hoe blijft de relatie gelukkig?

Door Klaske de Vries, specialist relatiecoaching

Nu we het nieuwe jaar zijn begonnen, is het goed om even stil te staan bij relaties. Geliefden wensen elkaar tijdens oud-en-nieuw een gelukkig nieuwjaar. Maar zal het lukken om (met wat hulp van relatiecoaching) samen gelukkig te zijn in 2018?

Onverwerkte issues komen pas naar boven als de relatie veilig genoeg is

Vaak zeggen cliënten tijdens relatiecoaching dat ze niet meer gelukkig zijn in hun relatie, bijvoorbeeld omdat ze te vaak ruzie hebben. Ze lopen vast in schijnbaar onoplosbare patronen. De relatie wordt niet meer ervaren als veilig. Toch is de relatie kennelijk veilig genoeg om onbewuste patronen zichtbaar te maken aan elkaar. Dat zijn meestal patronen die ontstaan vanuit onverwerkte pijnlijke issues uit hun verleden.

Als deze patronen zichtbaar gemaakt worden tijdens de relatiecoaching en door beiden worden erkend, kan er compassie vrij komen voor de pijn van de ander en zichzelf. Maar er komt ook besef dat ze er zelf iets aan kunnen doen en dus een eigen verantwoordelijkheid hebben. Ook is het dan mogelijk om ondersteunend naar elkaar te worden in het verwerken en helen van deze onverwerkte issues.

In persoonlijke verbindingen komt oude pijn naar boven

Wanneer je als coach één op één werkt, gaat het vaak over  het vastlopen in een relatie. Dit hoeft dan niet per se een liefdesrelatie te zijn. Het kan ook een werkrelatie zijn, of nog steeds een verstrikking met één van de ouders of iemand anders uit het gezin waarin je opgegroeid bent. Want als je iemand coacht gaat het bijna altijd over een relatie.

We zitten namelijk altijd in een verbinding. En we ontkomen er niet aan dat we in verbindingen beschadigingen oplopen. Zeker in onze jonge jaren, waar we nog afhankelijk zijn van onze ouders of anderen die ons opgevoed hebben. En ook deze personen zijn weer gekleurd en/of beschadigd door hun opvoeding.

Of we het nu willen of niet, onze kindertijd is van grote invloed op de rest van ons leven.  Die dragen wij mee in ons leven en veelal knallen we daar pas tegenaan als we in een relatie zitten. Dus in een persoonlijke verbinding komt onze oude pijn naar boven. Die komt voort uit de persoonlijke verbindingen uit ons verleden (zoals met onze ouders en andere belangrijke personen).

Tropenjaren in de relatie

Een ander item wat momenteel erg actueel is, zijn de ‘tropenjaren in relaties’, zoals ik die noem. Dat zijn de jaren wanneer de kinderen alle aandacht opeisen en beide partners een drukke baan hebben. Vaak zijn er dan ook nog zware financiële lasten, zoals een hypotheek of een hoge huur. Na de waan van de dag zijn de partners vaak zo uitgeput, dat er maar één ding lijkt over te blijven: Uitrusten op de bank en tv-kijken. Ze hebben geen fut meer om zich actief met elkaar te verbinden. Het is dan ook niet zelden dat er in deze fase parallelle levens ontstaan waar ieder zijn/haar taak zo goed mogelijk probeert te doen, maar vergeet om in de relatie te investeren. Daardoor ontstaat er verwijdering en ligt een scheiding op de loer. Dat is zó zonde, want het is lang niet altijd nodig om uit elkaar te gaan.

Het is daarom heel belangrijk dat partners momenten creëren waarin ze elkaar weer vinden. Al is dat maar één weekend in de maand. Dan kunnen ze weer de bedding smeden zodat ze al dat hectische gedoe weer samen kunnen dragen.

Als relatiecoach is het belangrijk dat je een stel kunt helpen beter met hun tropenjaren om te gaan. Je helpt het paar om momenten te plannen waarin ze hun verbinding kunnen herstellen. Je leert hen om op een verbindende manier te communiceren over dat wat echt belangrijk is. Daardoor kunnen ze het draagvlak voor het gezin versterken.

Driedaagse Training relatiecoaching

Mocht je nieuwe tools willen leren om beter met deze aandachtspunten in relaties om te gaan, volg dan de 3-daagse training Relatiecoaching van Klaske. Een belangrijk leerdoel is dat je zichtbaar kunt maken welke onverwerkte issues uit het verleden de relatie verstoren. Een ander leerdoel is dat je een relatie helpt heelhuids door hun tropenjaren heen te komen.

Foto Klaske de Vries specialist relatiecoachingKlaske de Vries werkt al decennialang met relaties en geeft ook al vele jaren lesdagen en trainingen op dit gebied bij Atma. 

Scroll naar boven