En ze leefden nog lang en gelukkig. Maakt getrouwd zijn je gelukkiger?

En ze leefden nog lang en gelukkig. Maakt getrouwd zijn je gelukkiger?

Redactionele bijdrage van Inci Yildirim.

Koken?!…KOOOKEN?! Hoorde ik dat goed, wilde mijn moeder samen gaan koken? Uitgerekend nu? Nee, dit is niet het moment om met de eerste kookles te beginnen. Het is tenslotte de mooiste dag van de zomer. Je weet wel, de eerste dag van de zomervakantie, de zon schijnt, het is warm buiten en al mijn vriendjes zullen vast al buiten zijn en mij opwachten ergens in het park.

‘NEE’, zeg ik tegen mijn moeder die in de warme keuken met zweetdruppels op haar voorhoofd de ingrediënten samenstelt voor het maken van die overheerlijke platte broodjes. ‘Ik ben veel te klein, ik ben pas elf!’ Iedereen weet toch dat dat veel te jong is om te leren koken? Ik vraag haar waarom ik moet leren koken. Ze stopt, denkt even na en kijkt me ineens heel serieus aan. ‘Als je niet kunt koken, dan is er geen enkele man die met je wilt trouwen’. En tjakkaa! Mijn moeder heeft het magische woord uitgesproken: trouwen. Als er iets is dat ik verafschuw dan is dat wel trouwen. ‘BLAH!’ Trouwen was nog stommer dan koken en nu gingen deze twee zaken samen. Ik bedacht me: Als ik niet wil trouwen dan hoef ik slechts niet te leren koken, want als ik niet kan koken dan is er niemand die met me wil trouwen. Het was nu al de beste zomervakantie ooit en hij moest nog beginnen!

Het werd de zwaarste zomervakantie ooit. Mijn moeder probeerde mij en mijn zus op allerlei manieren in de keuken te krijgen en houden. Bij het wakker worden was ik al druk bezig met het bedenken van allerlei smoesjes om hier onderuit te komen. Maar na 35 dagen smoesjes zat er niets anders meer op dan na elke lunch te zorgen dat ik, met gevaar voor eigen leven, de keuken uitvluchtte.

Tot op de dag van vandaag vind ik het jammer dat het mijn moeder niet is gelukt mij haar kookkunsten bij te brengen. Ondanks dat mijn partner geen problemen heeft met mijn kookkunsten, voel ik mij vaak een ontzettende kluns in de keuken.

Wanneer vooruitgang ook achteruitgang is

De culturele revolutie in de jaren zestig veroorzaakte dat verzuilde normen vervaagden en de invloed van kerk gestaag afnam. Mensen hadden de behoefte zich los te maken van bestaande gedragsvoorschriften op het gebied van seksualiteit, gezinsleven en gezagsverhoudingen. Het opkomende individualisme had als gevolg dat echtscheidingen stegen. Alleenstaanden en ongehuwd samenwonenden op hun beurt stegen inherent aan deze ontwikkelingen. Wat we toen niet wisten is dat deze nieuwe ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden met zich meebrachten en grote invloed zouden hebben op onze maatschappij zoals we hem nu kennen, en op hoe wij relaties aangaan en beleven.

Maar is deze vooruitgang een werkelijke vooruitgang voor ons, ons gezinsleven, gezondheid en onze maatschappij?

Of zijn we beter af als we getrouwd zijn?

Volgens sommige studies is trouwen gezond voor de mens, onze gezinnen en men beweert zelfs dat het beter is voor onze maatschappij. Ik zal hieronder de voorbeelden noemen waarom men denkt dat het geen kwaad kan om getrouwd te zijn. Let wel, men spreekt over gemiddelden en over het algemeen. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die doodongelukkig getrouwd zijn of misschien behoor jij wel juist tot groep ‘ life long happy single’ of ben jij degene gelukkig maar geduldig op de ware wacht. Uitzonderingen daargelaten, uitkomst van deze studies is dat echtgenoten en echtgenotes over het algemeen gezonder zijn, gelukkiger, een beter seksleven hebben (vooral vrouwen) en genieten van een langer leven dan niet gehuwden.

Voordelen huwelijk volgens onderzoekers. 

Gezondheid:

 • Mannen profiteren qua fysieke gezondheid het meest van het huwelijk en tegelijkertijd lijdt hun gezondheid het meest bij een echtscheiding.
 • Alleenstaande of samenwonende moeders scoren hoger bij depressies dan getrouwde moeders. Men denkt dat dit waarschijnlijk te wijden is aan de praktische en emotionele steun die getrouwde vrouwen ontvangen van de vader van hun kind en zijn familie.

Welvaart

 • Echtparen bouwen financieel meer op dan de gemiddelde singles of samenwonende koppels.
 • Getrouwde mannen verdienen meer geld met vergelijkbare opleiding en banen.
 • Getrouwde vrouwen zijn economisch beter af dan gescheiden, samenwonend of nooit getrouwde vrouwen .

Huwelijk en kinderen (kinderen opgevoed door hun eigen getrouwde moeder en vader)

 • hebben minder kans om arm te zijn of om aanhoudende economische onzekerheid te ervaren.
 • maken meer kans op het afmaken van hun school en studie.
 • hebben minder (gedrags-) problemen.
 • zijn minder kwetsbaar voor ernstige emotionele ziekten zoals depressie en zelfmoord.
 • hebben meer kans op een positieve houding ten opzichte van het huwelijk en hebben meer succes bij het vormen van duurzame huwelijken.

Misdaad /huiselijk geweld

 • Jongens uit een eenoudergezinnen hebben meer kans om deel te nemen in criminele zaken en het vertonen van delinquent gedrag dan die opgevoed zijn door twee getrouwde biologische ouders.
 • Getrouwde vrouwen lopen beduidend minder kans om slachtoffers te worden van geweldsmisdrijven dan alleenstaande of gescheiden vrouwen. Getrouwde mannen hebben minder kans op het plegen geweldsdelicten dan ongehuwde mannen.

Maatschappij

 • Het huwelijk schept sociale, economische en effectieve voorwaarden voor effectief ouderschap.
 • Getrouwd zijn verandert gewoonten en levensstijl van mensen op een manier die persoonlijk en sociaal gunstig zijn. Het huwelijk is een “voedingsbodem” van prosociaal gedrag.
 • Huwelijk genereert sociaal kapitaal. De sociale banden gecreëerd door huwelijk brengt niet alleen voordelen voor de familie, maar ook voor anderen, inclusief de samenleving.
 • De (vooral) alleenstaande ouders en samenwonende ongehuwde ouders en hun kinderen kunnen de samenleving meer geld kosten omdat zij vaker en meer zorg nodig hebben zoals financiële hulp, meer gezondheidzorg veroorzaakt door stress, depressies, geweldsoorzaken of (geslacht-) ziektes.

Wel of niet trouwen, de meesten van ons mogen hier gelukkig zelf over beslissen. En als ik terug kon gaan naar het elfjarige meisje dan zou ik haar aanmoedigen haar moeders kooklessen te volgen. Niet zo zeer slechts voor haar toekomstige man maar voor haarzelf en haar gezin.

Bron: 4 Your Marriage: foryourmarriage.org/what-are-the-social-benefits-of-marriage/Why Marriage Matters: Twenty-Six Conclusions from the Social Sciences (Institute for American Values); Healthy Marriages, Healthy Lives: Research on the Alignment of Health, Marital Outcomes and Marriage Education (California Healthy Marriages Coalition); Testimony of Dr. Barbara Dafoe Whitehead, National Marriage Project, before the U.S. Senate Subcommittee on Children and

Scroll naar boven