Ik yoga, jij yogaat, wij yogaën

Ik yoga, jij yogaat, wij yogaën

Door Regina Potma, docent Atma Instituut en Parcstudio

Yoga is hot. Meer dan hot. Het is een miljoenenmarkt met over de hele wereld franchise ketens Bikram yoga, yoga opleidingen en vele andere yogastudio’s. De afgelopen jaren is een gezonde levensstijl steeds belangrijker geworden en het beoefenen van yoga past hier goed bij. De kracht van yoga is enorm en het is puur een kwestie van ervaren.

Acht jaar geleden ben ik ook begonnen met een Bikram lesje in Amsterdam. Toen nog onbekend en vreemd: yoga in je bikini in een sauna van 40 graden. Het effect van deze ene Bikram les was echter indrukwekkend. Al snel werd het een wekelijkse activiteit die op alle vlakken voor een enorme transformatie zorgde, een snelkookpan! Net als bij een life coachsessie bracht het alles in beweging en ik werd er ook nog eens slanker en soepel van. Ik wilde meer yoga en kwam terecht bij een authentieke yogaschool waar een les werd gevuld met Indiase muziek, indrukwekkende oefeningen, mantra’s en heftige ademhalingsoefeningen. In elke les werd ik geraakt in de essentie.

Yoga retraite

‘Inmiddels is één yoga les per week voor veel meer mensen niet meer genoeg. Sommigen Bikrammen elke dag en yoga retraites zijn overal te vinden. Een yogaweek is de manier om de kracht van yoga te kunnen ervaren. Daarom maakt een yoga retraite ook deel uit van de opleiding YogaSynthese, zoals afgelopen april in Cirali, Turkije.

Bij zonsopgang begonnen we met een zonnegroet, gevolgd door verschillende andere asana’s (oefeningen). In combinatie met de prachtige natuur, meditaties op het strand, yoga coachingsessies en stiltewandelingen is het een intensieve en transformerende week geweest.

Je eigen retraite thuis: 7 tips

‘Nieuwsgierig geworden? Er zijn genoeg mogelijkheden om een yoga retraite in je dagelijks leven te brengen en de kracht van yoga te leren kennen. Wie oefent, baart kunst, daarom 7 tips voor je eigen retraite thuis:

  1. Sta een paar dagen per week (liefst zes) tenminste 30 – 60 minuten eerder op;
  2. Begin met wat zonnegroeten of rek en strek oefeningen en ga daarna minstens 10 minuten zitten. Liefst buiten in de tuin of op het balkon, maar bij een raam kan ook prima. Je hoeft alleen adem te halen;
  3. Schrap de helft van je to-do lijst en doe de andere helft heel rustig en mindfull, alsof je alle tijd van de wereld hebt;
  4. Neem alle tijd en zorg voor een voedzame lunch met veel verse producten. Maak na de lunch een wandeling, 15 minuten is prima en neem dan een ligpauze van 15 – 30 minuten.
  5. Vermijd gedurende de dag de krant, tv, radio of andere zaken die veel prikkels met zich mee brengen. In plaats hiervan kun je wandelen, lezen (bijv. boeken over yoga) of mantra’s zingen (een nummer van de Beatles kan ook, bijvoorbeeld Imagine van John Lennon).
  6. Gebruik na 9 uur ’s avonds geen elektrische apparaten meer, zoals je mobiele telefoon, tablet, laptop, etc. Ga minimaal 30 – 60 minuten eerder naar bed dan gebruikelijk, om te lezen, een lichte ontspanningsoefening te doen en dan te gaan slapen.
  7. Zoek een yogaschool bij jou in de buurt, die naast Hatha yoga ook andere yogavormen aanbiedt, en volg daar minimaal 1 keer in de week een yogales bij een docent waarbij je je op je gemak voelt.

Namasté!

Scroll naar boven