Burn-out herstel & Preventie

training & coaching

door professionele specialisten

Tijdens dit traject begeleiden we jou om stress en burn-out te vermijden of ervan te herstellen. Je kunt het traject op twee manieren volgen: in groepsverband + individuele coaching of volledig individueel. Je wordt begeleid door ervaren trainers en coaches van het Atma Instituut. 

Volledig individueel

In groep + individueel

optie 1

In groep + individueel

Tijdens dit traject zijn er afwisselend groepsmeetings en individuele coachingssessies. Het traject duurt standaard 6 maanden. Als je daarna echter meer tijd nodig hebt, dan kun je je traject in overleg verlengen.

Groepsmeetings

Groepsmeetings zijn heel bevorderend bij het herstellen of vermijden van stress en burn-out. De interacties met de andere groepsleden reflecteren de manier waarop je in je dagelijks leven met andere mensen omgaat. Stress en burn-out worden namelijk vooral door sociale relaties veroorzaakt. Je leert tijdens de groepsmeetings assertiever te worden, je grenzen beter aan te geven, je gevoelens adequaat te uiten etc. Bovendien is het fijn om te ervaren dat jij niet de enige bent met stress of burn-out.

De groepsbijeenkomsten worden geleid door professionele trainers die al vele jaren lesgeven bij het Atma Instituut.

De groepen beginnen meerdere malen per jaar. Je kunt bij deelname aan dit traject meteen starten met de individuele coachingsessies en op een later moment starten met de groepsbijeenkomsten.

Individuele coaching

Naast de groepsmeetings krijg je individuele coachingsessies van een professionele coach. Tijdens deze sessies ga je in op de specifieke oorzaken van jouw stress of burn-out. Vervolgens leer je hoe je ervan kunt herstellen. De kosten voor de coachingsessies zijn bij het hele traject inbegrepen. 

Deze individuele sessies worden gegeven zowel door Atma docenten als door coaches die bij het Atma Instituut zijn opgeleid. Wij zoeken een geschikte coach die bij jou past.

Indoor en outdoor

De groepsmeetings en individuele coaching vinden zowel binnen als buiten plaats. Een deel van de sessies vindt plaats in het gebouw van het Atma Instituut in Amersfoort. Een ander   deel in mooie natuurgebieden, waar we wandelcoaching doen.

optie 2

Volledig individueel

Alle coachingsessies zijn individueel en worden gegeven door een van de professionele coaches van het Atma Instituut. Tijdens deze sessies ga je in op de specifieke oorzaken van jouw stress of burn-out. Vervolgens leer je hoe je ervan kunt herstellen. Je volgt daarbij de 8 stappen naar herstel zoals hieronder beschreven. We maken een afspraak voor een intakegesprek in het Atma Instituut te Amersfoort. Daarna krijg je een offerte voor het individuele traject dat je gaat volgen. Maak afspraak.

De kracht van wandelcoaching

Wandelcoaching in de natuur is wellicht de beste manier om stress los te laten of te herstellen van een burn-out. Wandelen zorgt snel voor lichamelijke en geestelijke ontspanning. Ook nodigt de natuur uit tot goede gesprekken over de oorzaken van je stress of burnout. We stoppen regelmatig op een mooie plek om inzichten met elkaar te delen. Soms wandelen we volledig in stilte.

Deelnemers Outdoor LifeCoaching wandelen en zijn in gesprek in het bos

Wandelcoaching helpt heel goed bij stress en burn-out

Waarom wandelen goed is voor je brein en stress vermindert

8 stappen naar herstel

Tijdens het traject doorloop je 8 stappen. Deze zijn nodig om op een diep niveau blijvend te herstellen van stress of burn-out.

Tijdens een intakegesprek maken we kennis met elkaar. We onderzoeken hoe het zit met de stress op je werk en thuis. Tevens maken we alvast afspraken voor individuele sessies en kijken we wanneer je kunt deelnemen aan de groepsmeetings. 

We gaan diepgaand onderzoeken hoe jouw stress- of burn-outklachten zijn ontstaan. Ook kijken we wat momenteel de grootste stressbronnen zijn en waaraan je je energie kwijtraakt. 

We gaan het hebben over je leef- en werkgewoonten en hoe je je beter kunt ontspannen. Je  leert verschillende ontspanningsoefeningen, hoe je een beter dagritme creëert, hoe je beter slaapt en hoe voeding samenhangt met stress. We doen oefeningen die de vitaliteit verhogen en stress verminderen. 

Je leert hoe je emoties samenhangen met je lichaam en we doen lichaamsoefeningen waarmee je je emoties beter kunt reguleren. Je leert hoe je beter bij je gevoel komt, zodat je stresssymptomen in je lichaam sneller herkent.  

Stress wordt vaak veroorzaakt doordat je je grenzen niet goed aangeeft. Meestal komt dat door gebrek aan zelfvertrouwen of onzekerheid. Je leert daardoor meer voor jezelf op te komen. We besteden daarbij ook aandacht aan te veel perfectionisme of zelfkritiek. 

Nadat je geleerd hebt stress beter te hanteren, gaan we een stap verder. Wat is jouw persoonlijke levensmissie? Wat zijn je passies en ambities? Wat zijn je talenten? Sluit je huidige loopbaan daar wel op aan? Hoe leidt meer gedrevenheid op je werk tot minder stress? 

We gaan kijken naar de belangrijkste relaties op je werk en in de privésfeer. Hoe hangen die samen met stress en burn-out? Hoe zit jouw persoonlijkheid in elkaar en hoe hangt die samen met je relaties? Hoe kun je die relaties verbeteren zodat je minder gestrest raakt? En hoe kun je conflicten beter oplossen?

