Een Arabisch volbloed als coach

Een Arabisch volbloed als coach

Door Sonja Raats, instructrice en gedragstherapeut paardencoaching

Als klein meisje had ik een grote droom: Werken met paarden. Inmiddels werk ik al meer dan 20 jaar dagelijks als instructrice en gedragstherapeut met deze prachtige dieren.

Door allerlei gebeurtenissen en ervaringen in mijn leven ontstond acht jaar geleden een nieuw verlangen. Dit verlangen transformeerde in een wens om mensen te willen begeleiden bij hun ontwikkeling van hun kwaliteiten en het verwerken van hun trauma’s. Eveneens wilde ik mensen in hoge mate bewust maken van de verbinding tussen mens, dier en de natuur.

De daaropvolgende jaren specialiseerde ik mij in paardrijden via lichaamsbewustzijn, energetisch werken en (zelf-)genezing voor mens en dier. Tijdens dit werk ontdekte ik dat er nog iets miste en tijdens mijn onderzoek kwam ik bij het Atma terecht. Na het afronden van de opleiding Outdoor Life Coaching heb ik mijn eigen praktijk opgericht en tegelijkertijd startte ik met de opleiding Lichaamsgerichte Coaching.

Door het combineren van alle kennis en vaardigheden die ik had opgedaan in de opleidingen en het werken met paarden kan ik mijn cliënten nu een uniek traject op maat aanbieden. Dit traject bevat vaak ook een of meerdere coachingsessies met paarden.

 

Hoe werkt dat dan, paardencoaching?

Paarden spiegelen het (onbewuste) gedrag en innerlijke toestand van mensen en hebben hier geen rationele denkprocessen over zoals mensen. Zij reageren instinctief op de non-verbale communicatie van de mens. Een paard ziet en voelt meteen aan wat de ander doet. Hij wil van nature ervoor zorgen dat er geen gevaar is en de situatie voor zichzelf en de ander veilig stellen.

Door de reactie van het paard wordt het onbewuste en vaak onzichtbare proces van de cliënt direct zichtbaar en tastbaar. De reactie van het paard veroorzaakt dan vaak weer een authentieke reactie van de cliënt en dat maakt het werken in het ‘nu’ mogelijk. Elke kleine transformatie is meteen waarneembaar en alle inzichten worden intens voelbaar.

 

Een sessie met Sharan

Een vrouwelijk cliënt werkzaam in de zorg komt met de hulpvraag: “Hoe kan ik vanuit rust blijven handelen bij calamiteiten op het werk?”

Ik heb haar laten kiezen met welke paard zij wilde werken door haar eerst met een inleidende lichaamsbewuste oefening naar haar gevoel te brengen. Haar keuze viel op Sharan, mijn sensibele Arabische volbloed.

Eerst heb ik haar laten wandelen met Sharan aan een touw. Door vervolgens vragen te stellen kwam zij in een bewuster niveau van waarneming van de interactie tussen haar en Sharan. Ze was bezig met vooral haar ‘wil’ op te leggen en focuste zich voornamelijk alleen op Sharan. Zij verloor dan het contact met haar omgeving en zichzelf. Sharan reageerde op zijn beurt met onrust op haar gedrag en liet haar dit duidelijk zien en ervaren. Door de vragen die ik stelde, kwam ze zelf tot het inzicht dat dit vaak ook gebeurde in haar werk. Deze sessie was duidelijk een weerspiegeling van een probleemsituatie op haar werk.

Tot slot hebben we door middel van grondingsoefeningen gewerkt aan aandacht vanuit aanwezigheid voor haar omgeving. Dit ging zo goed dat Sharan haar rust en concentratie overnam en zich veilig genoeg voelde om los met haar te werken in de grote rijbak. Wanneer ze bij zichzelf, aanwezig en gegrond was, sloot Sharan zich bij haar aan en volgde hij haar, zonder touw.

Aan het einde van de sessie liet ik haar stilstaan en zich naar Sharan toedraaien. Tot mijn verbazing legde Sharan zacht zijn hoofd op haar schouder en bleven ze enige tijd zo staan. Mijn cliënt was ontroerd en geraakt. De herinnering aan dit moment werd voor haar een anker waarop ze zich kon concentreren als zich iets voordoet op haar werk. Hierdoor raakt ze bij calamiteiten niet meer uit contact met zichzelf. Ze kan er nu vanuit rust en aanwezigheid zijn voor degenen die haar hulp nodig hebben.

 

Uniek en effectief

Door paardencoaching kun je op een unieke manier je persoonlijke proces doormaken. Het element van omgeving (het buiten zijn en/of in de bak) en het werken met paarden (in plaats van zittend in een stoel) zorgt ervoor dat je aanwezig bent in het ‘hier en nu’ en niet lang in je ratio blijft, maar snel naar je gevoel gaat. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren. Natuur en dieren, en in dit geval paarden, maken veel los bij mensen. Op een onbevooroordeelde manier laat een paard duidelijk zien in wat voor situatie je zit. En deze aanvaring met je zelf is uitermate effectief om mee te werken.

 

Zelf een keer ervaren of meer informatie?
Via deze link kun je contact opnemen met Sonja Raats. Zij geeft regelmatig workshops ‘coachen met paarden’ voor kleine groepen. Tevens begeleidt ze geïnteresseerden op individueel niveau op persoonlijke ontwikkeling zoals stress, zelfvertrouwen, leiding en leiderschapskwaliteiten, persoonlijke ruimte en grenzen, controle, trauma’s, talenten, lichaamsbewustwording etc.

Scroll naar boven