Atma interviewt… Daantje de Wit

ATMA INTERVIEWT..

DOCENT EN OPLEIDINGSMANAGER 

Daantje de Wit werkt sinds 1995 bij het Atma Instituut als docent en opleidingsmanager bij verschillende opleidingen. Naast haar werk bij het Atma Instituut werkt Daantje als zelfstandig praktiserend therapeut en coach (www.daantjedewit.nl). Daantje is zowel LifeCoach, RelatieCoach, Hypnotherapeut als Orthomoleculair Therapeut. In 1995 is Daantje afgestudeerd aan de opleiding Hypno- en Regressietherapie binnen het Atma Instituut.

Beschrijf jezelf in drie woorden…
Vrolijk, Gepassioneerd, Authentiek

Waarom wilde je coach en/of therapeut worden?
Die wereldverbeteraar zat al jong in me. Op mijn 15e wist ik al dat ik dit wilde gaan doen en daardoor heb ik ook vrij direct stappen kunnen zetten deze kant op; hierdoor startte ik naast het werken in de psychiatrie op mijn 25e mijn praktijk als hypnotherapeut.

Wat heeft je destijds doen besluiten om de opleiding bij Atma te volgen of te gaan werken bij Atma?
Atma zat (letterlijk) om de hoek toen ik daar ging studeren. Maar dat was niet het enige, want ik twijfelde tussen een meer academische hypnotherapie opleiding en Atma, maar werd steeds naar Atma getrokken. Inmiddels weet ik ook waarom de andere opleiding was meer van hetzelfde voor mij, dat analytische stuk, dat lukte wel. Atma bracht me iets nieuws om te ontdekken en ontwikkelen in mezelf, namelijk gevoel en intuïtie inzetten. Eenmaal afgestudeerd voelde het goed om met mijn kennis en ervaring meer te doen, en juist ook hier in deze fijne sfeer en omgeving, dat ik bij Atma ben gaan assisteren en niet veel later ook ging lesgeven.

Wat kenmerkt jou als coach en/of therapeut?
Holistisch. Ik kijk graag naar alle ingrediënten waarmee een cliënt komt. En werk dan intuïtief doch ook analytisch. Dat maakt dat ik vrij snel tot de kern kom. En dat in een warme sfeer met, waar het lukt, ook luchtig en humor.

Wat is je favoriete tool?
Regressie

Hoe zie jij je toekomst als coach en/of therapeut?
Tot mijn 85e jaar zie ik mij nog wel enkele consults per week doen…

Wat is de laatste training die je hebt gevolgd?
Een hele mooie training over het belang van hechting. Bij baby’s, ook prenataal. Zeer boeiend en kernachtig.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Geen, maar op de bank lees ik twee boeken over hechting en kindertijd: De onschuldige gevangene van Ingeborg Bosch en Mijn baby is ontroostbaar van Rien Verdult & Gaby Stroecken.

Wat is het meest bijzondere dat je ooit als coach en/of therapeut hebt meegemaakt?
Relaties die op de spits waren gedreven en uit elkaar waren, die elkaar hervonden, in diepe liefde en respect; en kinderen die na 1 of 2 keer van hun buikpijn af zijn en weer vrolijk en blij kind kunnen zijn dan ben ik zo blij dat ik daar iets in heb kunnen aandragen!

‘Authentiek zijn en jezelf ontwikkelen; want je helpt de ander zover als je zelf bent!’ 

Kun je je eerste sessie (ondergaan of gegeven) herinneren en wat is je daar van bijgebleven?
De eerste sessie, lang geleden, weet ik nog heel goed. Was iemand met OCD, dus dat zijn meteen de ietwat langere trajecten over het algemeen, en daar kon ik dus zo ongeveer al mijn geleerde Atma-tools op loslaten. En wat het meeste aansloeg: het lichaamsgericht werken.

Hoe ziet een dag in jouw praktijk er uit?
Ik heb mijn praktijk in huis, met een eigen praktijk ingang, en ik vind het een heerlijke ruimte om in te werken. Ik heb drie of vier cliënten op een dag; dat varieert van kinderen, relaties, man, vrouw, met allerlei soorten hulpvragen. Dus het zijn altijd weer afwisselende dagen, die me inspireren en blijven boeien.

Wat is de beste tip die jij ooit hebt gekregen?
Loslaten het proces ontvouwt zich vanzelf.

Heb jij nog tips voor (startende) coaches?
Authentiek zijn en jezelf ontwikkelen; want je helpt de ander zover als je zelf bent!

Wat doe jij als het even niet lekker gaat/je niet lekker in je vel zit?
Tegen mijn lief aankruipen en er over vertellen! Helpt zo goed als een goede therapeut. En verder heb ik natuurlijk goede collegae in mijn netwerk om bij aan te kloppen.

Atma bestaat 25 jaar: wat is jouw felicitatie/wens voor Atma?
Atma heeft voor heel veel mensen iets wezenlijks toegevoegd in hun leven, ik wens, en zet me daar ook helemaal voor in, dat we dat nog weer zoveel jaar kunnen blijven doen.

Scroll naar boven