Help, mijn kind heeft vakantie!

Help, mijn kind heeft vakantie! Tips tegen verveling

Op 5 juli aanstaande begint voor Noord Nederland de zomervakantie, niet lang daarna volgen het zuiden (12 juli) en midden (19 juli). De eerste dagen van de vakantie zijn kinderen vaak nog in een jubelstemming: ‘ik ga ie-de-re dag met [vul naam van beste vriend/vriendin in] spelen!’, ‘ik hoef niet vroeg op te staan!’, etc.

Maar dan gaan vriendjes en vriendinnetjes op vakantie en jullie (nog) niet. Of jullie komen terug van vakantie en de kinderen uit de buurt zijn allemaal net weg. Op straat is het uitgestorven en na een paar dagen slaat dan vaak de verveling toe. Je vervelen is natuurlijk niet erg. Kinderen moeten ook leren zichzelf te vermaken. En soms is het gewoon fijn om even op de bank te hangen en lekker te dagdromen. Voor de andere momenten (‘ik verveel me zoooo’) hieronder wat tips tegen verveling.

Weekplanning

Het kan fijn zijn om tijdens de vakantiedagen ook een ritme aan te houden. Een vakantieplanning met daarop bijvoorbeeld leuke ochtendactiviteiten (zwemmen, naar de bibliotheek, etc.) geeft vastigheid. Ook grotere uitjes, zoals logeren bij opa en oma, naar een pretpark of het strand, kunnen op de planning worden gezet. Kinderen kunnen zich daarop verheugen en nachtjes afstrepen.

Kinderdag

In mei is het Moederdag en in juni Vaderdag. Tijdens de vakantie was het bij mij thuis vroeger ook altijd één dag Kinderdag. Een dag om je op te verheugen, want op deze dag kregen we een ontbijtje op bed, gingen we naar een speeltuin, pretpark of de dierentuin en mochten we een klein cadeautje uitkiezen. Ik kan me nog steeds herinneren dat ik op Kinderdag ’s ochtends een pop heb mogen uitkiezen en dat we daarna naar de dierentuin gingen. En de pop, inmiddels Floortje gedoopt, mocht mee!

Zomertaken

Heel gewoon tijdens een vakantiekamp of op de camping: corvee. Dit hoeven natuurlijk geen vervelende klusjes te zijn, maar zelfs afwassen is geen straf als het in de tuin mag en uit kan lopen op een watergevecht. Kies een paar leuke taken in huis die kinderen (onder begeleiding) kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld de tuin sproeien na een warme dag (kunnen ze daarna zelf onder de sproeier, veel leuker dan onder de douche!). Ook een avondje (helpen) koken of de tafel mooi dekken is leuk. Ze kunnen dan tijdens een regenachtige middag eerst placemats knutselen of menukaarten maken.

Andere uitjes en activiteiten

Naast lekker in de tuin spelen, logeren bij familie, kliederen met water en knutselen zijn er nog veel meer dingen te verzinnen die kinderen kunnen doen tijdens hun vakantie.

  • Gaan jullie nog op vakantie? Laat de kinderen alvast een slinger voor aan de tent/caravan/het vakantiehuisje maken. Ze kunnen dan makkelijk hun eigen plek herkennen op de camping of het park.
  • Wanneer het regent of juist als het erg warm is, is het heerlijk om een middag bioscoopje te spelen. De kinderen kunnen van tevoren kaartjes maken, er kan een kind drankjes en popcorn ‘verkopen’ en iemand kan de plaatsen wijzen. Daarna heerlijk samen genieten van een leuke film.
  • Houd een themadag. Kies een thema en doe activiteiten die daarbij aansluiten. Ga ‘s ochtends naar de bibliotheek om boeken (voor) te lezen over het thema en gebruik die kennis om ’s middags te knutselen (als het regent) of een spel te doen in de tuin of het bos. Denk hierbij bijvoorbeeld aan indianen (indianentooi knutselen of een tipi bouwen) of bloemen (nepbloemen maken of op zoek naar verschillende bloemen in de tuin).
  • Leg in een grote pot of een paar kleinere potten een moestuintje aan. Bijvoorbeeld met sla, aardbeien of tomaatjes. De kinderen kunnen iedere dag even kijken hoe de plantjes groeien, water geven en uiteindelijk natuurlijk eten uit eigen tuin.
  • Iets wat leuk is tijdens een reis, maar wat ook prima thuis kan: koop voor ieder kind een wegwerpcamera en laat ze hun eigen foto’s maken. Om het uitdagender te maken, kun je ze een lijst met opdrachten geven, bijvoorbeeld: maak een foto van een rode bloem, een slapende hond, papa in zijn zwembroek, etc. Na het afdrukken van de foto’s kunnen ze hun eigen vakantiealbum maken.

Wat is de favoriete zomeractiviteit van jouw kind(eren) of heb je goede tips tegen verveling in de vakantie? Laat een reactie achter op onze Facebook en maak kans op een leuke prijs. Een hele mooie zomer gewenst!

Redactionele bijdrage van Mirte Taverne

Scroll naar boven