4 stappen om geweldige BESLISSINGEN te nemen

Met het Actiewiel van Peter Krijger

Alles in de wereld beweegt in cycli, van de kleinste sub-atomische deeltjes tot aan de grootste hemellichamen. Elektronen cirkelen om atoomkernen, de aarde draait om haar as, de maan draait om de aarde, de aarde om de zon enz. Ook het leven is een onophoudelijke cyclus van uren, dagen, maanden, seizoenen en jaren. Deze cycli kun je vergelijken met de beweging van een wiel. Dat noem ik ‘het Actiewiel’. Al onze beslissingen die we nemen en activiteiten in ons leven volgen dit wiel. Het is een essentieel onderdeel van het proces van LifeDesign. 

De vier spaken van het Actiewiel

Het Actiewiel helpt je om in 4 stappen of spaken geweldige besluiten te nemen, zodat je gaat doen wat echt bij je past in je leven en je loopbaan. Bij iedere spaak hoort een vraag. Deze vragen kunnen we stellen bij alle wensen die wij hebben, alle besluiten die wij nemen en alle handelingen die wij verrichten.

1. Hoe gaat het?

De eerste vraag is een hier-en-nu vraag. Hoe gaat het met je gezondheid, je werk, je relatie, je gezin? Wat houdt je bezig op dit moment? Is je leven in balans? Ben je tevreden met de hoeveelheid ruimte die je in je leven hebt? Zowel in de maatschappij als in de privé sfeer? Hoe gaat het met je zelfvertrouwen? Voel je je gewaardeerd en geïnspireerd door de mensen om je heen? Hoe gaat het op het gebied van de liefde? Ben je gelukkig? Ben je succesvol?

2. Wat wil je?

Vanuit de eerste vraag ontstaat vanzelf de tweede. Wat wil je? Of: Wat wens je? Waar verlang je naar? Waar heb je behoefte aan? Waar loop je warm voor? En waar komen deze verlangens uit voort? Uit je innerlijk? Je verleden? Worden ze beïnvloed door andere mensen? Wat willen de mensen om je heen?

Voordat we iets willen ondernemen, is het eerst noodzakelijk om te weten wat we willen. Want aan iedere onderneming of ieder project gaat een verlangen vooraf. Verlangens vormen de basis van alle scheppingen en zelfs van ons hele leven. Het feit dat we leven, komt omdat we verlangen te leven. Daarom ademen we, eten we, drinken we en klopt ons hart. Vanaf de wieg tot aan het graf hebben we verlangens. Al onze handelingen komen voort uit verlangens. Als je je alleen voelt, verlang je naar gezelschap. Als je het koud hebt, verlang je naar warmte. Als je moe bent, wil je rusten. Als je een tijd hebt stilgezeten, wil je gaan bewegen. Als je ziek bent, verlang je beter te worden. Als je verliefd bent, verlang je naar je geliefde.

Er zijn ook mensen die menen dat we alleen gelukkig kunnen zijn als we helemaal geen verlangens meer hebben. Die gedachte leeft vooral in oosterse vormen van spiritualiteit. Wat echter in die tradities bedoeld wordt, is dat je niet gehecht dient te zijn aan vergankelijke zaken zoals materiële bezittingen, reputatie of macht. Ook wordt er gewaarschuwd tegen verslavingen. Want dan is er geen sprake van een gezond verlangen, maar van een dwang.

Het is heel natuurlijk dat we verlangens hebben. Iedereen die leeft heeft verlangens. Alleen levenloze objecten zoals stenen en zand hebben ze niet. Er zijn echter verlangens waar we niet gelukkig van worden, zoals verslavingen. Het is daarom erg belangrijk dat we goed begrijpen welke verlangens naar geluk leiden en welke niet. 

3. Wat kun je?

Als er een duidelijk verlangen in je is opgekomen, ga je je afvragen of je dit wel kunt. Het leuke van het woord ‘kunnen’ is dat het verschillende essentiële betekenissen heeft. ‘Kunnen’ kan duiden op waar je goed in bent en wat je talenten zijn. Maar ook wat je wel of niet durft. Als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘Ik kan dit niet’, dan bedoelt hij vaak: ‘ik durf het niet’. Ook duidt ‘kunnen’ op de omstandigheden. Zijn die gunstig of ongunstig voor wat je wilt ondernemen?

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
Wat zijn je talenten, mogelijkheden en beperkingen? Wat kun je daarmee?
Staan er innerlijke beperkingen in de weg, zoals faalangst of gebrek aan zelfvertrouwen? Durf je het? Kun je je ertoe zetten? Heb je er genoeg energie en enthousiasme voor?
Is je verlangen realistisch? Is het niet te hoog gegrepen? Is de tijd er rijp voor?
Word je gestimuleerd of afgeremd door je omgeving? Moet je concessies doen? Zijn er culturele normen en waarden waaraan je je moet houden? Werkt de overheid mee? Heb je er genoeg geld voor? 
Helpt de natuur een handje mee? Of zijn er beperkingen vanuit de natuur?

