Eetstoornissen bij mannen
Wanneer we aan een eetstoornis denken hebben we zelden het beeld voor ogen van een (jonge)man die obsessief traint en zichzelf uithongert om te voldoen aan een ideaalbeeld.
Eetstoornissen worden vooral gezien als ‘(jonge) vrouwen’ ziekten, terwijl er ook mannen zijn die hieraan lijden. Door taboes rondom eetstoornissen bij mannen kunnen onderzoekers deze groep echter slechter bereiken en onderzoeken. Volgens verschillende studies lijdt ongeveer 10 procent van de bevolking aan een eetstoornis. Hiervan werd altijd gedacht dat ongeveer 10 procent man is, maar volgens recent onderzoek van Harvard ligt het percentage voor anorexia nervosa bij mannen eerder in de buurt van 25 procent en voor boulimia zelfs nog hoger, rond 40 procent.
Veel zaken omtrent een eetstoornis zijn bij mannen hetzelfde als bij vrouwen. Maar zijn er ook verschillen? En waardoor ontwikkelen sommige mannen een eetstoornis?
Symptomen
De diagnostische criteria voor anorexia zijn bijvoorbeeld vooral op vrouwen gericht. Men let dan op bepaalde symptomen zoals het uitblijven van de menstruatie en de intense angst om aan te komen. Hoewel sommige mannen ook bang zijn om dik te worden, wordt dit soms anders geuit dan bij vrouwen. Mannen willen voornamelijk meer spiermassa en minder lichaamsvet. In plaats van het traditionele compenserende gedrag zoals braken of het gebruiken van laxeermiddelen, doen mannen bijvoorbeeld meer aan dwangmatig en obsessief sporten met de bijbehorende voedingsregimes en soms ook misbruik van bepaalde supplementen.
Het perfecte lichaam
Vrouwen worden al jarenlang overspoeld met onrealistische (door Photoshop bewerkte) afbeeldingen van extreem slanke vrouwen, maar ook steeds meer mannen voelen de druk om fysiek perfect te zijn. In tegenstelling tot vrouwen, die vooral heel erg slank willen zijn, hebben mannen verschillende beelden van het perfecte lichaam. Sommigen willen slank zijn zoals een (jonge) Justin Bieber, terwijl anderen juist gespierd willen worden zoals Ronaldo of net zo breed als een bodybuilder.
Diëten
Mannen lijnen bijvoorbeeld om gewichtstoename te voorkomen omdat ze als kind overgewicht hadden of omdat ze hun uiterlijk willen verbeteren omdat ze als kind zijn gepest. Ook seksueel misbruik kan een rol spelen. Er zijn tevens mannen die streng diëten, omdat gewichtsverlies wordt gezien als een voorwaarde van het beoefenen van een bepaalde sport, denk hierbij aan jockeys, worstelaars, gymnasten, e.d. Lichaamsgewicht is dan cruciaal voor hun prestaties. Zij hebben een hogere kans op eetstoornissen. Of er wordt gelijnd voor een baan of promotie, zodat ze voldoen aan bepaalde functie-eisen. Denk daarbij aan bij militairen, politiemensen e.d.
Homo- en biseksuele mannen
Een risicogroep voor eetstoornissen zijn homo- en biseksuele mannen. Mogelijkerwijs komt dit omdat het hebben van een aantrekkelijk uiterlijk in de homoscene als erg belangrijk wordt ervaren.
Taboe
Omdat het niet altijd gaat om slank of dun zijn, en in sommige gevallen betreft het zelfs professionals, is het lastig om de diagnose te stellen. Mannen ervaren in eerste instantie zelf ook niet dat ze hier aan lijden. Ze denken dat dit alleen jonge vrouwen overkomt. Zelfs wanneer ze wel beseffen dat ze lijden aan deze stoornis, zullen ze zich niet snel melden voor zorg. Men ervaart het als een vernedering om aan deze vrouwenziekte te lijden. Alsof je dan geen ‘geen echte man’ zou zijn.
Behandeling
Ondanks dat eetstoornissen bij mannen de afgelopen jaren meer aandacht krijgen en uit de taboesfeer komen, hebben de behandelcentra en hulpverleners nog geen gerichte aanpak speciaal voor mannen. Dit is wel van belang omdat een eetstoornis bijna altijd gepaard gaat met psychische problemen, psychiatrische aandoeningen of persoonlijkheidsproblematiek. Daarom is het belangrijk dat niet alleen het ondergewicht behandeld wordt, maar ook de cognitieve functies en het psychisch welzijn van de patiënt.
Meer informatie over eetstoornissen?
www.humanconcern.nl
www.anorexiajongens.nl
www.buropuur.nl
www.proud2bme.nl
www.psyq.nl
www.facebook.com/Eetstoornissen
http://weet.info
www.sabn.nl