiding uitgesteld, worden groepen samengevoegd of wordt bij (uitzondering) een opleiding geannuleerd. We doen ons uiterste best om dergelijke situaties te voorkomen. Mocht het zo zijn, dat stellen we je daar uiteraard tijdig van op de hoogte (uiterlijk een week van te voren).

 

PROGRAMMA

 

COACHING BASICS

± 6 maanden

 • communicatie
 • gesprekstechnieken
 • het coachingstraject
 • outdoor coaching basics
 • visualisatie technieken
 • levensloop psychologie
 • omgaan met emoties 1
 • adem- en lichaamswerk 1
 • stressmanagement
 • zelfvertrouwen
 • authenticiteit, assertiviteit
 • supervisie

 

MODULE 1: COMMUNICATIE

Communicatie- en gesprekstechnieken

Het succes van coaching is sterk afhankelijk van een goede communicatie en verstandhouding tussen de coach en de cliënt. De cliënt kan alleen tot diepe inzichten en veranderingen komen als hij de coach volledig vertrouwt. In de opleiding komen de belangrijkste gesprekstechnieken aan de orde die in de wereld van coaching en counseling zijn ontwikkeld.

 

Het actiewiel

Het actiewiel is een effectief coachingsmodel ontwikkeld door Peter Krijger van het Atma Instituut. Het bestaat uit de vragen: Hoe gaat het? Wat wil je? Wat kun je? Wat besluit je? Je leert dit model te gebruiken bij allerlei coaching situaties. Daardoor wordt het zelfinzicht en de besluitvaardigheid van je cliënt aanzienlijk verhoogd.


Het coachingstraject

Je leert hoe je een intake gesprek voert, coachingsdoelen bepaalt, de juiste coachingsattitude ontwikkelt, omgaat   met weerstand, overdracht en tegenoverdracht hanteert en het traject afrondt.


Outdoor coaching

Outdoor coaching is een van de specialiteiten van Atma. Het coachingsproces wordt aanzienlijk verdiept door af en toe met cliënten naar buiten te gaan. Je leert welke basisvragen je stelt als je buiten werkt en hoe je de omgeving bij het proces van coaching betrekt. Soms wordt er in de natuur gewerkt en soms in de stad.  

 

MODULE 2: COACHING TOOLS

Visualisatietechnieken

Ook leer je een aantal visualisatietechnieken die een verdieping en verruiming in het bewustzijn scheppen. Door visualisaties gaat de cliënt voorbij aan het rationele denken. Daardoor krijgt de cliënt meer contact met zijn gevoel, wordt de creativiteit en intuïtie gestimuleerd en ontstaan er diepere inzichten dan wanneer er alleen gepraat wordt. 

 

Levensloop en ontwikkeling

Voor iedere coach is het belangrijk dat hij inzicht heeft in levensloop psychologie en de persoonlijke ontwikkeling die de mens in zijn leven doormaakt. Je leert een aantal effectieve coachingtools waarmee je de cliënt begeleidt tijdens verschillende levensloop fasen, zoals werken met autobiografie, visualisaties en de levensloop wandeling.

 

Stressmanagement

Je leert hoe je cliënten meer inzicht laat krijgen waarom ze teveel stress hebben. Daarnaast leer je enkele ontspanningstechnieken en hoe cliënten hun leven meer in balans kunnen brengen.

 

Omgaan met emoties

Een van de specifieke kenmerken van de Atma opleidingen is dat er veel aandacht wordt besteed aan gevoel en emoties. Alleen praten over problemen lost meestal niet genoeg op. Het coachingsproces wordt aanzienlijk versneld en verdiept door cliënten meer bij hun gevoel te laten komen. Dat gaat het beste door het lichaam en de ademhaling erbij te betrekken.


Verhoging van zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen is een probleem waar vrijwel iedereen in meer of mindere mate aan lijdt. De meeste persoonlijke problemen komen voort uit onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Daarom besteden we in de opleiding veel aandacht aan vaardigheden die het zelfvertrouwen verhogen. Zoals ontwikkeling van een positief zelfbeeld, authenticiteit, rationeel emotieve training (RET), omgaan met kritiek, belemmerende gedachten, herkennen van zelfkritiek, assertiviteit en overlevingsstrategieën.

 

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Goed (coachings)gereedschap is het halve werk. De andere helft is de persoonlijkheid van de coach. Het gaat namelijk niet alleen om het toepassen van technieken en methoden in de begeleiding van cliënten. Het persoonlijke ontwikkelingsniveau van de coach is net zo belangrijk. Hoe meer de coach gewerkt heeft aan de eigen ontwikkeling, hoe vollediger hij zijn cliënten kan helpen. Tijdens de trainingsdagen van de opleidingen besteden we hier ruimschoots aandacht aan. Daarnaast schrijf je een verslag over je ontwikkeling en praat je er regelmatig over met je medestudenten.

 

Oefenen en supervisie

We oefenen met technieken waarbij je enerzijds aan jezelf werkt en anderzijds vertrouwd raakt met het beoefenen van coaching. We moedigen je aan de technieken en methoden zoveel mogelijk te oefenen met medestudenten in oefengroepen. Ook krijg je verschillende keren supervisie. Er is dan een supervisor aanwezig bij een sessie waarin een student een medestudent coacht of een cliënt die voor deze gelegenheid is gevraagd. Regelmatig wordt geëvalueerd hoe je je ontwikkelt in voortgangsgesprekken. Je neemt dan je leerproces door met één van de docenten of supervisors.

 

AFRONDING

  

De laatste lesdag van de opleiding Coaching Basics wordt afgesloten met een supervisie, voortgangsgesprekken en afronding. Wanneer je de opleiding met goed gevolg hebt afgerond kun je deel nemen aan onze vervolg trajecten en specialisaties.

 

 

Nieuwsbrief

De Wensboom

Boek WensboomLees dit boek en laat je diepste
wensen uitkomen.

 

 


GRATIS DOWNLOAD

Coach bij jou in de buurt

In onze coachdatabase vind je coaches die bij Atma zijn afgestudeerd en hun eigen praktijk zijn begonnen.