Outdoor Life Coaching

Voorheen heette deze training ‘Wandelcoaching’, maar omdat we veel meer zijn gaan doen dan alleen wandelen, hebben wij de naam veranderd in ‘Outdoor Life Coaching Training’.  
In deze training gaan we niet alleen praten en lopen, maar reflecteren wij voortdurend op de omgeving. Je leert de omgeving effectief te gebruiken als spiegel en inspiratiebron. Daarvoor leer je veel creatieve reflectietechnieken van onze outdoor experts.

Leer de omgeving te benutten

in het kort

Tijdens deze training leer je een reflectieve vorm van coaching, waarin je de omgeving effectief gaat gebruiken als spiegel en inspiratiebron. Daarvoor leer je veel creatieve werkvormen en verdiepende reflectietechnieken. Onderwerpen:

Dag 1 – Basisvaardigheden
Dag 2 – Outdoor Loopbaancoaching
Dag 3 – Relaties, zowel privé als werk
Dag 4 – Stress
Dag 5 – Levensloop & wensen

Zie hele programma

Kosten & Praktische informatie

* De koffie of thee is op rekening van het Atma Instituut. Neem je eigen lunchpakket mee want we blijven de hele dag in het bos. We blijven op loopafstand van de startplek. 

Trainers

peter krijger

peter krijger

oprichter en directeur

Peter begeleidt individuen en groepen sinds 1978. Hij  heeft in 1989 het Atma Instituut opgericht van waaruit hij mensen opleidt tot coach, therapeut, trainer en docent. Sinds 1990 begeleidt hij regelmatig groepen en individuen in de natuur. 

louise barto

louise barto

docent lifedesign

Louise is opgeleid als hypnotherapeut en lichaamsgerichte therapie. Haar specialisaties zijn: lifecoaching, wandelcoaching, lichaamswerk en relaties. Ze werkt al vele jaren in de natuur met groepen en individuen.

karina jansen

karina jansen

docent lifedesign

Karina is opgeleid als docent lichamelijke opvoeding, lifecoach en teamcoach en heeft jarenlange ervaring in het bedrijfsleven. Ze werkt indoor en outdoor als individueel-, relatie- en teamcoach zowel particulier als in organisaties.

yoke de wilde

yoke de wilde

docent lifedesign

Yoke is natuur- en loopbaancoach en werkt al vele jaren in de natuur met groepen en individuen. Ze heeft verschillende boeken over natuurcoaching geschreven.

roosters & locatieS

Locatie: Brasserie de Soester Duinen, Soesterbergstestraat 188, Soest

 1. vr 18 mei – Basisvaardigheden – Peter Krijger & Louise Barto
 2. vr 25 mei – Loopbaan – Yoke de Wilde
 3. vr 1 juni – Relaties – Louise Barto
 4. vr 8 juni – Stress – Peter  Krijger
 5. vr 15 juni – Levensloop en wensen – Louise Barto

Parkeren kan tegenover de brasserie, aan de overkant van de weg.

Locatie: Hotel de Vossenberg, Elspeterbosweg 1, Vierhouten

 1. ma 16 juli – Basisvaardigheden – Peter Krijger
 2. di 17 juli – Loopbaan – Yoke de Wilde
 3. wo 18 juli – Relaties – Louise Barto
 4. do 19 juli – Stress – Peter Krijger
 5. vr 20 juli – Levensboom en wensen – Peter & Louise

Parkeren: bij de Vossenberg is niet zoveel parkeerruimte en we willen deze vrijhouden voor hun eigen gasten. Daarom verzoeken wij te parkeren op de parkeerplaats tussen appartementen Bommels (Elspeterbosweg 5) en het Pannenkoekenhuis (Elspeterbosweg 11). Dat is vlak naast de Vossenberg.

Kom een week meedoen op het landgoed van Kasteel Bois Brunet bij het dorpje L’Isle-en-Dodon, een uur rijden ten zuiden van Toulouse.

 1. za 28 juli – Basisvaardigheden
 2. zo 29 juli – Loopbaan
 3. ma 30 juli – Stress
 4. di 31 juli – Vrije dag
 5. wo 1 aug – Relaties
 6. do 2 aug – Levensboom en wensen

Lees meer over de training en het kasteel…

Locatie: Hoeve Ravenstein, Ravensteinselaan 3, Baarn

 1. vr 7 sept – Basisvaardigheden – Peter Krijger
 2. vr 14 sept – Loopbaan – Yoke de Wilde
 3. vr 21 sept – Relaties – Louise Barto
 4. vr 28 sept – Stress – Louise Barto
 5. vr 5 okt – Levensloop en wensen – Peter Krijger

Parkeren kan op de parkeerplaats bij Hoeve Ravenstein.

Locatie: Hotel de Vossenberg, Elspeterbosweg 1, Vierhouten

 1. vr 9 nov – Basisvaardigheden – Peter Krijger
 2. vr 16 nov – Loopbaan – Yoke de Wilde
 3. vr 23 nov – Relaties – Louise Barto
 4. vr 30 nov – Stress – Peter Krijger
 5. vr 7 dec – Levensloop en wensen – Louise Barto

Parkeren: bij de Vossenberg is niet zoveel parkeerruimte en we willen deze vrijhouden voor hun eigen gasten. Daarom verzoeken wij te parkeren op de parkeerplaats tussen appartementen Bommels (Elspeterbosweg 5) en het Pannenkoekenhuis (Elspeterbosweg 11). Dat is vlak naast de Vossenberg.

wat gaan we doen?

Er wordt veel geoefend met technieken waarbij je enerzijds aan jezelf werkt en anderzijds vertrouwd raakt met de beoefening van onze reflectieve stijl van coaching. Er wordt veel gewandeld, de docenten geven voorbeeldsessies en er zijn groepsoefeningen. Je krijgt tijdens elke dag ruimschoots gelegenheid de geleerde tools met elkaar te oefenen. 

