Foto van twee studenten in gesprek in het bos

Wat is reflectieve wandelcoaching?

Datgene waartoe onze aandacht wordt getrokken, reflecteert allerlei verborgen gedachten, gevoelens en behoeften uit ons onderbewustzijn. Alles in onze omgeving kan daarvoor gebruikt worden. De natuur is uitermate geschikt om symbool te staan voor deze mentale en emotionele processen.

Door naar buiten te gaan wordt er een extra dimensie toegevoegd aan het proces van coaching. De natuur wordt een soort ’tweede coach’ die je effectief gaat benutten. Tijdens deze training ondervind je dit direct. Zowel de wandelcoach als de cliënt worden geïnspireerd door de verborgen wijsheid die in de natuur verborgen ligt. Bovendien werkt de natuur ontspannend voor lichaam en geest, hetgeen sterk bijdraagt aan het krijgen van diepere inzichten en gevoelsbelevingen.

De rijkdom aan planten, dieren, objecten en landschappen kunnen op allerlei creatieve manieren worden benut, zowel passief als actief. De omgeving kan passief gebruikt worden als reflectieve spiegel, om gevoelens, wensen en behoeftes te onderzoeken. De omgeving kan ook actief gebruikt worden om creativiteit, gevoelens te uiten, rituelen te doen of beslissingen te nemen.

De combinatie van de omgevingsrijkdom en allerlei lichamelijke activiteiten, zorgen voor de grote kracht van reflectieve wandelcoaching. Omdat het lichaam in beweging komt en de omgeving steeds verandert, komt ook de psyche en het leven van de cliënt in beweging.

Wat leer je?

  • De natuur effectief te gebruiken als spiegel en inspiratiebron bij het coachen van individuen en groepen.
  • Specifieke gesprekstechnieken toe te passen om cliënten dit te laten herkennen.
  • Creatieve werkvormen te gebruiken om het proces van coachen te versnellen en te verdiepen

Wat kun je ermee?

Wandelcoaching kan worden toegepast op alle levensthema’s, maar is in het bijzonder geschikt voor:

  • Ontdekking van levensdoelen, passies en talenten.
  • Overgang naar nieuwe fase in de loopbaan of levensloop.
  • Verbetering van relaties, zowel in de privésfeer als op het werk.
  • Opdoen van creatieve, zakelijke of intellectuele inspiratie;
  • Stressmanagement en herstel van burn-out.

Peter Krijger met wandelcoach groep

Scroll naar boven