Hoezo overgewicht? Nog nooi (zo) slank geweest!

Hoezo overgewicht? Nog nooi (zo) slank geweest!

Sinds mijn pubertijd heb ik overgewicht en mijn leven lang heb ik gedaan wat (bijna) iedereen doet: Lijnpoging na lijnpoging. Even succesvol en dan toch weer de terugval naar een oud eetpatroon en daarmee naar het oude gewicht en zelfs een beetje meer.

Overgewicht krijg je niet van vandaag op morgen. Het is meestal een geleidelijk proces waar je letterlijk in meegroeit.  Zo was het bij mij ook. Toch heb ik me daarover nooit ongelukkig gevoeld. Ik deed alles en kon alles. Ik zwom, ging naar de sauna en het strand en dansen  vond ik het fijnste wat er is. Soms vond ik het vervelend dat er opmerkingen werden gemaakt en werd ik moe van goed bedoelde op- en aanmerkingen, maar over het algemeen kon ik er uitstekend mee leven.

Dat veranderde nadat ik voor een zware operatie in het ziekenhuis belandde. In het jaar daarna, waarin ik rustig aan moest doen, kwam ik tien kilo aan. Voor het eerst had ik daar problemen mee. Die kilo’s zaten me behoorlijk dwars.

De aanpak van mijn overgewicht

Mijn betrokkenheid bij de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV) heeft ervoor gezorgd dat ik heel anders over mezelf en mijn overgewicht ben gaan denken. Het boek ‘Tegenwicht, feiten en fabels over overgewicht’ van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt was een eyeopener. Daaruit heb ik veel bruikbare en genuanceerde informatie  gehaald over de oorzaken en gevolgen van overgewicht, maar ook over de vooroordelen en aannames. Het contact met leden zorgde voor een keerpunt. Daarna heb ik mijn eigen koers voor de aanpak van mijn overgewicht bepaald.

Ik viel in drie jaar tijd, zonder te lijnen, 20 kilo af en sport nu gemiddeld vier tot vijf keer per week. De trainers van mijn sportschool, maar ook mijn echtgenoot en kinderen, steunen me nog steeds enorm. Slank zal ik nooit worden, maar ik voel me slank genoeg en ik ben fitter dan ooit. Het lukt me over het algemeen goed om mijn aangepaste eet- en beweegpatroon vast te houden . Af en toe vlieg ik gierend uit de bocht. Dat is niet leuk maar het hoort er bij. Soms zit je gewoon even wat minder goed in je vel en dan moet je (eventjes) niet streng zijn voor jezelf maar juist mild.

Dik is echt niet hetzelfde als ongezond!

Terwijl in de bladen en op televisie het credo ‘slank, slanker, slankst’ keihard doorklinkt, laat de maatschappij een ander beeld zien. Velen van ons worden, bijna ongemerkt, steeds een beetje dikker. De vraag is of we daar niet te zwaar aan tillen? Van de suggestie dat slank gezond zou zijn en dik ongezond klopt niet veel. Roken, alcohol, werkstress, zijn stukken ongezonder dan overgewicht.  En je kunt aan iemands buitenkant écht niet zomaar zien hoe gezond of ongezond hij of zij leeft.

Bij overgewicht zijn er, naast een onevenwichtig eet- en beweegpatroon, nog heel veel andere factoren die een rol spelen. Die hebben te maken met erfelijkheid en aanleg, omgeving en opvoeding, inkomen en opleiding, fysieke of psychische problemen, enzovoorts. Pas als je die factoren een beetje begrijpt, kun je een aanpak kiezen die bij jou en jouw mogelijkheden past.

Het zou bovendien goed zijn als we niet langer het gevoel hebben dat we allemaal in het keurslijf van maatje S of M moeten passen. Zit je lekker in je vel en is je gewicht min of meer constant? Maak je dan vooral niet druk om je rondingen. Kom je echter tot de conclusie dat je jaar na jaar een beetje zwaarder wordt en word je daar niet blij van? Ga dan niet lijnen maar breng kleine maar essentiële verbeteringen aan in je leefstijl.  Kijk naar de lange in plaats van de korte termijn en stel haalbare doelen.  Op zo’n moment is het fijn als iemand je kan helpen om de goede keuzes te maken. Want verandering van leefstijl is moeilijk en het is wel de bedoeling dat je dit de rest van je leven kunt vasthouden.

Preventie van overgewicht zou veel meer aandacht moeten krijgen

Een beetje overgewicht zou geen probleem moeten of hoeven zijn. Wie zijn of haar overgewicht heeft geaccepteerd en probeert op gewicht te blijven, is er beter aan toe dan iemand die krampachtig  probeert om slank te worden. Maar toename van gewicht zorgt ook voor toename van het risico op gezondheidsproblemen als diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen en bepaalde vormen van kanker. Het is belangrijk om daar alert op te zijn.  Hoe groter het overgewicht, hoe zwaarder de strijd om terug te komen op een gezond gewicht. Preventie van overgewicht zou om die reden veel meer aandacht moeten krijgen.

Namens de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV),

Annemarie van Haaren
Media & Voorlichting

Meer weten over de oorzaken en gevolgen van overgewicht/obesitas, vanuit het perspectief van ervaringsdeskundigen?

Scroll naar boven