5 tips tegen sintstress bij je kind – zo houd je de sinterklaasperiode leuk!

Sintstress bij je kind: hoe blijft het leuk?

Redactionele bijdrage van Mirte Taverne

Sinterklaas is weer in het land en daarmee is voor de meeste kinderen een spannende tijd aangebroken. Niet alleen de aanwezigheid van de goedheiligman, maar ook de vele prikkels en vragen er omheen (Krijg ik wel cadeautjes? Hoe komt Sinterklaas/Piet ons huis binnen?) kunnen ervoor zorgen dat sommige kinderen last krijgen van ‘sintstress’. Dat is natuurlijk niet bedoeling bij een feest dat er speciaal voor hen is. Daarom 5 tips om de sinterklaasperiode leuk te houden voor je kind(eren).

Tip 1: Maak een aftelkalender

Kan jouw kind/kunnen jouw kinderen niet wachten tot het eindelijk pakjesavond is, maar is de tijdspanne niet te overzien? Maak dan een aftelkalender om de periode overzichtelijk te houden. Hierop kun je ook de dagen aangeven waarop de schoen mag worden gezet en wanneer Sinterklaas naar school/de opvang komt.

Tip 2: Sint is geen boeman

Maak Sinterklaas niet spannender dan hij al is. Gebruik hem niet in dreigementen wanneer je kinderen niet luisteren of iets doen wat niet mag. De tijd van mee moeten in de zak en de roe ligt inmiddels al ver achter ons. Sinterklaas is de vriend van ieder kind, opvoeden laat hij aan ouders/opvoeders.

Tip 3: Te veel Sint is niet leuk

Vaak komt Sinterklaas langs op school, op de opvang, bij jouw werk of het werk van je partner (of bij beiden), in het winkelcentrum en dan is het nog niet eens pakjesavond geweest. Wanneer je kind gevoelig is voor sinterklaasstress kun je het beste een keuze maken uit deze activiteiten. Bijvoorbeeld wel meedoen op school en de opvang, maar niet bij jouw werk en/of het werk van je partner. Je kind heeft dan tussendoor de tijd om te ontspannen en uit te zien naar de volgende gebeurtenis.

Tip 4: Ontspan

Bij de vorige tip werd het al even genoemd: probeer momenten van ontspanning in te lassen. Momenten waarop jullie helemaal niet met Sinterklaas bezig zijn, maar alles gewoon even ‘gewoon’ is. ’s Avonds lekker in bad en dan geen Sinterklaasverhaaltje voor het slapengaan, maar gewoon een vertrouwd boekje. Ontspannen is niet alleen belangrijk voor je kind(eren), maar ook voor jezelf in deze drukke periode.

Tip 5: Luister en pas aan

Luister naar je kind(eren) en pas hierop de festiviteiten aan. Vindt een kind het idee dat Sinterklaas of Piet ’s nachts jullie huis binnenkomt om iets in de schoen te doen heel eng? Laat je kind(eren) dan bijvoorbeeld hun schoen zetten onder de brievenbus en vertel dat Piet de cadeautjes door de brievenbus gooit of met een hengel in de schoen laat zakken (pakjes die in de schoen passen, passen vaak ook prima door de brievenbus). Wat pepernoten door de gang gestrooid, Piet kan niet altijd even goed mikken natuurlijk, en je houdt de angst buiten de deur. Maak er lekker jullie eigen Sinterklaasfeest van, zodat het voor iedereen leuk en gezellig blijft!

Tips?

Heb je zelf nog tips voor een stressvrije Sinterklaas? Laat ze achter op onze Facebookpagina.

 
 
Scroll naar boven