4. Wat besluit je?

Nadat je de eerste drie vragen hebt beantwoord, is het tijd om een besluit te nemen en wat te gaan doen. Alles wat je doet, is het gevolg van een besluit, vanaf het moment dat je ’s ochtends wakker wordt tot aan het moment dat je ’s avonds weer in slaap valt. Zelfs tijdens je dromen neem je nog besluiten. 

Er gaat heel veel kracht uit van het nemen van besluiten. Alle succesvolle en gelukkige mensen zijn goed in het nemen van besluiten. Ze nemen die besluiten niet alleen vanuit de ratio, maar ook vanuit hun gevoel. Ze zijn ook snel in het nemen van besluiten. Als het goed voelt, dan doen ze het. Ze zijn ook niet bang om een keer het verkeerde besluit te nemen. Want verkeerde besluiten zien ze als leermomenten. Ze zullen die fout de volgende keer niet maken. 

Maar waarom zijn er dan zoveel mensen die moeite hebben met besluiten nemen? Waarom twijfelen zij zo? Er ligt bijna altijd onzekerheid of faalangst onder. Ze zijn bang het verkeerde besluit te nemen en te falen. Om vervolgens afgekeurd, gestraft of geridiculiseerd te worden. Daarom zijn er hele volksstammen die liever helemaal geen besluiten nemen. Zij laten dat liever aan hun leiders over. Want als het dan fout gaat, kunnen ze de schuld geven aan die leiders. En bovendien blijven ze dan veilig in de kudde. 

Stel jezelf de volgende vragen:
Wat besluit je te gaan doen?
Wat voor gevoel krijg je bij je besluit? Heb je er zin in? 
Denk je dat je er gelukkiger door wordt? Denk je dat andere mensen er beter van worden? 
Verbeeld je eens wat de gevolgen van je besluit kunnen zijn. 
Vervolgens ga je over tot actie en kom je na een tijdje weer bij de eerste vraag uit: ‘Hoe gaat het?’ En zo herhaalt de cyclus zich. Dan heeft het Actiewiel één ronde gemaakt. Als je leven goed verloopt, dan is het Actiewiel goed in beweging. Dan loopt je leven ‘op rolletjes.’

Download hoofdstuk 'het actiewiel'

Voorbeelden

Er zijn kleine en grote Actiewielen. Een klein Actiewiel is bruikbaar voor alle kortdurende handelingen. Een groot Actiewiel is bruikbaar voor langdurige projecten of ingrijpende veranderingen. 

Een klein Actiewiel

Een klein Actiewiel is er bijvoorbeeld voor als je dorst hebt. 
De eerste vraag is: ‘Hoe gaat het?’ Het antwoord daarop is: ‘Ik heb dorst.’ 
De tweede vraag is: ‘Wat wil ik?’ Het antwoord daarop is: ‘Ik wil iets drinken.’ 
De derde vraag is: ‘Wat kan ik?’ Is er in de buurt wat te drinken en zo ja, wát is er te drinken? En kan ik datgene drinken wat er is? Er is een rivier in de buurt, maar de vraag is of ik daar wel uit kan drinken. 
De vierde vraag is: ‘Wat besluit ik?’ Ik ga eerst op zoek naar een café of geschikte winkel, maar als ik die niet kan vinden, ga ik uit de rivier drinken.   

Een groter Actiewiel

Stel dat je ontevreden bent met de indeling van je huis.
De eerste vraag is: ‘Hoe gaat het?’ Het antwoord daarop is dat je het onprettig vindt dat er zo weinig daglicht in de woonkamer komt. Je voelt je tevens benauwd in de keuken die te klein is.
De tweede vraag is: ‘Wat wil je?’ Je wilt meer licht in de kamer en je wenst een grotere keuken.
De  derde vraag is: ‘Wat kun je?’ Je kunt de keuken misschien laten openbreken naar de woonkamer zodat er meer ruimte komt. Je kunt tevens grotere ramen in de woonkamer laten zetten of er een serre aan laten bouwen. Verder moet je onderzoeken of je genoeg geld hebt voor zo’n verbouwing.
De vierde vraag is: ‘Wat besluit je?’ Je gaat beginnen met een ontwerp.

