LifeCoaching, geluk en vrijheid

Lifecoaching gaat over geluk en vrijheid: hoe meer vrijheid, hoe meer geluk! Dit is ook aangetoond door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Vrijheid en geluk

Vanuit ons gezonde verstand weten we dat ons leven bevredigender is als we kunnen leven zoals we dat zelf willen.  Dit is ook aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. In de World Database of Happiness staan duizenden verslagen van onderzoek waarin de relatie tussen vrijheid en geluk wordt aangetoond. Het is daarin heel duidelijk: hoe meer vrijheid, hoe meer geluk! De onderzoekers concluderen allemaal dat vrijheid betekent dat we vrij zijn in de keuzes die we maken in ons leven. 

Natuurlijk begrijpt iedereen dat onze vrijheid door bepaalde factoren wordt beperkt. We moeten stoppen voor stoplichten in het verkeer, we mogen niet zonder goedkeuring een huis van iemand anders binnenlopen en we mogen niet zonder betaling iets uit een winkel meenemen.  

Er is uit geluksonderzoek gebleken in de verschillende landen en regio’s in de wereld dat er een duidelijke relatie bestaat tussen vrijheid en geluk. In landen waar veel economische, politieke en persoonlijke vrijheid bestaat, zijn de burgers gelukkiger dan in landen waar dat minder is.  

LifeCoaching

Lifecoaching is een vorm van coaching die gericht is op het verhogen van het algehele geluksgevoel. De basis hiervan is persoonlijke vrijheid. Tijdens lifecoaching besteden wij daarom veel aandacht aan het vergroten van persoonlijke vrijheid, zowel thuis als in de maatschappij.    

Thuis betekent die vrijheid dat wij onze partner en andere gezinsleden optimale vrijheid geven, want hoe meer vrijheid er thuis is, hoe meer geluk en liefde er is.  Ook op het werk is vrijheid van groot belang, want ook daar geldt dat hoe meer vrijheid men ervaart, hoe meer geluk en creativiteit er op de werkvloer ontstaat. De schrijver en trainer Onno Hamburger toont aan dat bedrijven waarvan de medewerkers gelukkig zijn, jaarlijks meer groeien dan organisaties waarbij de werkenden niet goed in hun vel zitten. Vrije mensen zijn gelukkiger en daardoor minder vaak ziek. Vrije mensen zijn tevens creatiever en dat bevordert de productiviteit van een organisatie.  Vrijheid is ook een essentieel onderwerp voor leidinggevenden. Medewerkers die optimale vrijheid krijgen, zijn immers gelukkiger en creatiever en zullen daardoor gezonder en energieker zijn en meer initiatief nemen. 

In liefdesrelaties is vrijheid essentieel. Hoe meer vrijheid de liefdespartners elkaar geven, hoe meer hun liefde voor elkaar bloeit en groeit.  Ook ouders dienen hun kinderen voldoende vrijheid te geven, want kinderen groeien en bloeien als ze zich vrij voelen. Daarom besteden wij tijdens lifecoaching veel aandacht aan vrijheid tussen liefdespartners en tussen ouders en hun kinderen.  

Innerlijke vrijheid

Vrijheid in leven en werk begint met innerlijke vrijheid. Hoe meer wij ons innerlijk vrij voelen, hoe gelukkiger en creatiever wij in ons leven zijn. Dus het is belangrijk om innerlijke remmingen op te lossen. Die remmingen zijn meestal ontstaan in onze kindertijd. Tijdens lifecoaching besteden wij daarom veel aandacht aan deze remmingen. We gaan ze niet alleen onderzoeken, maar er ook mee aan de slag om ze los te laten. Door de remmingen los te laten, ontstaat er vanzelf meer innerlijke vrijheid, wat weer leidt tot meer geluk en creativiteit. 

Vrijheid en lifedesign

Mensen die hun eigen leven vormgeven zijn gelukkiger dan mensen die hun keven door de omstandigheden laten bepalen. Het vormgeven van je eigen leven noemen wij lifedesign en dit is de essentie van lifecoaching. Een lifecoach helpt mensen om het leven zelf vorm te geven vanuit hun grootste passies en talenten. Daarin speelt vrijheid natuurlijk een grote rol. Want hoe vrijer wij ons voelen, hoe gemakkelijker wij ons leven kunnen vormgeven en hoe gelukkiger wij worden. Lees meer over onze opleiding LifeCoaching.

Bronnen

https://community.thriveglobal.com/research-shows-a-link-between-freedom-and-happiness/

https://worlddatabaseofhappiness.eur.nl/

https://gelukkigwerken.nl/author/onno-hamburger

Scroll naar boven