Het geven van trainingen

Carin Mannak

Toen ik in 1996 begon met mijn praktijk in Amersfoort, startte ik – naast het geven van individuele sessies – al vrij snel met het geven van trainingen gericht op bewustwording en zelfontwikkeling.

Doordat ik veel ervaring had met groepsmatig werk binnen een psychotherapeutische gemeenschap en later binnen een centrum voor persoonlijke groei, en diverse opleidingen had gevolgd op dat vlak, was ik me bewust van de grote kracht van groepswerk. 

Het bleek dat sommige van mijn cliënten veel baat hadden bij dit extra aanbod. Het werkte ondersteunend tijdens transformatieprocessen, maar was soms ook juist een opstap naar sessies of nazorg wanneer sessies waren afgerond.

De kracht van groepswerk

Aspecten van de kracht van groepswerk zijn o.a.:

  • Je leert van en met elkaar.
  • Eigen thema’s komen in een ruimer kader, doordat er gedeeld wordt en herkenning is.
  • Door participatie in een groep wordt het gevoel deel te zijn van een groter geheel versterkt.
  • Een groep biedt ook de mogelijkheid om anoniem of op de achtergrond te blijven en er toch veel uit te halen.
  • Er is identificatie en imitatie: zien hoe anderen het doen kan een voorbeeld zijn voor hoe je iets zelf wel of juist niet zou willen doen.
  • In een groep zijn dingen te leren die individueel niet ervaren kunnen worden (zelfinzicht).
  • Het geheel is meer dan de som van de delen (groepscohesie). De veiligheid en verbinding die er in een groep kan ontstaan is een grote ondersteuning in een eigen proces.

Geven van trainingen: afwisselend, creatief en uitdagend

Zelf vind ik het geven van een training een leuke afwisseling met de individuele begeleiding die ik geef. Nadenken over de beste vormen om een bepaald thema te vertalen naar een trainingsprogramma is een creatief proces en altijd weer verdiepend en inspirerend voor mezelf.

Het contact en de verbinding die kan ontstaan tijdens de trainingen geven me vaak het gevoel dat contact eigenlijk zo bedoeld is: open en kwetsbaar kunnen zijn, veiligheid en vrijheid ervarend, verdiepend en licht, een klimaat waarin iedereen zich gekend en ontvangen voelt.

Al trainer en docent bij te dragen aan het scheppen van een veilig en verdiepend leerklimaat door op alle niveaus kwaliteit te bieden, zie ik als een uitdaging. Van het bloemetje in de zaal tot de goede uitleg bij een bepaalde oefening, van het leiden van het groepsgesprek tot het een-op-een gesprekje met iemand in de pauze, van een goed begin tot een mooie afsluiting…

Train de Trainer

Op 22 maart 2018 starten Peter van Kempen en ik met een 5 daagse Train de trainer. Tijdens deze scholing doe je kennis en ervaring op, waarmee je naast je coachingsaanbod ook een training kunt aanbieden en begeleiden. Onderdeel van het volgen van de training is dat je na afloop van de training een draaiboek ontvangt van een Atma training Lifedesign, of een training Lichaamsbewustzijn. Lees meer over de training…

Carin Mannak

Carin Mannak

Carin Mannak heeft ruim 22 jaar een praktijk voor het begeleiden van transformatieprocessen via Haptotherapie, Ademtherapie en Energetisch Lichaamswerk. Ze werkt zowel individueel als met groepen.

Scroll naar boven