atma blog

Lees regelmatig onze blog artikelen

Ontspannen opvoeden start met reële verwachtingen

‘De vraag is niet of je kind je gaat teleurstellen, maar wanneer je kind je gaat teleurstellen’, zei laatst een moeder tegen mij. En na de eerste overpeinzing van mijn kant kon ik inderdaad een heel eind meegaan met deze toch wel negatieve stelling.

Ik zal stil naar je luisteren…

In het eerste en tweede deel beschreef ik welke eetstoornissen er zijn, hoe ze ontstaan en welk complex systeem er speelt in een persoon met een eetstoornis. In dit laatste deel beschrijf ik de IMET methode als effectieve behandelvorm.

Editorial: Gezin en relaties

‘God heeft familie geschapen met een reden!’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen als ik weer eens ruzie had met een van mijn zussen, zusje of broer: ‘Zo leer je hoe je van mensen kunt houden waar je anders misschien niet van zou houden.’

Eetstoornissen bij mannen

Wanneer we aan een eetstoornis denken hebben we zelden het beeld voor ogen van een (jonge)man die obsessief traint en zichzelf uithongert om te voldoen aan een ideaalbeeld.

Hoezo overgewicht? Nog nooi (zo) slank geweest!

Sinds mijn pubertijd heb ik overgewicht en mijn leven lang heb ik gedaan wat (bijna) iedereen doet: Lijnpoging na lijnpoging. Even succesvol en dan toch weer de terugval naar een oud eetpatroon en daarmee naar het oude gewicht en zelfs een beetje meer.

Ik zal stil naar je luisteren…

In het eerste deel schreef ik al dat eetstoornissen voor de omgeving vaak heel moeilijk te begrijpen zijn. In dit deel leg ik uit hoe een eetstoornis ontstaat en neem ik je mee in het complexe systeem dat in een persoon met een eetstoornis speelt.
Ik hoop dat dit helpt om de mensen die hier onder lijden een beetje beter te kunnen begrijpen.

Atma interviewt… Ester Saelman

ATMA INTERVIEWT.. OUD ATMA STUDENT Ester Saelman (geb. 1969) heeft in 2011-2013 de opleiding LifeCoaching gevolgd en heeft nu haar eigen praktijk Coaching in Green

Dare to be different!

Deel uitmakend van een samengesteld Nederlands adoptiegezin met roots in Bangladesh ben ik opgegroeid als een rasechte kaaskop in een pittoresk dorpje midden in het Groene Hart.

Atma interviewt… Helmy van Walsem

ATMA INTERVIEWT.. OUD ATMA STUDENT Helmy van Walsem (geb. 1970) heeft in 2010 haar opleiding Life Coaching behaald en werkt sindsdien in haar eigen praktijk

Verander de wereld met een glimlach!

Terug uit het boeddhistische ‘land van de glimlach’, Thailand, is het weer wennen aan twee dingen: het weer en de uitdrukking op het gezicht van de meeste mensen. We kijken nors, boos of ronduit chagrijnig. Nu snap ik dat ook wel, het is koud en van al het heftige nieuws de laatste tijd word je ook niet echt blij.

Ik zal stil naar je luisteren…

Gewone mensen met een stoornis. Mensen die aan de tegenkant van de vrijheid leven, in het sombere en benauwende gebied van moeten en niet mogen. Angstige en/of dwangmatige mensen. Mensen die niet durven eten of die vreetbuien hebben en spugen, compenseren, laxeren. Mensen die zichzelf ontkennen en die gevangen zitten.