Voedingscoaching

Voedingscoaching

Door Tabitha Flier-Dingjan

Wat is voedingscoaching?

Voedingscoaching staat voor het begeleiden van cliënten naar een gezond en gebalanceerd eetpatroon waarbij de cliënt zijn of haar natuurlijke gewicht bereikt. Gezonde voeding, een natuurlijk gewicht en het hebben van een vitale levenshouding zijn drie onontbeerlijke ingrediënten voor een gezonde leefstijl.


Vier pijlers van kennis

Maar al te vaak hopen cliënten met vitaliteitsvragen of gewichtsproblemen op een quick-fix voor hun hulpvragen. Maar er is geen pilletje, kuurtje of poedertje wat iemand aan een gezonder eetpatroon of leefstijl helpt. Effectieve voedingscoaching betekent zowel het geven van persoonlijke begeleiding als het bijspijkeren van de kennis over voeding zodat er een andere kant zichtbaar wordt voor de cliënt. De vier pijlers zijn:
1. voeding en de relatie met stressmechanismen;
2. de werking van de spijsvertering en de signalen van het eigen lichaam;
3. samenstellen en maken van gezonde menu’s;
4. de voedselindustrie en onderscheidingsvermogen in vulling en voeding.
Hiervoor kunnen cliënten films of documentaires bekijken, boeken lezen en uiteraard zelf op zoek gaan naar antwoorden bij bijvoorbeeld voedselketens en voedingscentra.

Werkwijze

Doelen stellen
Voorafgaand aan de intake houdt de cliënt een digitaal eetdagboekje bij waardoor het huidige voedingspatroon van de cliënt duidelijk wordt. Bij de intake maakt de cliënt ook een uitgebreide ‘Gezond leven’ test waarvan de resultaten direct zichtbaar zijn. Uit de test en het stellen van aanvullende vragen vormt zich een beeld van de huidige leefstijl van de cliënt. Ik bespreek dit en spiegel dit aan mogelijke huidige klachten en de gevolgen op lange termijn. De cliënt zal zelf vervolgens doelen met betrekking tot de uitkomst van het traject (her)formuleren. Deze doelen zijn SMART gemaakt en, afhankelijk van de beginsituatie en wensen van de cliënt, uitgebreid of minder uitgebreid. Omdat de regie hiervan bij de cliënt ligt (en blijft) wordt er een beroep gedaan op de autonomie van de cliënt.

Lifecoaching
Gedrag en vaardigheden met betrekking tot ongezonde voeding- en gedachtepatronen worden begeleid met behulp van (outdoor) lifecoachingsessies. Hiervoor zijn doorgaans drie tot vier sessies nodig. Met name de relatie tussen zelfbeeld, onverwerkte pijn en overlevingsmechanismen en destructief leefpatronen worden aan het licht gebracht. Deze sessie combineer ik met het doen van outdoor activiteiten als wandelen en ontspanning-sessies in de natuur waardoor een natuurlijk herstel op gang gezet wordt.

Praktisch begeleiden
Ik help met het doen van de inkopen van gezonde voeding en het bereiden van de gebalanceerde menu’s. Er worden kookworkshops gegeven en samen-eet avonden georganiseerd (in thuisrestaurant Chacah) waarop de cliënten aan tafel kunnen aanschuiven. Hierdoor zien en proeven cliënten nieuwe, lekkere menu’s. Het samen met anderen overwinnen van drempels in een gezonde leefstijl vormt een unieke sleutel in de begeleiding.

Vitaliteitstrainingen en Health Adventure
Bovenstaande begeleiding wordt met het onderdeel ‘gezond bewegen’ ook voor groepen aangeboden. Dit zijn de vitaliteitstrainingen die vooral in het bedrijfsleven en gezondheidsorganisaties erg populair aan het worden zijn. De groepstrainingen voor individuen, waarbij een zingevingscomponent ingebouwd is, worden in twaalf weken vormgegeven in het Health Adventure programma. Lijftime is hierin een partnerorganisatie van het ZDA kerkgenootschap.

Vragen? Neem gerust contact op en stuur een mail naar lijftime@gmail.com.

Vitale groet,
Tabitha

Scroll naar boven