Als je alleen stressklachten hebt, ga je kijken of er veranderingen op je werk of in de privésfeer nodig zijn. Als je herstelt van een burn-out, dan wil je op een gegeven moment weer aan het werk. Hoe gaat de re-integratie? Hoe zit het met de algehele stress in de organisatie waarin je werkt? Hoe zorg je dat je niet meer terugvalt? 

Hoofdtrainers & -coaches

35 jaar ervaring

Onze hoofdtrainers en -coaches hebben 20 tot 30 jaar ervaring in het begeleiden van mensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, stress en burn-out. Zij geven al die tijd ook les in deze onderwerpen bij het Atma Instituut en hebben zeer veel ervaring met het trainen van groepen. Tevens geven zij leiding en supervisie aan de andere trainers en coaches van het Atma Instituut. 

Peter Krijger

Oprichter & docent Atma Instituut
Stress- & burn-out coach
Regressietherapeut 
Outdoor lifecoach / therapeut

35 jaar praktijkervaring

Lees meer op zijn site

Carin Mannak

Docent & opleidingsmanager
Stress- & burn-out coach
Lichaamsgericht therapeut
Haptotherapeut

35 jaar praktijkervaring

Lees meer op haar site

Daantje de Wit, MSc

Docent & opleidingsmanager
Stress- & burn-out coach
Psycholoog
Hypnotherapeut

35 jaar praktijkervaring

Lees meer op haar site

VERGOEDING burn-out

Burn-out valt sinds januari 2012 onder aanpassingsstoornissen. De behandelingen worden daarom niet meer vergoed door de basis ziektekosten verzekering.
Werkgevers zijn in Nederland verplicht om hun werknemers zoveel mogelijk te begeleiden als zij door burn-out uitvallen. Daarom zullen zij steeds vaker een beroep doen op stress en burn-out specialisten en hersteltrajecten vergoeden. 

Wordt burnout vergoed door je zorgverzekering?

De meeste verzekeraars verzekeren wel een aantal bezoeken aan een psycholoog, maar zodra geconstateerd wordt dat er sprake is van een burn-out, wordt er niets meer vergoed. Alleen als de klachten meer dan 6 maanden aanhouden of tot een psychische stoornis leiden, is er na doorverwijzing van de huisarts vergoeding mogelijk van zorgverzekeraars. Sommige burn-out gerichte therapieën worden vergoed via een aanvullende verzekering. 

Wie vergoeden er dan wel?

Er zijn twee andere partijen die (eventueel) meebetalen aan de behandeling. Dit zijn:

Werkgevers

Werkgevers zijn vaak bereid mee te betalen aan de behandeling van een burn-out. De kosten van deze behandeling zijn namelijk veel lager dan wanneer iemand langdurig ziek is. Sommige werkgevers zijn daarvoor verzekerd. De werknemer mag zelf de behandeling kiezen die hem aanspreekt. De werkgever is verplicht hieraan mee te werken en zal de begeleiding daarom meestal vergoeden. Hij mag de behandelkeuze van de werknemer niet weigeren.

Het UWV

Het UWV verzorgt de uitkering van werknemers wanneer zij niet kunnen werken. Zij hanteren de regel van ‘wederzijdse verplichting tot inspanning bij re-integratie’. De werkgever en werknemer moeten samen werken aan herstel van burn-out en re-integratie. Werkgevers zijn verplicht naar het UWV om er alles aan te doen om de werknemer zo snel mogelijk te laten herstellen van de burn-out. Anders riskeren zij hoge boetes. Maar ook de werknemers moeten serieus aan hun herstel werken, anders lopen zij de kans dat ze door langdurige ziekte geen WIA uitkering krijgen.

Je moet zelf ook meebetalen

Verder moet je zelf ook meebetalen aan het herstel van je burn-out wegens de twijfel aan de “echtheid” van burn-out. Daar wordt namelijk nogal eens aan getwijfeld.

Bron: https://www.ziektekostenverzekering.nl/dossiers/ziektekostenverzekering-burn-out

Burnout erkend als beroepsziekte door WHO

Accreditaties van het Atma Instituut

De trainers zijn senior opleiders in verschillende coaching opleidingen van het Atma Instituut. Deze opleidingen zijn geaccrediteerd door diverse instituten zoals SNRO en KTNO. Alle coaches die tussendoor individuele consulten geven, hebben gestudeerd aan de Atma opleidingen. Lees meer over accreditaties en beroepsverenigingen.
Logo KTNO       

Wat krijg je van ons?

Investering

Volledig individueel

100 - 150
per uur
 • 1 tot 1,5 uur per sessie
 • je spreekt af per 10 sessies
 • betaling per 10 sessies
 • 1 of 2 sessies per week
 • gemiddeld 6 tot 12 maanden
 • tarieven ex-BTW
Vraag je werkgever om te vergoeden

In groep + individueel

499
per maand
 • 12 groepsmeetings
 • 12 coachingsessies
 • 2,5 uur per groepsmeeting
 • 1 tot 1,5 uur per coachingsessie
 • 6 maanden
 • tarieven ex-BTW
Vraag je werkgever om te vergoeden

Maak een afspraak voor intake en vraag offerte

Het Atma Instituut vindt het belangrijk dat de training goed bij jou past. Daarom plannen wij eerst een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek met de trainer/coach van het traject. Wij maken dan tevens een offerte voor het traject. 

[activecampaign form=1]

Scroll naar boven