Video's Peter Krijger

Over outdoor lifecoaching (2:29)

Over systeem met bomen (1:21)

1-daagse training wandelcoaching

Als je wilt kun je eerst deelnemen aan de 1-daagse Training Wandelcoaching. Het programma van deze dag is hetzelfde als de eerste lesdag van de 5-daagse training Outdoor Life Coaching. Na de 1-daagse training kun je je inschrijven voor de 5-daagse training en kun je, mits er plek is, meteen verder gaan met de tweede lesdag. De resterende dagen zijn ook te volgen tijdens een latere training. Het bedrag dat je hebt betaald voor de 1-daagse training wordt dan verrekend met de deelnamekosten voor de 5-daagse training. 

Hele programma met alle onderwerpen


Dag 1: Basisvaardigheden

(gelijk aan training wandelcoaching)

 • Kennismaking
 • Stiltewandeling
 • De outdoor coaching driehoek
 • De twee niveaus van wandelcoaching en outdoor life coaching
 • De basisvragen van wandelcoaching en outdoor life coaching
 • Praktische zaken: voorbereiding, startplaats, locaties, weer, foto’s, rugzak enz.
 • Benutten van weersomstandigheden
 • De loopsnelheid
 • Benutten van kruispunten, splitsingen en obstakels
 • Werken met de levensboom
 • Persoonlijke levensplek

Deze dag is gelijk aan onze Training Wandelcoaching. We gaan vooral veel oefenen met de basisvragen van wandelcoaching en outdoor life coaching: ‘Wat valt je op?’ en ‘Wat symboliseert dat?’ Met deze vragen leer je de omgeving bij het proces van coaching te betrekken en hoe de de cliënt daarop kan reflecterren. In de middag leer je met de metafoor van de levensboom te werken. Je helpt cliënten met deze krachtige werkvorm zichzelf beter te begrijpen. Ook wordt de omgeving van de levensboom erbij betrokken. Daarmee kunnen cliënten reflecteren op de relaties in hun leven, zowel in de maatschappij als in de privé sfeer.

Dag 2: Loopbaan

 • Stiltewandeling en loopbaan
 • Natuur en loopbaan
 • Inspiratie uit de natuur
 • Medicijnwiel
 • Werken met de vier seizoenen
 • Individuele rituelen en stillevens
 • Collectieve rituelen  

Outdoor life coaching is bij uitstek geschikt voor reflectie op de loopbaan. Er wordt o.a. gewerkt met het ‘medicijnwiel’, een klassieke werkvorm die door veel natuurvolkeren wordt gebruikt. Als deze werkvorm in een modern jasje wordt gegoten, is deze heel goed te gebruiken bij loopbaanvragen. Tijdens deze les leer je ook met verschillende individuele en collectieve rituelen te werken om iets ouds af te sluiten en iets nieuws te beginnen. 

Dag 3: Relaties

 • Stiltewandeling
 • Outdoor life coaching met gesloten ogen
 • Relatiewandeling
 • De natuur als stimulans voor relaties
 • Systeemopstelling met bomen: gezin van herkomst en huidige relatie

Je hebt het wellicht al vaak ontdekt: als je met iemand de natuur ingaat, wordt praten over persoonlijke zaken vanzelf bevorderd. Daarom is outdoor life coaching zo goed voor communicatie- en coachingsprocessen. Tijdens deze dag leer je mensen met relationele problemen te helpen door te reflecteren in de natuur. Dat doen we door te wandelen, maar ook door de belangrijkste personen in iemands leven op te stellen als systeem. Dat doen we met behulp van bomen, struiken of andere natuurobjecten.    

Dag 4 – Stress

 • Stiltewandeling en stressrelease
 • Oorzaken en gevolgen stress
 • Natuur en stress
 • Energizers
 • Wandelen en stressrelease

Outdoor life coaching is bij zeer geschikt om mensen te helpen hun stress beter te hanteren. Door de natuur in te gaan glijdt de stress al bijna vanzelf van je af. Tijdens deze dag wordt er minder gepraat dan tijdens de andere dagen en besteden we meer tijd aan stilte. We gaan ook tijd besteden aan het opsporen van oorzaken van stress en het oplossen van de gevolgen ervan. 

Dag 5: Levensloop en wensen

 • Stiltewandeling
 • Levensloop wandeling: verleden, heden en toekomst
 • Wensboom ritueel 
 • Afronding

In de ochtend wordt een van de belangrijkste werkvormen van outdoor life coaching behandeld: de levensloop wandeling. Daarbij bespreekt de cliënt alle ups en downs uit zijn levensloop. Aan het eind van de wandeling kijkt de cliënt naar de toekomst om te kijken welke richting hij kiest in zijn leven. Ook tijdens de levensloop wandeling wordt de omgeving voortdurend bij het coachingsproces betrokken. 

In de middag worden deze kwaliteiten in relatie gebracht met je diepste wensen en verlangens. Dat doen we via de metafoor van de wensboom, zoals dat in veel culturen in de wereld gedaan wordt. De wensen worden symbolisch ‘opgehangen’ aan een bijzondere boom in de natuur. Deze boom wordt gezien als het symbool voor de ontdekking en vervulling van iemands diepste wensen of verlangens. 

Meer over outdoor life coaching

erkenning

Aan de training Outdoor LifeCoaching zijn 30 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie treft u aan op: www.NOBCO.nl

Belasting en BTW
De kosten van de training kunnen worden opgegeven als scholingskosten. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers.
Kijk op www.belastingdienst.nl. Onze trainingen zijn vrijgesteld van btw.