Outdoor Life Coaching in de regen

Outdoor life coaching in de regen

Peter Krijger

Peter Krijger

Oprichter, directeur en docent Atma Instituut.

Regen is rijkdom

In de meeste welvarende landen regent het regelmatig. De meeste droge landen zijn daarom arm. Er zijn maar enkele droge landen die toch rijk zijn, zoals Saudi Arabië. Maar die hebben olie in plaats van water. Toch is outdoor Life Coaching in de regen of wandelcoaching als het slecht weer is altijd een uitdaging, vooral als het ook nog eens koud en winderig is. Dan kun je niet lang stilstaan en moet je zoveel mogelijk blijven lopen. Anders raak je onderkoeld.

Regen benutten

Het is aan te bevelen om zoveel mogelijk in het bos te wandelen als het regent. Want daar plenst het minder dan in een open veld. Je kunt regelmatig even schuilen onder een boom. Maar je zult onherroepelijk nat worden. Daar ontkom je niet aan. Dus kun je je het beste overgeven aan de nattigheid. Bovendien kun je een lekkere plensbui prima benutten in het coachingsproces. Bijvoorbeeld met de volgende vragen:

‘Wat valt je op tijdens het wandelen in de regen?’
‘Wat symboliseert die regen voor jou in relatie tot je coachvraag?’
‘Wat doet de regen met je?’
‘Wat voel je erbij?’
‘Laat eventuele emoties maar loskomen tijdens het wandelen.’
‘De regen kan je helpen om je emoties gemakkelijker los te laten.’

Binnen blijven tijdens de regen?

Sommige cliënten krijg je niet naar buiten als het regent. Zelfs niet als je ze uitlegt wat de heilzame werking van de regen is. Dan kun je binnen blijven en door het raam naar buiten kijken. De cliënt kan dan toch reflecteren op de regen. De intensiteit is dan wel minder. Sommige cliënten overwinnen na verloop van tijd hun ‘regenweerstand’ en willen dan toch naar buiten.

Stress release wandeling in de regen

Water is een prachtig hulpmiddel voor stress release. Daarom word je gemakkelijk rustig op het strand, bij een beekje, in de sauna, in bad of onder de douche. Regen leent zich dus prima voor stress release. Je gaat als het ware douchen in de regen. Dat kun je uitleggen aan je cliënt voordat je met de wandeling begint:

‘Beschouw de regen maar als een weldadige douche die alle stress van je afspoelt.
Geef je tijdens het wandelen over aan die regen.
Voel maar hoe de stress van je afglijdt.
Luister naar het rustgevende geluid van de regen.’

Praten en stilte

Een mooie methode voor stress release is om af spreken dat er tijdens het wandelen niet wordt gepraat. Je praat alleen als je stilstaat onder een boom om te schuilen. Tijdens het wandelen reflecteert de cliënt op de regen en zijn gevoel. Zo wissel je voortdurend het wandelen af met stilstaan. Een goede indicatie is om steeds 5 minuten te wandelen in stilte afgewisseld door 5 minuten praten onder een boom.

Wandelmeditatie

Na verloop van tijd, kun je er een wandelmeditatie van maken. Boeddha onderwees 2500 jaar geleden een hele simpele meditatievorm. Daarbij breng je de aandacht steeds terug naar je ademhaling. Die meditatie wordt nog steeds door miljoenen mensen beoefend. Je kunt het op de volgende manier uitleggen:

‘Tijdens het lopen praten we niet.
Je brengt je aandacht steeds terug naar je ademhaling.
Tegelijkertijd kijk je naar de omgeving en luister je naar de regen.
Op deze wijze kom je steeds meer in het hier-en-nu.
Zo word je rustig en kom je steeds dichter bij jezelf.’

Lees meer:
Training Wandelcoaching
Training Outdoor Life Coaching
Wat is reflectieve wandelcoaching?
Gebruik de omgeving als inspiratiebron
Blog Peter Krijger
Atma Coaching
Outdoor LifeCoaching International 

 

Scroll naar boven