Een groot Actiewiel 

Een Actiewiel is groter als je op zoek gaat naar ander werk. 
‘Hoe gaat het?’ Je huidige werk geeft je geen voldoening meer en de uitdaging is er uit.
‘Wat wil je?’ Je verlangt naar ander werk met meer voldoening en nieuwe uitdagingen.
‘Wat kun je?’ Je gaat kijken waar je talenten liggen en waar je deze verder kunt ontwikkelen.
‘Wat besluit je?’ Je besluit actief te gaan zoeken naar ander werk. 

Een mega Actiewiel

‘Hoe gaat het?’ Je bent ontslagen. 
‘Wat wil je?’ Je wilt een eigen onderneming starten.
‘Wat kun je?’ Je gaat onderzoeken of je aanleg hebt voor ondernemen. Je gaat tevens onderzoeken of er op dit gebied voldoende vraag is. 
‘Wat besluit je?’ Je gaat je scholen op het gebied van ondernemerschap en je zoekt het product dat het beste bij jou past.

Het collectieve Actiewiel 

Het Actiewiel kan ook gebruikt worden in groepsverband zoals in gezinnen, teams of organisaties. 

Op vakantie met het gezin

‘Hoe gaat het?’ Jullie hebben binnenkort vakantie.
‘Wat willen jullie?’ De kinderen willen kamperen, maar jij en je vrouw willen comfort. Jullie willen wel allemaal naar een mooi natuurgebied. En de kinderen willen in het water spelen.
‘Wat kunnen jullie?’ Je zoekt naar een vakantievorm waarmee iedereen tevreden is. Een caravan of camper kopen of huren? Daar worden de kinderen niet blij van. Naar een glamping gaan? Waar je in comfortabele bedden slaapt in een grote tent? Daar wordt iedereen enthousiast van.
‘Wat besluiten jullie?’ Jullie gaan samen op zoek naar een leuke glamping in een mooi natuurgebied, met een zwembad of bij een strand. 

Een nieuwe vestiging van een winkel openen

‘Hoe gaat het?’ De omzet van de winkel groeit de laatste jaren niet meer. 
‘Wat willen jullie?’ Een tweede vestiging openen in een andere stad.
‘Wat kunnen jullie?’ Er zijn twee medewerkers die de eerste winkel prima zelfstandig kunnen runnen, zodat jullie de ruimte hebben een nieuwe winkel te openen.
‘Wat besluiten jullie?’ Jullie gaan op zoek naar een geschikt pand.

De winkels lopen niet goed meer 

‘Hoe gaat het?’ De winkels lopen niet meer zo goed als een paar jaar geleden. Er is steeds meer concurrentie van andere winkels en vooral van webwinkels.
‘Wat willen jullie?’ Meer leven in de brouwerij brengen en meer gaan verkopen. 
‘Wat kunnen jullie?’ Een adviseur raadt aan om alleen nog te focussen op producten die goed verkopen en waar jullie in gespecialiseerd zijn.
‘Wat besluiten jullie?’ Jullie gaan alle producten de deur uitdoen die niet meer goed verkopen en een hele professionele webshop starten. 

Het stagnerende Actiewiel 

Het Actiewiel is heel geschikt wanneer je ergens in bent vastgelopen of sneller vooruit wilt. Als je de vier fasen van het wiel soepel doorloopt, dan blijft het wiel draaien en ga je snel vooruit. Maar als het in een van de vier fasen stagneert, dan kom je niet vooruit. Het is zaak om uit te zoeken hoe het wiel vast is komen te zitten. En hoe het weer in beweging komt. Je kunt bij elke spaak van het wiel beginnen, al naar gelang je behoefte of probleem.
Het kan zijn dat het wiel geblokkeerd wordt door een remmende emotie of situatie (‘Hoe gaat het?’). 
Het kan zijn dat je niet weet wat je wilt (‘Wat wil je?’). 
Het kan zijn dat je niet weet wat je kunt of gebrek aan zelfvertrouwen hebt (‘Wat kun je?’). 
Of je hebt moeite met het nemen van besluiten en twijfelt aan alles (‘Wat besluit je?’). 

Actiewiel en LifeDesign

Het Actiewiel is een wezenlijk onderdeel van LifeDesign. Als je je eigen leven wilt vormgeven, dan is het Actiewiel een uitstekend hulpmiddel. Alle spaken van het wiel spelen daarin een essentiële rol. Dus:
Je begint met stil te staan bij je leven op dit moment.
Vervolgens ga je onderzoeken wat je belangrijkste verlangen is.
Daarna ga je kijken of je genoeg vaardigheden, talenten en zelfvertrouwen hebt om je verlangen te verwezenlijken. 
En tot slot neem je een krachtig besluit en ga je over to actie. Op deze wijze neem je geweldige besluiten in je leven!

Scroll naar boven